Škoda Scala en Kamiq: update voor de compacte modellen

1. srpna 2023
 • Veiligheid: verder uitgebreid aanbod van rijhulpsystemen, optionele ledmatrixkoplampen als primeur voor de respectieve modellen
 • Motoren: hoogst efficiënte TSI-motoren van de evo2-generatie
 • Duurzaamheid: consequent gebruik van gerecycleerde en natuurlijke materialen
 • Design: verder verfijnde Škoda-grille, koplampen en voor- en achterskirt
 • Productaanbod: drie uitvoeringsniveaus en zes interieurvarianten naast uitrustingspacks en losse opties
 • Connectiviteit: verder verfijnde infotainmentsystemen en -functies; Digital Display standaard

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – Škoda Auto vernieuwt zijn compacte Škoda Scala en zijn stads-SUV Škoda Kamiq ingrijpend. Beide modellen bieden een zeer hoog niveau van actieve en passieve veiligheid, dankzij hun stijve koetswerken en een nu nog meer geavanceerde reeks rijhulpsystemen. De Scala en Kamiq, die zijn gebaseerd op hetzelfde MQB-A0-platform, kunnen rekenen op efficiënte, moderne TSI-motoren van de evo2-generatie, met vermogens die variëren van 70 kW (95 pk) tot 110 kW (150 pk). Met zijn verfijnde, scherp getekende lijnen oogt de Scala nog dynamischer, terwijl de aanpassingen aan het design van de Kamiq hem een robuustere SUV-uitstraling geven. Beide modellen zijn nu optioneel bestelbaar met ledmatrixkoplampen – een primeur voor deze modellen. Een groter aandeel gerecycleerde en natuurlijke materialen voor het exterieur en interieur staat garant voor meer duurzaamheid. Het gereorganiseerde productgamma voor beide modellen bestaat nu uit drie uitvoeringsniveaus met zes interieurvarianten naast optionele uitrustingspacks. Een Digital Display met een schermdiagonaal van 8 duim en een Škoda Infotainment-scherm van 8,25 duim zijn al standaard in alle modellen. Nieuwe Simply Clever-details ronden de opfrissingsoperatie af.

Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto, zegt: “De Kamiq en de Scala herdefinieerden van bij hun lancering de compacte klasse voor ons merk en daarbuiten. Nu hebben we beide modellen verder verfijnd door het design, het interieur en de functionaliteit naar een hoger niveau te tillen. De nieuwe Kamiq en Scala vullen ons sterke ICE-gamma aan en behouden hun sterke marktposities.”

Johannes Neft, bestuurslid voor Technische Ontwikkeling bij Škoda Auto, zegt: “Deze update van de Scala en Kamiq legt veel nadruk op veiligheid. De uitgebreide veiligheidsuitrusting omvat nu ook ledmatrixkoplampen als optie – voor het eerst in deze modellen. In lijn met het internationale Vision Zero-initiatief wil Škoda Auto actief bijdragen tot het terugdringen van het aantal verkeersdoden. Daarom bieden de opgewaardeerde modelreeksen Kamiq en Scala een breed scala aan geavanceerde rijhulpsystemen, waarvan sommige doorgaans in hogere segmenten te vinden zijn.”

Met zijn Scala- en Kamiq-modellen heeft Škoda Auto met succes nieuwe klanten gewonnen voor het merk. De Scala, een praktisch hatchbackmodel met een expressief design en een uitgebreide standaarduitrusting, heeft met zijn royale interieur- en bagageruimte maatstaven gezet in de compacte klasse. Sinds de Scala in 2019 voor het eerst in de showrooms verscheen, zijn er wereldwijd bijna 230.000 exemplaren van geleverd aan klanten in 57 markten. Een paar maanden na de presentatie van de Scala betrad de Tsjechische autoconstructeur het booming segment van de stads-SUV’s met de nieuwe Kamiq. Dit model biedt de voordelen van een SUV, zoals een beter zicht rondom en een comfortabelere in- en uitstap dankzij zijn verhoogde zitpositie, samen met een grotere bodemvrijheid, en combineert deze kenmerken met de wendbaarheid en het rijgedrag van een compacte berline. Als derde model in de huidige SUV-campagne van het Tsjechische merk werd hij al snel een bestseller. Meer dan 351.000 Kamiqs zijn tot nu toe van de productielijn gerold, waarmee hij zowel in 2021 als in 2022 de bestverkochte SUV van Škoda was, vóór zijn populaire grote broers, de Kodiaq en Karoq. De Kamiq is wereldwijd in 60 markten aan klanten geleverd.

Een frisse wind met een nieuw design en, voor het eerst, ledmatrixkoplampen

Škoda heeft de Scala en Kamiq nu gepresenteerd met uitgebreide updates. De Scala oogt voortaan nog dynamischer en doet denken aan de conceptstudie Vision RS, met zijn herziene Škoda-grille, afgeslankte koplampen, vernieuwde skirts voor en achter en opvallende ‘air curtains’. De Kamiq heeft nu een grotere, meer rechtopstaande Škoda-grille, terwijl nieuwe skirts met opvallende diffusors hem een robuustere SUV-uitstraling verlenen. Bovendien hebben de kenmerkende gedeelde koplampen van de Kamiq nieuwe proporties gekregen: het bovenste verlichtingselement is nog slanker geworden, terwijl het onderste groter is geworden. Daarin zitten de optionele ledmatrixkoplampen met opvallende zeshoekige matrixmodules, voor het eerst bestelbaar voor zowel de Kamiq als de Scala. In het hatchbackmodel kregen de kristallijne ledmodules een design dat doet denken aan fonkelende ijsblokjes of edelstenen.

Duurzame materialen en efficiënte aandrijflijnen

Škoda heeft het aandeel duurzame materialen opnieuw verhoogd in de Scala en Kamiq, die in de hoofdfabriek in Mladá Boleslav worden geproduceerd. Zo zijn het waterreservoir onder de voorruit en de wielkastbekledingen gemaakt van gerecycleerde kunststoffen. In het interieur worden natuurlijke plantenvezels van hennep en javajute gebruikt in de deurpanelen en in de structuur van de dakhemel, naast gerecycleerde stoffen voor de stoelbekleding, vloerbedekking en voetmatten. Het motorgamma bestaat uit drie moderne TSI-krachtbronnen van de hoogst efficiënte evo2-generatie. De instapmotor is een 1.0 TSI-driecilinder met 70 kW (95 pk) en een handgeschakelde 5-versnellingsbak. De 1.0 TSI met 85 kW (115 pk) is verkrijgbaar met een handgeschakelde 6-versnellingsbak of een 7-traps-DSG. Hetzelfde geldt voor de topmotor, de 110 kW (150 pk) sterke viercilinder 1.5 TSI. Die beschikt over ACT-cilinderuitschakeling, die de twee middelste cilinders automatisch uitschakelt als hun vermogen niet nodig is. Dat gebeurt praktisch onmerkbaar voor de bestuurder en beperkt het brandstofverbruik. Naast het standaardonderstel zijn ook een ophanging voor ruw terrein (met 15 millimeter meer bodemvrijheid voor de Scala) en de Sport Chassis Control met keuze uit twee schokdemperinstellingen (15 millimeter verlaagd voor de Scala en 10 millimeter verlaagd voor de Kamiq) optioneel leverbaar voor beide modellen.

Veiligheid: opgewaardeerd functieaanbod voor nog meer actieve en passieve veiligheid

Zoals gebruikelijk bij Škoda zijn de opgewaardeerde Kamiq en Scala uitgerust met talrijke rijhulpsystemen, waarvan sommige veeleer worden geassocieerd met hogere voertuigcategorieën. Zo wordt het actieve- en passieveveiligheidsniveau van deze twee compacte modellen nog verder verhoogd: in de Europese Unie omvat de standaarduitrusting bijvoorbeeld Front Assist met Pedestrian Monitor, Lane Assist en Traffic Sign Recognition. Bij een ongeval beschermen maximaal negen airbags de inzittenden.

Gereorganiseerd productgamma met drie uitvoeringsniveaus en zes interieurvarianten

Met hun gereorganiseerde productgamma bieden de Scala en Kamiq nu ook de Design Selections aan, die we al kennen van de volledig elektrische Enyaq-familie. Geïnspireerd op moderne woonomgevingen worden ze gekenmerkt door geharmoniseerde kleuren en materialen. Gespreid over drie nieuwe uitvoeringsniveaus – Essence, Selection en de sportieve topversie Monte Carlo – zijn in totaal zes designvarianten beschikbaar. Daarnaast zijn er optionele uitrustingspacks in diverse categorieën, evenals een aantal losse opties. De populaire Monte Carlo-varianten, die een eerbetoon zijn aan Škoda’s successen in de Rally van Monte Carlo, vallen traditiegetrouw op met hun zwarte accenten en het Carbon-kunstleder in het interieur. Een Digital Display met een beelddiagonaal van 8 duim en een Škoda Infotainment-scherm van 8,25 duim zijn al standaard in alle modellen.

Škoda’s kenmerkende aanbod aan Simply Clever-details wordt aangevuld met functies zoals de Virtual Pedal voor de optionele elektrische achterklep, die voor het eerst beschikbaar is in deze modellen.

Škoda Scala: nog opvallender uiterlijk voor de gamechanger van het merk in de compacte klasse

 • Nieuw grilledesign en hertekende skirts voor en achter
 • Ledmatrixkoplampen met kristallijne ledmodules voor het eerst bestelbaar
 • Scala Monte Carlo als sportief topmodel met typische zwarte accenten

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – Škoda heeft het expressieve design van zijn compacte Scala nog markanter gemaakt. Met een hertekende Škoda-grille en herziene skirts voor en achter doet het opgefriste hatchbackmodel nog meer denken aan de spectaculaire conceptcar Vision RS. Zijn dynamische uitstraling wordt versterkt door de afgeslankte koplampen, die voor het eerst bestelbaar zijn met ledmatrixtechnologie en ledmodules die doen denken aan ijsblokjes. Ook het velggamma, met maten van 16 tot 18 duim, is herzien. De karakteristieke verlengde achterruit van zwart glas, die doorloopt tot aan de vernieuwde achterlichten, blijft als optie leverbaar. Škoda biedt in totaal negen lakkleuren voor de nieuwe Scala. Het sportieve topmodel Scala Monte Carlo wordt traditiegetrouw gekenmerkt door talrijke zwarte accenten.

De Scala was het eerste model dat uitpakte met de huidige versie van de Škoda-designtaal. Voor de update van de modelreeks heeft de Tsjechische autoconstructeur voortgeborduurd op de typische kenmerken van de Scala en ze verder verfijnd. De taps toelopende koplampen zijn nu slanker en nog geavanceerder, met expressieve ledcomponenten in de ledmatrixvariant. De voor- en achterskirts benadrukken de sportiviteit van de Scala en doen denken aan de dynamische conceptcar Vision RS.

De opgewaardeerde Scala wordt gekenmerkt door een nieuwe Škoda-grille. Die omvat de traditionele verticale lamellen en speelt met de afwisseling van matte en glanzende oppervlakken. Ook de voorbumper is hertekend: de centrale luchtinlaat wordt gescheiden door zijvleugels en geflankeerd door meer uitgesproken ‘air curtains’. Die benadrukken de sportiviteit en beschermen tegelijkertijd de ledmistlampen, die standaard zijn vanaf de versie Selection. Het luchtinlaatrooster heeft een gaasvormig design en is voorzien van ruitvormige segmenten die een driedimensionale look creëren.

Ledmatrixkoplampen met kristallijne ledmodules als speciaal kenmerk

De nieuwe basiskoplampen voor de Scala zijn nu volledig gebaseerd op ledtechnologie. Ledmatrixkoplampen zijn voor het eerst als optie verkrijgbaar. Hiermee kunnen bestuurders de grootlichtstand permanent ingeschakeld houden, zonder andere weggebruikers te verblinden. Tegenliggers worden door een camera gedetecteerd en automatisch buiten de lichtbundel gehouden. In het sportieve topmodel Monte Carlo zijn de ledmatrixkoplampen zelfs standaard. Ze hebben kristallijne ledmodules die eruitzien als ijsblokjes of edelstenen. Bovendien is de nachtelijke lichtsignatuur gesplitst en hertekend. Ook van de ledachterlichten zijn er twee versies. Vergeleken met de basisversie heeft de optionele variant dynamische richtingaanwijzers en een nieuw, L-vormige lichtdesign dat standaard is in de Monte Carlo.

Achterskirt met nieuwe diffusor

Aan de achterzijde van de Scala loopt de optionele verlengde achterruit van zwart glas helemaal door tot aan de achterlichten, met daaronder een duidelijk afgelijnde laaddrempel. Deze combinatie vat het karakteristieke samenspel van expressieve styling en maximale functionaliteit van het model samen. De hertekende achterskirt omvat een diffusor, geflankeerd door twee in koetswerkkleur gelakte vleugelelementen, die het design van de voorskirt weerspiegelen. Bij zijn première was de Scala het eerste Škoda-model met het Škoda-opschrift op de achterklep in plaats van het logo; de opgewaardeerde versie draagt nu letters die overeenkomen met de nieuwe, gemoderniseerde Škoda-huisstijl.

Nieuwe lichtmetalen velgen en negen lakkleuren

De Scala beschikt over velgen in de maten 16 tot 18 duim. Nieuw in het gamma zijn de lichtmetalen Kajam-velgen van 17 duim in zilverkleur met zwarte aero-inzetstukken, de zilverkleurige Fornax-velgen van 18 duim en de zilverkleurige Ursa-velgen, ook in 18 duim, met zwarte aero-inzetstukken. De opgewaardeerde Scala kan worden besteld met negen lakkleuren, waarvan drie effen tinten. Daarnaast is de Scala exclusief bestelbaar in de effen kleurstelling Steel Grey.

Zwarte accenten voor de Scala Monte Carlo

Het sportieve topmodel Scala Monte Carlo wordt traditiegetrouw gekenmerkt door talrijke zwarte accenten. De omlijsting van de Škoda-grille, de buitenspiegelkappen, de zijskirts en de opschriften op de achterklep zijn allemaal glanzend zwart. Op de voorspatborden prijken Monte Carlo-logo’s. De standaarduitrusting van de Scala Monte Carlo omvat een zwart panoramadak, dat naadloos overloopt in de verlengde achterruit. Verder zijn er ledmatrixkoplampen, ledmistlampen met bochtverlichtingsfunctie en zwart getinte ruiten achteraan (Sunset). De standaard Kajam-velgen van 17 duim voor de Monte Carlo zijn uitgevoerd in geborsteld zwart met zwarte aero-inzetstukken, terwijl de optionele Ursa-velgen van 18 duim voor deze topvariant worden aangeboden in geborsteld zwart zonder aero-inzetstukken.

Škoda Kamiq: robuuster uiterlijk en nog meer SUV-allure

 • Grotere en meer rechtopstaande grille en hertekende diffusors voor en achter
 • Koplampen met nieuwe proporties, optioneel met full-ledmatrixtechnologie
 • Nieuwe velgen, negen lakkleuren en optionele contrasterende zwarte afwerking voor het dak

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – Meer SUV-allure voor de Škoda Kamiq: nieuwe skirts en diffusors aan de voor- en achterzijde van de stads-SUV zorgen voor een stoerdere look, terwijl de grotere en meer rechtopstaande grille bijdraagt tot de krachtige uitstraling van de auto. Hertekende koplampen onderstrepen de nieuwe look. De Kamiq maakt optioneel gebruik van ledmatrixtechnologie met opvallende zeshoekige ledmodules. Bovendien is er, net als bij de Scala, keuze uit nieuwe velgen en negen lakkleuren voor de Kamiq.

Martin Jahn, bestuurslid voor Sales & Marketing bij Škoda Auto, zegt: “De Škoda Kamiq was de afgelopen twee jaar onze populairste SUV. Dat bewijst dat onze stads-SUV volledig voldoet aan de verwachtingen van onze klanten en de perfecte partner is voor deze ‘contemporary explorers’. Met de uitgebreide update hebben we de Kamiq nu nog verder verbeterd. Met zijn aangescherpte design en nieuwe veiligheids- en comfortfuncties beschikt hij over alle troeven om zijn positie in het boomende SUV-segment verder te versterken en onze klanten te prikkelen.”

De herziene Kamiq pakt uit met opvallende wijzigingen aan zijn voor- en achterpartij. Dankzij zijn stoerdere uiterlijk straalt hij meer SUV-karakter uit. Zijn Škoda-grille is groter en staat meer rechtop. De dubbele lamellen die typisch zijn voor Škoda’s SUV’s, vallen nu meer op en vertonen een U-vorm aan de onderkant. Onder de grille benadrukken een gelakt deel van de nieuwe voorskirt en een brede luchtinlaat met driedimensionaal gaas de breedte van het voertuig. Grote ‘air curtains’ omvatten de ledmistlampen, die standaard zijn vanaf het uitvoeringsniveau Selection. Een robuuste zilverkleurige diffusor met drie openingen voegt een typische SUV-bodembescherming toe.

Opvallende zeshoekige ledmodules in de optionele ledmatrixkoplampen

De karakteristieke gedeelde koplampen van de Kamiq hebben nu nieuwe proporties. Het bovenste licht is slanker dan voorheen en maakt gebruik van vier scherp getekende kristallijne stenen voor de dagrijverlichting. Naast de full-ledtechnologie in de basisvariant is de Kamiq nu ook leverbaar met ledmatrixkoplampen. Die worden gekenmerkt door opvallende zeshoekige matrixmodules met een beschermende ‘kin’. Daaronder bevindt zich een extra spot voor een geoptimaliseerde grootlichtfunctie. Het hele koplampcluster fonkelt met kristallijne structuren en is omlijst met chroomelementen. Dankzij de ledmatrixkoplampen kunnen bestuurders de grootlichtstand permanent ingeschakeld houden zonder andere weggebruikers te verblinden. Tegenliggers worden door een camera gedetecteerd en automatisch buiten de lichtbundel gehouden. De Kamiq Monte Carlo is standaard uitgerust met de ledmatrixkoplampen die ook dynamische richtingaanwijzers bevatten. Bij de ledachterlichten is de gesplitste, tot in de achterklep doorlopende L-vormige lichtsignatuur herzien voor de optionele variant die dynamische richtingaanwijzers omvat (standaard op de Monte Carlo). De L-vormige reflectoren en het mistachterlicht zijn visueel verbonden met de achterlichten.

Krachtige achterpartij en grote velgen

De nieuwe achterskirt van de Kamiq benadrukt de breedte van het voertuig met in koetswerkkleur gelakte oppervlakken en een groot zwart vlak voor de diffusor. Een ander deel van de diffusor is zilverkleurig afgewerkt en benadrukt het SUV-karakter van de auto. Het Škoda-opschrift op de achterklep weerspiegelt de nieuwe, herziene Škoda-huisstijl. Net als bij de Scala omvat het gamma van de Kamiq de zilverkleurige lichtmetalen Kajam-velgen van 17 duim met zwarte aero-inzetstukken, de zilverkleurige Fornax-velgen van 18 duim en de zilverkleurige lichtmetalen Ursa-velgen, eveneens in 18 duim, met zwarte aero-inzetstukken. De Kamiq is verkrijgbaar in twee effen kleuren en zeven metallic tinten en kan ook worden besteld in de opvallende metallic kleur Phoenix Orange. Een andere optie voor de Kamiq is de afwerking Colour Concept, waarbij het dak, de A-stijl en de buitenspiegels in contrasterend zwart zijn uitgevoerd.

Topvariant Kamiq Monte Carlo

Škoda biedt ook een sportieve lifestylevariant Monte Carlo aan voor de Kamiq. In die versie zijn de omlijsting van de Škoda-grille, de buitenspiegelkappen, de zijskirts, de dakrails en de opschriften traditiegetrouw in glanzend zwart uitgevoerd, terwijl ook de diffusor volledig zwart is. Op de voorspatborden prijken Monte Carlo-logo’s. De standaarduitrusting omvat ledmatrixkoplampen, ledmistlampen met bochtverlichtingsfunctie, het panoramadak en zwart getinte ruiten achteraan (Sunset). De Kamiq Monte Carlo is standaard uitgerust met Kajam-velgen van 17 duim met een geborsteld zwarte afwerking en zwarte aero-inzetstukken. Als alternatief is de optionele Monte Carlo-versie van de 18-duimse Ursa-velgen uitgevoerd in geborsteld zwart, zonder aero-inzetstukken.

Interieur: designvarianten en duurzame materialen

 • Gereorganiseerd productgamma met drie uitvoeringsniveaus en in totaal zes interieurvarianten, naast uitrustingspacks en losse opties
 • Materialen voor nieuwe stoelbekledingen en deurpanelen zijn onder meer gerecycleerde stoffen, hennep en javajute
 • Nieuw, intuïtiever bedieningspaneel voor het optionele Climatronic-systeem

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – De update voor de Škoda Scala en Kamiq omvat een reorganisatie van het productgamma. In totaal zijn zes interieurvarianten beschikbaar in de drie nieuwe uitvoeringsniveaus Essence, Selection en de sportieve topversie Monte Carlo. Zoals bij de volledig elektrische Enyaq-familie worden ze aangeboden als Design Selections, geïnspireerd op moderne woonomgevingen, met perfect geharmoniseerde kleuren en materialen. De hertekende stoelbekledingen, het instrumentenpaneel en de deurpanelen zijn gemaakt van gerecycleerde stoffen en natuurlijke materialen zoals hennep en javajute. Extra uitrustingskenmerken worden aangeboden als packs in verschillende categorieën, en daarnaast zijn er ook nog losse opties. Het optionele Climatronic-systeem kreeg een nieuw, intuïtiever bedieningspaneel.

Škoda heeft zijn update van de Scala en Kamiq gecombineerd met een reorganisatie van zijn productgamma. De nieuwe uitvoeringsniveaus Essence, Selection en Monte Carlo bieden in totaal zes interieurvarianten. Met perfect geharmoniseerde kleuren en materialen zijn de Design Selections geïnspireerd op moderne woonomgevingen. De Design Selection ‘Studio’ in de nieuwe instapversie Essence wordt aangeboden met zwarte stoffen bekleding. Het uitrustingsniveau Selection biedt keuze uit vier verschillende Design Selections. Zo pakt de Design Selection ‘Loft’ bijvoorbeeld uit met grijze stof voor de stoelen en een decoratief stootkussen op het dashboard, terwijl de Design Selection ‘Lodge’ wordt aangeboden met Suedia-microvezel, eveneens in grijs. Daarnaast pakt de ‘Lodge’ ook uit met koperkleurige reliëfdruk en ledsfeerverlichting die standaard van wit naar rood kan schakelen. Het multifunctiestuur, de versnellingspookknop en de handremhendel zijn bekleed met leder.

Comfortabel of sportief met de designvarianten ‘Suite’, ‘Dynamic’ en ‘Monte Carlo’

De comfortgerichte Design Selection ‘Suite’ biedt standaard met leder beklede stoelen die verwarmd en elektrisch versteld kunnen worden. De reliëfdruk heeft een chroomlook. De Design Selection ‘Dynamic’ is meer gericht op sportiviteit. De sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen zijn deels bekleed met zwart Suedia, dat ook wordt gebruikt voor het stootkussen op het dashboard, net zoals in de Design Selection ‘Suite’. De dakhemel is opnieuw zwart. Rode reliëfdruk voegt visuele accenten toe. De pedalen hebben een aluminium look. De sportieve topversie Monte Carlo biedt nog meer visuele accenten met de Design Selection die eveneens ‘Monte Carlo’ werd gedoopt. Hier zijn de sportstoelen bekleed met Carbon-kunstleder, net zoals het decoratieve stootkussen op het dashboard en de deurpanelen. Het multifunctionele sportstuur heeft zwarte stiksels op de lederen afwerking en is voorzien van een Monte Carlo-logo. Ook instelbare ledsfeerverlichting is standaard voor de Monte Carlo-variant.

Duurzame materialen

Om de CO2-voetafdruk van zijn voertuigen tijdens de productie verder in te perken gebruikt Škoda Auto voor de Scala en Kamiq nog duurzamere materialen dan voorheen. Zo worden gerecycleerde materialen voor de stoelbekleding, vloerbedekking en voetmatten aangevuld met natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. De deurpanelen zijn bijvoorbeeld deels gemaakt van vezels van hennep en javajute, een hibiscussoort. Ook de dakhemel bevat gedeeltelijk deze vezels voor extra stevigheid.

Uitrustingspacks en losse opties

Het gereorganiseerde productgamma voor de Scala en Kamiq biedt populaire optionele uitrusting die slim gecombineerd is in packs in verschillende categorieën. Zo kan bijvoorbeeld het Climatronic-systeem, dat een nieuw, intuïtiever bedieningspaneel heeft gekregen, worden besteld als onderdeel van het Technology-pack. Het Assisted Drive-pack omvat Adaptive Cruise Control (ACC), Adaptive Lane Assist en Hands-on Detection, terwijl Assisted Drive plus ook Side Assist biedt. Het Winter-pack omvat verwarmingsfuncties voor het stuurwiel en de voorruit, terwijl de verschillende Convenience-packs worden aangeboden met een achteruitrijcamera, de sleutelvrije instapfunctie Kessy en een elektrische achterklep compleet met Virtual Pedal. Verkrijgbaar als losse opties zijn onder meer een alarmsysteem, een trekhaak, een verwarmbare achterbank, elektrische stoelverstelling en een geluidssysteem.

Veiligheid: een overvloed aan rijhulpsystemen en tot negen airbags

 • De Škoda Scala en Kamiq bieden een zeer hoog niveau van actieve en passieve veiligheid
 • Verder uitgebreid aanbod aan geavanceerde rijhulpsystemen uit hogere voertuigklassen
 • Topscore van vijf sterren in de Euro NCAP-tests voor beide modellen

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 august 2023 – De Škoda Scala en de Škoda Kamiq behoren elk tot de veiligste auto’s in hun klasse. Hun hoge niveau van actieve en passieve veiligheid leverde beide modellen de maximumscore van vijf sterren op in hun Euro NCAP-tests, met dank aan hun zeer torsiestijve koetswerken, tot negen airbags en een ruim aanbod aan geavanceerde rijhulpsystemen.

De Škoda Scala en Kamiq beschermen hun inzittenden met tal van actieve- en passieveveiligheidssystemen die bijdragen tot het voorkomen van een ongeval of het beperken van de ernst van de gevolgen ervan. Beide modellen hebben een zeer torsiestijf koetswerk dat voor een groot deel bestaat uit hoogwaardig of speciaal gehard staal. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid, maar draagt ook bij tot een beter weggedrag en een uitzonderlijke duurzaamheid. Bij een ongeval worden de inzittenden beschermd door maximaal negen airbags. De standaarduitrusting voor auto’s in de Europese Unie omvat airbags voor de bestuurder en voorpassagier evenals hoofdairbags en zijairbags voorin. Een veiligheidspack met een knieairbag voor de bestuurder, zijairbags achterin en Crew Protect is optioneel verkrijgbaar. Crew Protect sluit automatisch open ruiten en spant de veiligheidsgordels voorin aan in geval van een dreigende botsing.

Breed aanbod aan rijhulpsystemen

Škoda biedt een uitgebreid gamma van rijhulpsystemen aan voor de Scala en Kamiq, waarvan sommige veeleer worden geassocieerd met hogere voertuigcategorieën. In de Europese Unie behoren Front Assist met Pedestrian Monitor, Lane Assist en Traffic Sign Recognition tot de standaarduitrusting van beide modellen. Manoeuvre Assist maakt gebruik van de parkeersensoren achteraan om mogelijke obstakels te detecteren bij het manoeuvreren en brengt de auto automatisch tot stilstand als een botsing dreigt. Hands-on Detection controleert met regelmatige intervallen of de bestuurder zijn handen aan het stuur houdt en het voertuig nog steeds onder controle heeft. Side Assist, verkrijgbaar als optie, waarschuwt voor van achteren naderende voertuigen, tot op een afstand van 70 meter. Adaptive Cruise Control (ACC) en Adaptive Lane Assist zijn eveneens als optie verkrijgbaar voor de Scala en Kamiq. Dat laatste systeem herkent ook niet-permanente rijstrookmarkeringen, bijvoorbeeld als gevolg van wegwerkzaamheden, en voert waar nodig actieve stuuringrepen uit om het voertuig op zijn rijstrook te houden.

Connectiviteit: aanraakschermen in twee formaten en Wireless SmartLink

 • Škoda Infotainment- of Škoda Navigation-scherm (8,25 of 9,2 duim) met glazen front Š
 • koda Navigation, spraakbediening en Wireless SmartLink optioneel bestelbaar
 • Vier optionele USB-C-poorten met 45W-snellaadfunctie

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – De vernieuwing van de compacte Škoda Scala en Kamiq omvat ook een verdere verfijning van de infotainmentsystemen en connectiviteitsfuncties van beide modellen. De Scala en Kamiq zijn nu standaard uitgerust met een 8-duims Digital Display, met als optie een personaliseerbare Virtual Cockpit van 10,25 duim. Het vrijstaande centrale aanraakscherm meet voortaan minstens 8,25 duim in diagonaal en heeft een glazen front. Als een klant het optionele navigatiepack bestelt, is het scherm 9,2 duim groot. Vier USB-C-poorten met een vermogen van 45 watt, voor het snelladen van mobiele apparaten of zelfs laptops, zijn optioneel verkrijgbaar.

Alle varianten van de Škoda Scala en Kamiq zijn altijd online. Het Digital Display met een schermdiagonaal van 8 duim is nu standaard; de optionele Virtual Cockpit van 10,25 duim biedt verschillende lay-outs en kan worden geconfigureerd op basis van individuele voorkeuren. Het Škoda Infotainment-systeem heeft een vrijstaand centraal aanraakscherm met een diagonaal van 8,25 duim en twee draaiknoppen; het front is van glas. Het systeem biedt zowel digitale radio-ontvangst (DAB) als bluetoothconnectiviteit voor handsfree bellen en de overdracht van audiosignalen van een smartphone. Twee USB-C-poorten met een vermogen van 15 watt en vier luidsprekers zijn standaard.

Navigatiepack en technologiepacks optioneel beschikbaar

Het infotainmentsysteem kan optioneel worden uitgebreid met extra packs. Het navigatiepack omvat een 9,2-duims Škoda Navigation-display en de mogelijkheid om het systeem te bedienen via de digitale spraakassistent Laura. Het pack omvat ook Wireless SmartLink, webradio en vier extra luidsprekers. De navigatiekaarten worden over-the-air bijgewerkt. De Essence-modellen kunnen worden opgewaardeerd met een technologiepack met vier USB-C-poorten waarmee dan ook mobiele apparaten of zelfs laptops snel kunnen worden opgeladen met maximaal 45 watt. De Selection-varianten voegen daar nog een automatische antiverblindingsfunctie voor de binnenspiegel aan toe. Het Technology Plus-pack biedt bovendien een extra USB-C-poort op de binnenspiegel – ideaal om bijvoorbeeld een dashcam op aan te sluiten – evenals de Phone Box voor het inductief opladen van compatibele smartphones. Muziekliefhebbers kunnen kiezen voor het optionele Škoda Sound System, compleet met een subwoofer in de reservewieluitsparing.

Simply Clever: eerste Virtual Pedal in het A0-segment

 • Optionele elektrische achterklep kan nu worden geopend met een voetbeweging
 • Nieuwe functies van andere Škoda-modellen geïntroduceerd in Scala en Kamiq
 • Extra Simply Clever-packs zijn optioneel beschikbaar

Mladá Boleslav/Kortenberg, 1 augustus 2023 – Zoals alle Škoda-voertuigen pakken de Scala en Kamiq uit met de typische Simply Clever-ideeën van het merk. Klassiekers zijn de paraplu in de bestuurdersdeur, de parkeertickethouder op de A-stijl en de ijskrabber met bandenprofieldieptemeter in de tankklep. Een primeur voor Škoda in het A0-segment is dat de Virtual Pedal voor de optionele elektrische achterklep nu beschikbaar is voor de nieuwe Scala en de nieuwe Kamiq. En diverse nieuwe functies van andere Škoda-modellen hebben eveneens hun weg gevonden naar de vernieuwde compacte hatchback en de stads-SUV. Daarnaast zijn ook optionele Simply Clever-packs verkrijgbaar.

Škoda’s typische Simply Clever-ideeën zijn kleine voorzieningen die het dagelijkse gebruik van het voertuig gemakkelijker maken. We hebben het dan bijvoorbeeld over de paraplu in de bestuurdersdeur, de parkeertickethouder op de A-stijl en de ijskrabber met bandenprofieldieptemeter in de tankklep. Bij de opfrissing van de Scala en Kamiq zijn nu enkele Simply Clever-voorzieningen toegevoegd die eerder al beschikbaar waren voor andere modellen van de Tsjechische autoconstructeur. De Virtual Pedal is nu bijvoorbeeld voor het eerst beschikbaar op een Škoda in het A0-segment. Deze functie stelt bestuurders in staat om met een voetbeweging de optionele elektrische achterklep te openen – ideaal voor als je bijvoorbeeld boodschappen moet inladen en geen hand vrij hebt.

Overdracht van ideeën van andere Škoda-modellen en nieuwe packs

Naast de Virtual Pedal worden Simply Clever-voorzieningen die eerder beschikbaar waren voor andere Škoda-modellen, nu ook geïntroduceerd voor de herziene Scala en Kamiq. Een voorbeeld: de opbergvakken voor smartphones op de rugleuning van de voorstoelen, die we kennen van de Enyaq en de Octavia en Fabia van de vierde generatie. Een andere voorziening van de Fabia is de zelfhechtende en eenvoudig te verwijderen box op de middentunnel, waarin achterpassagiers kleine voorwerpen kunnen opbergen en die ook een flexibele bekerhouder bevat. Twee optionele Simply Clever-packs maken deel uit van het gereorganiseerde productgamma. De basisversie omvat cargo-elementen, een 12V-stopcontact, een netpack en haken bovenaan in de bagageruimte, evenals een net onder de hoedenplank. Het Plus-pack omvat een uitneembaar compartiment tussen de achterstoelen, opbergvakken onder de voorstoelen, diverse houders voor multimedia-apparatuur en de slimme, automatisch uitklappende deurrandbescherming.