Onze grote liefde voor Bicycle Race van Queen

In 1977 was Queen ontegensprekelijk de grootste rockband ter wereld dankzij internationale hits zoals Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are The Champions en We Will Rock You.

Voor de opname van hun volgende album trok Queen naar Frankrijk om er inspiratie op te doen en de band maakte toen een van zijn meest beroemde nummers over fietsen ooit. Het nummer is zelfs zo bekend dat ŠKODA, sponsor van de Tour de France, Bicycle Race gebruikt om alle deugden van het stalen ros in de verf te zetten. Lees hier waarom.

Politiek en fietsen

Freddie Mercury gebruikte maar al te graag politieke teksten en metaforen, maar Bicycle Race heeft een surreëel kantje dat vreemd aandoet, zelfs voor Queen.

Er wordt verteld dat Mercury zich liet inspireren door het peloton van de Tour de France, dat aan zijn hotelraam voorbij zoefde; die plotse en indrukwekkende verschijning van het peloton voordat de fietsers weer weg zijn, wordt weerspiegeld in de opbouw van het nummer.

Fat bottomed girls

Bicycle Race werd uitgebracht als dubbele A-kant, samen met Fat Bottomed Girls, en Queen ging voluit tijdens de promotie van beide singles. Zo zette Queen een wielerwedstrijd met alleen maar vrouwen op poten in het Wimbledonstadion om zeker de aandacht van de pers te trekken.

Om de promotie nog meer kracht bij te zetten, gebruikte de band foto's van de shoot voor de cover. Verschillende landen en omroepen censureerden echter het werk van Queen op basis van hun gevoel voor humor en de wetgeving uiteraard.

Wielerfanaten zullen zeker prat gaan op de talloze stalen fietsen met gelaste lugs die in de clip worden getoond, waarvan de meeste klassieke koersfietsen met 10 versnellingen zijn. De dames hadden een voorkeur voor Campagnologroepen met kaders van Gitane, Peugeot, Raleigh en Colnago. Even afkoelen? Neem gerust een koude douche.

Grote kritiek

De onstuimige mix van blote vrouwen en koersfietsen was niet het enige wat voor de nodige ophef zorgde. De tekst snijdt thema's aan zoals de Vietnamoorlog en het Watergateschandaal. Bovendien verklaart Mercury ook "I don't wanna be the President of America". Zou Mercury daar vandaag anders over denken?

In de tekst komen ook vrouwelijke wielrenners, hotdogs, John Wayne, het christendom en heel wat fictieve figuren aan bod waarin Mercury niet gelooft. Maar geen zorgen: gitarist Brian May verklaarde later dat Freddie Mercury wel degelijk een grote Star Wars-fan was.

Laat die fietsbel maar horen

Een van de meest legendarische stukken uit Bicycle Race is de solo van fietsbellen. Fietswinkels in Engeland bestelden altijd extra bellen wanneer Queen in de buurt een optreden gaf.

I want to ride my bicycle

Voor alle morele dilemma's waarover Mercury zingt, heeft hij echter een pasklare oplossing: FIETSEN MAAR! De kracht waarmee het koor het woord 'BICYCLE' herhaalt, geeft duidelijk blijk van Queens liefde voor fietsen en het feit dat ze willen fietsen WAAR ZE MAAR WILLEN!

Terug naar de hoofdpagina