Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, is Chris Froome volgens de bookmakers de grote favoriet met odds van 10 tegen 11. Hij heeft de nodige ervaring, het meest getalenteerde team en is in topconditie. Wie kan hem kloppen?

Dumoulin

Momenteel heeft Dumoulin odds van 25 tegen 1, maar vergewis u van het volgende. Froome moest zich in de Tour van 2014 terugtrekken na een valpartij in de vijfde etappe tussen Ieper en Arenberg Porte du Hainaut. Dit was al de tweede valpartij op deze dag met hevige regen, gladde wegen en een peloton dat er ondanks deze gevaren duidelijk tegenaan wou gaan.

Deze situatie kan in het voordeel spelen van een outsider zoals Dumoulin, die iedereen verraste met zijn epische overwinning in de Giro. Hij zal dan ook met groot enthousiasme worden gesteund door zijn team, dat er zeker van is dat ze voor een winnaar strijden. Elke misstap van het Team Sky zal ongetwijfeld benut worden.

De Colombiaan

Met odds van 10 tegen 3 is de publiekslieveling Nairo Quintana geen watje. Vorig jaar won hij het algemeen klassement van de Vuelta a España. Laten we daarbij niet vergeten dat Froome zijn zinnen echt op een Vuelta-zege had gezet en dat hij bij de start in topvorm was.

De Colombiaan groeide uit tot een tactische denker en fans hebben wellicht al gemerkt dat hij Froome bij kritieke beklimmingen wist te kloppen in de laatste Tours de France. Weinig concurrenten van Froome kennen hem zo goed en lieten hem er zo kwetsbaar uitzien als Quintana deed bij de beklimmingen tijdens de Vuelta.

Prioriteiten

Quintana zette in op de Giro met een minder zwaar voorjaar en slechts 19 wedstrijddagen voor zijn aankomst in Italië. De Colombiaan vertelde de pers dat "hij twee of drie verschillende plannen had om zich op de Tour voor te bereiden" zodra hij de Giro had gereden. Het mag duidelijk zijn dat hij zich vroeg in het seizoen zeker niet gewonnen geeft aan Team Sky.

Ook Froome wil twee grote Rondes in een seizoen op zijn naam. Indien Team Sky op het verkeerde moment in het seizoen steken laat vallen, is Froome opnieuw een kwetsbare prooi.

De Australiër

Velen zijn van mening dat Richie Porte binnen Team Sky de verwachtingen niet kon inlossen, maar aan het begin van het seizoen slaagde hij er wel in een welverdiende zege te behalen in de Ronde van Romandië met in zijn kielzog Yates en, nog belangrijker, Froome.

Een echte grote tourzege was er echter nog niet voor Porte en BMC, een team dat niet bepaald om talent verlegen zit. Met renners zoals Rohan Dennis, Danilo Wyss en Francisco Ventoso investeerde BMC sterk in een ploeg die Porte in de zwaarste etappes kan ondersteunen. De bookmakers bieden goede odds van 7 tegen 1 voor Porte. Deze getalenteerde wielrenner heeft dus nog iets te bewijzen.

Terug naar de hoofdpagina