Veiligheid in het dagelijkse gebruik van je iV

Er zijn tal van fabels over de veiligheid van elektrische auto’s. De waarheid is dat baanbrekende technologieën ze voor dagelijks gebruik al even veilig maken als conventionele auto’s.

Hoogvoltageveiligheid

Ja, elektrische auto’s gebruiken hoogspanningssystemen. Maar moderne technologieën zijn zodanig ontworpen, dat er absoluut geen risico op een elektrische schok bestaat tijdens het rijden of opladen.

Waterveiligheid

Er zijn geen risico’s verbonden aan opladen in de regen, het gebruik van een carwash of zelfs als een iV onder water komt te staan. Alle elektrische onderdelen zijn volledig beveiligd om totale veiligheid te garanderen.

Brandveiligheid

Het brandrisico bij een elektrisch voertuig is even laag is als bij voertuigen met een verbrandingsmotor.

Bescherming tegen overbelasting

Onze ingenieurs letten er in het bijzonder op dat de energie-opslag niet overbelast wordt. Gesofisticeerde veiligheidstechnologie minimaliseert het risico op elektrische of thermische overbelasting.

Constante monitoring

Alle cruciale indicatoren in de iV-modellen, zoals batterijtemperatuur, oplaadniveau en andere systemen, worden constant gemonitord om maximale veiligheid te verzekeren.

Levenscyclus van een batterij

Hoelang zal de batterij in je volgende iV meegaan?

Škoda garandeert een levensduur van acht jaar of tot 160.000 km voor de batterijen in zijn elektrische wagens (afhankelijk van wat eerst komt). Voor de Enyaq en de Enyaq Coupé wordt ook gegarandeerd dat de batterijcapaciteit gedurende die tijd niet onder 70% van de oorspronkelijke waarde zakt. Škoda garandeert eveneens gratis reparaties van eventuele defecten in de hoogspanningsbatterij die zich in deze periode voordoen.

Tips voor batterijzorg

Batterijveiligheid bij ongevallen

Ongevallen gebeuren jammer genoeg. Met onze iV-modellen streven we echter naar maximale veiligheid voor alle passagiers in onze elektrische auto’s én voor andere weggebruikers.

Batterij-isolatie

De batterijen van onze iV’s zijn geïsoleerd en worden in de onderkant van de auto gemonteerd, waar ze goed beschermd worden.

Score van vijf sterren

De Enyaq iV werd bekroond met de hoogste score van vijf sterren in de Euro NCAP-referentietest voor crashveiligheid.

Veiligheid bij aanrijdingen

Bij een aanrijding worden de elektrische componenten in onze iV’s automatisch in milliseconden losgekoppeld van de batterij.

Preventie van elektrische schokken

Aangezien de batterij bij een aanrijding automatisch wordt losgekoppeld, worden passagiers en andere mensen (bijvoorbeeld reddingswerkers) beschermd tegen elektrische schokken.

Batterijveiligheid bij vervorming

De batterij bevindt zich onderaan in de auto, waardoor het batterijpack zelfs na vervorming van het koetswerk onbeschadigd blijft.

Wist je dat ...

Škoda ondersteunt speciale opleidingen voor brandweerlieden en bezorgt specifieke informatie en documenten met reddingsgegevens om hen te helpen omgaan met beschadigde elektrische voertuigen.

Wil je meer te weten komen over iV-auto’s?

Meer informatie over onze elektrische auto’s vind je op onze eMobility-hoofdpagina.