Uw Škoda werd geproduceerd om lang mee te gaan, maar ooit komt er een moment waarop het niet langer zinvol is om uw auto te gebruiken. Wat dan?

Een Škoda bestaat uit meer dan een ton uiteenlopende materialen en is daarom een complex product om te recycleren. Toch slagen we er in België in om 98% van het gewicht van een afgedankt voertuig te recycleren (cijfers Febelauto). De meeste materialen kunnen veilig en duurzaam verwerkt worden. Enerzijds door demontage voor de recuperatie van de nog bruikbare onderdelen en anderzijds na verwerking voor de terugwinning van de waardevolle grondstoffen.

Toch is een klein aandeel van een sloopauto schadelijk voor het milieu. Het is dan ook belangrijk dat deze voertuigen door de juiste bedrijven worden ingezameld en dat de vervuilende stoffen vakkundig worden verwijderd. Daarom hebben Europa en de regionale overheden in België de terugname- en recyclageplicht van autowrakken streng gereglementeerd.

Al meer dan 25 jaar werkt Škoda samen met Febelauto, het officiële beheersorganisme dat in België instaat voor de duurzame inzameling, verwerking en recyclage van afgedankte voertuigen. Febelauto doet daarvoor beroep op een netwerk van door de regionale overheden erkende recyclagecentra. Alleen deze centra mogen afgedankte voertuigen verwerken en hebben het recht om een certificaat van vernietiging uit te reiken, waarmee het voertuig door Febelauto kan worden uitgeschreven bij de DIV.

Zo garandeert Škoda, onder het wakend oog van Febelauto, dat al haar afgedankte voertuigen onder de meest duurzame omstandigheden gerecycleerd worden. De tijd van de autokerkhoven is immers al lang voorbij!

Het recyclageproces


De laatste eigenaar brengt zijn afgedankt voertuig binnen in een Škoda-verkooppunt of laat het ophalen door een erkend recyclagecentrum. Na controle van de staat van het voertuig, geeft het verkooppunt een ‘bewijs van afgifte’ af of in geval van een erkend recyclagecentrum een officieel ‘certificaat van vernietiging’. Dit laatste document heeft Febelauto nodig om de duurzame recyclage van het voertuig te garanderen en om de uitschrijving bij de DIV te verzekeren (zodat u als eigenaar definitief van alle aansprakelijkheid wordt ontslaan).

Hoewel een afgedankt voertuig vol recycleerbare grondstoffen zit, begint het aan zijn recyclagereis als een gevaarlijke afvalstof. De eerste stap in het verwerkingsproces is dan ook de depollutie of het zorgvuldig verwijderen van alle vloeistoffen en onderdelen die schadelijk zijn.

Denk bijvoorbeeld aan brandstof, ruitensproeiervloeistof, motorolie, aircogas of loodstartbatterijen. Deze gevaarlijke vloeistoffen en onderdelen worden opgeslagen in speciale containers die vervolgens worden opgehaald en gerecycleerd door erkende recyclage-operatoren.

In deze fase worden ook alle batterijen en banden verwijderd. Bij een elektrisch aangedreven voertuig, wordt ook de hoogspanningsbatterij gedemonteerd en weggevoerd voor ontlading en verwerking. De nog bruikbare modules in de batterijen (gemiddeld 63%) krijgen een tweede leven, hetzij door herfabricage (remanufactering) of in second life-toepassingen zoals stationaire energieopslagsystemen. De resterende 37% aan defecte modules worden gerecycleerd voor het terugwinnen van de waardevolle grondstoffen.

Na de depollutie worden de mechanische of carrosserieonderdelen en de elektrische of elektronische onderdelen gedemonteerd voor hergebruik – goed voor gemiddeld 23% van het voertuiggewicht. Deze onderdelen worden grondig nagekeken en komen weer op de markt als tweedehands auto-onderdelen. Deze hergebruikte onderdelen besparen niet alleen waardevolle grondstoffen, maar ook heel wat CO2-uitstoot (gemiddeld 80%).

Daarna volgt de fysieke vernietiging van het voertuig, die garandeert dat de wagen nooit meer in het verkeer kan worden ingezet. De meeste wagens worden eerst samengedrukt in een hydraulische pers tot een blokje of een pannenkoek. De bedoeling is het wrak zo compact mogelijk te maken, om het transport naar de shredderinstallatie te vergemakkelijken, want dat blokje of die pannenkoek zijn zeker niet het einde van ons recyclageverhaal.

De wrakken of gecompacteerde voertuigen worden vervolgens naar een shredder gestuurd, die ze in enkele seconden versnippert tot stukjes van een paar vierkante centimeter. Die resten worden opnieuw geshredderd en in diverse etappes verder gesorteerd met behulp van wel meer dan 40 geautomatiseerde processen (magneten, wervelstroom, flotatie, artificiële intelligentie, enz.), die de fysieke eigenschappen van het materiaal gebruiken om ze vakkundig te scheiden. Dankzij deze zogenaamde post-shreddertechnologieën kunnen heel wat materialen teruggewonnen worden.

Na het sorteren worden de verschillende materiaalfracties (Staal, aluminium, koper, zink, plastics, vezels, glas en vele andere materialen) afgevoerd naar diverse verwerkingsinstallaties, die ze behandelen en nadien terug in de productieketen brengen in de meest diverse industrieën. Een deel (4,2%) wordt ook ingezet als alternatieve brandstof voor energie- en warmterecuperatie (cementfabrieken, stadsverwarmingscentrales, elektriciteitscentrales, enz.).

Het volledige recyclageproces maakt het mogelijk om tot 98% van het gewicht van een voertuig te hergebruiken, te recycleren en terug te winnen. Kies op het einde van het leven van uw Škoda dus voor duurzame recyclage en laat uw wagen achter bij uw verkooppunt of breng hem binnen in een erkend recyclagecentrum.