Vision 7S: de kernwaarden van Škoda’s nieuwe designtaal

3. září 2023
  • Vision 7S Concept is het eerste Škoda-model met de Modern Solid-designtaal
  • Robuuste look, duurzame materialen en een gevoel van bescherming

Mladá Boleslav, 3 september 2023 – Tijdens de Volkswagen Group Media Night in München presenteren de verschillende merken van de groep hun designbenadering als kernelement van hun respectieve merk-DNA. Škoda Auto stelt er zijn toekomstige designtaal Modern Solid voor, met de stijlstudie Vision 7S.

De Modern Solid-designtaal van Škoda steunt op de designwaarden Solide, Functioneel en Authentiek, die perfect aansluiten bij het merk. Met zijn toekomstige modellen wil Škoda zich tot een nieuwe doelgroep richten, de zogeheten ‘Contemporary Explorers’: nieuwsgierige hedendaagse ontdekkingsreizigers die graag nieuwe ervaringen opdoen. Deze klanten met een passie voor sport en buitenactiviteiten waarderen de robuuste look, het royale plaatsaanbod en het functionele karakter van de toekomstige Škoda-modellen. Het eerste model dat het Modern Solid-design mag inwijden, is de Škoda Vision 7S Concept. Hij verenigt een ruim interieur met ergonomische bedieningselementen en plaats voor zeven inzittenden. De intuïtieve Human Machine Interface (HMI) biedt de modi Drive en Relax. Het unieke nieuwe stuurdesign is getooid met het nieuwe Škoda-opschrift en het interieur gebruikt duurzame materialen.

Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto, verklaart: “Modern Solid is onze designtaal voor het tijdperk van de elektrische mobiliteit en combineert de traditionele kenmerken van Škoda met nieuwe designbenaderingen om aan te geven welke richting het merk in de toekomst zal uitgaan. Het minimalistische en functionele koetswerk ademt een en al kracht en bescherming. De uitmuntende stroomlijn optimaliseert de efficiëntie van onze toekomstige BEV-modellen en bespaart zo energie om een groter rijbereik te creëren.”

Oliver Stefani, Hoofd van Škoda Design, vult aan: “Onze nieuwe designtaal Modern Solid, die we geïntroduceerd hebben met de Vision 7S Concept, opent een nieuwe dimensie van moderniteit. De slimme functionaliteit en praktische aspecten zijn perfect in balans met de nieuwe benadering op het vlak van aantrekkelijk design en duurzaamheid. Door nog meer te kijken naar de behoeften van onze klanten – en door alle voordelen van elektrische mobiliteit te benutten – hebben we het typische, royale plaatsaanbod van Škoda aangevuld met intuïtieve bedieningselementen, zoals de nieuwe HMI en de vernieuwende Drive- en Relax-modi van de Vision 7S.”

Designwaarden van Modern Solid

Drie opvallende designwaarden ondersteunen de toekomstige solide, functionele en authentieke designtaal van Škoda, die garant staat voor een hoge mate van veiligheid, comfort en functionaliteit en die vanaf de eerste aanblik een royaal plaatsaanbod doet vermoeden. De nieuwe designtaal Modern Solid wordt tevens aangevuld met de recent gemoderniseerde merkidentiteit.

Robuuste look, een zee aan ruimte en duurzame materialen

De Škoda-modellen van het Modern Solid-tijdperk zullen een opvallende en robuuste look verenigen met een luchtig interieur en uiterst aerodynamische lijnen. Vooraan vervangt het Tech-Deck Face het bekende radiatorrooster van Škoda. Dat Tech-Deck Face is lager en breder, en de sleuven van het radiatorrooster werden vervangen door donker glas, dat de voertuigsensoren aan het zicht onttrekt. Het nieuwe opschrift vervangt het logo op de motorkap. Zowel het koetswerk als het interieur maakt gebruik van duurzame en milieuvriendelijke – soms zelfs plantaardige – materialen. Het passagierscompartiment heeft een modern en minimalistisch design, dat een gevoel van bescherming biedt. Slimme interactieve oppervlakken en verlichtingssystemen creëren een nieuwe sfeer in het interieur, terwijl de eenvoudige, intuïtieve HMI het geheel nog gebruiksvriendelijker maakt. De interieurcamera maakt het mogelijk om kinderen achterin de auto altijd in de gaten te houden.

Škoda Vision 7S als eerste model met het Modern Solid-design

De Vision 7S Concept is een zuiver elektrische SUV, die zich onderscheidt door een zee aan ruimte voor zeven inzittenden en een innovatief kinderzitje dat tegen de rijrichting in kan worden geplaatst op de middenconsole van de tweede zitrij. Hij bevat ook tal van nieuwe Simply Clever-ideeën. De batterij van 89 kWh verzekert een rijbereik van meer dan 600 kilometer volgens de WLTP-cyclus. De voorzijde is herkenbaar aan het Tech-Deck Face en de smalle koplampen die in twee rijen boven elkaar werden geplaatst. Zij breiden het koplampdesign met vier ogen uit tot een T-vorm, die ook in de achterlichten terugkomt. De krachtige, gesculpteerde motorkap is – net als de achterklep – getooid met het nieuwe Škoda-opschrift, dat het vroegere logo vervangt. In zijaanzicht scheiden een hoge karakterlijn en gespierde schouders de robuuste onderhelft van het koetswerk, met zijn grote, hoekige en uitgesproken wielkasten, van de glaspartij daarboven. De lage, aerodynamisch efficiënte daklijn loopt licht af naar achteren en mondt uit in een opvallend vormgegeven dakspoiler. Het interieur van zijn kant wordt gedomineerd door duurzame en milieuvriendelijke materialen. Het omvat een hertekend, afgevlakt stuurwiel met twee solide spaken en een centraal Škoda-opschrift, evenals een centraal infotainmentscherm van 14,6 duim. Wanneer de interieurconfiguratie omgeschakeld wordt van Drive naar Relax, ruilt het scherm zijn portretstand voor een landschapsstand, terwijl het stuurwiel en instrumentenbord naar voren schuiven. Bovendien zullen de voorstoelen naar binnen roteren en naar achteren kantelen. Drie grote slimme digitale draaiknoppen onder het centrale scherm en interactieve deurpanelen maken het eenvoudiger om de rij- en infotainmentfuncties te bedienen.