Bekende liedjes van de Tour de France

Luister naar onze favoriete deuntjes om u helemaal in de juiste stemming voor de Tour van 2017 te brengen!

Tour de France van Kraftwerk

De symbiose van techno en wielrennen blijft ondoorgrondelijk, maar toch zijn er enkele duidelijke raakvlakken: voor beide zijn immers volharding, focus, liefde voor herhaling en een haast fetisjisme voor technische onderdelen vereist om een transcendentaal niveau te bereiken.

In dit nummer dat in 1983 door de elektronische supergroep Kraftwerk is uitgebracht, werden geavanceerde digitale geluidssamplers gebruikt om hijg- en kettinggeluiden op te nemen. Iedereen die al ooit gekoerst heeft, herkent ogenblikkelijk het typische geluid van een rit met de fiets.
Iconischer dan dit kan niet.

Bicycle Race van Queen

Het meest legendarische nummer op deze lijst is ongetwijfeld de liefdesverklaring van Freddie Mercury aan de 'bicycle' en alles waarvoor het symbool staat: vrijheid, rebellie en therapie. In op-en-top rock-'n-rollstijl laat Freddie zijn publiek weten dat hij graag op zijn fiets rijdt waar hij maar wil.

Met de Tour de France als inspiratiebron toont de clip enkele van de meest sexy fietsonderdelen waarvan elke wielerfan droomt: Campagnolo-groepen, stalen Gitane-frames en gelaste lugs. Mooi om naar te kijken. Daarom gebruikt ŠKODA dit nummer om alle deugden van het stalen ros in het onderstaand filmpje te benadrukken.

Walking Indurain van Fred Poulet

Van 1991 tot 1995 won Miguel Indurain vijf keer op rij de gele trui in de Tour de France en daarom verdient hij zeker een welluidend eerbetoon. Het nummer verwijst echter meer naar het plezier van het kijken naar de Tour dan naar Indurain zelf.

Poulet beweerde dat hij eigenlijk de Tour volgde voor de vreemde en gekke voorvallen onderweg. Hij houdt vooral van "een etappe in de Ardennen, een beetje heuvelachtig, waarbij er een tijdlang een paard langs het peloton loopt ...". De tekst is minimaal en Poulet imiteert op komische wijze een tv-commentator.

Le Champion Espagnol van Jean-Louis Murat

omschreven als een bijzonder spiritueel lied over de Adelaar van Toledo, Federico Bahamontes, winnaar van de Tour de France 1959. Bahamontes won bovendien zes keer het bergklassement en is bekend als een van de beste klimmers ooit.

De tekst van Murats nummer uit 2011 is een symfonisch gedicht over de competitie in de Tour evenals een sympathiek portret van een van de populairste wielrenners. De Adelaar van Toledo wordt omschreven als iemand met vriendelijke ogen die zich in iets vastbijt en het beste van zichzelf geeft in een prachtige maar waanzinnige Tour.

Vive Poulidor van André Verchuren

Voor dit nummer mag de volumeknop gerust wat harder staan. Als dit uw adrenaline niet doet stijgen in afwachting van de Tour de France 2017, dan kan geen enkel ander lied dit. De muziek voert u meteen terug naar de hoogdagen van Poupou in de jaren '60 en begin jaren '70 toen de rivaliteit onder de Franse wielrenners erg groot was.

Poulidor maakte carrière op hetzelfde moment als een andere grote wielrenner, Anquetil. Maar dit nummer is het bewijs van Poupou’s aanhoudende populariteit bij wielerfans die hem met groot plezier de gele trui zagen dragen in 14 Tours, waaronder zijn laatste Tour de France. Op veertigjarige leeftijd behaalde hij toen de derde plaats.

Terug naar de hoofdpagina