Škoda : nieuwe Superb Combi, Superb-hatchback en Kodiaq

26. dubna 2023
  • Hoogtepunten binnen de modellen van 2023 zijn de nieuwe generaties van de hatchback- en breakversie van ŠKODA’s vlaggenschip, evenals de top-SUV van het merk
  • Škoda Auto publiceert de eerste silhouetbeelden van de drie nieuwe voertuigen
  • De auto’s zullen moderne, efficiënte benzine- en dieselmotoren aanbieden, evenals de opties plug-in en mild hybride
  • De twee wereldpremières zullen dit najaar plaatsvinden

Mladá Boleslav/Kortenberg, 26 april 2023 – Škoda Auto biedt een eerste blik op de opvolgers van zijn vlaggenschipmodel Superb (hatchback- en Combi-versies) en zijn top-SUV, de Kodiaq. In het kader van zijn event ‘Let’s Explore’ heeft de Tsjechische autofabrikant de eerste officiële silhouetbeelden van de nieuwe generaties voertuigen gepubliceerd. De Superb en de Kodiaq zullen het merk dit jaar in het middelpunt van de belangstelling zetten, met elk hun eigen wereldpremière in het najaar. Beide auto’s zullen moderne, efficiënte benzine- en dieselmotoren aanbieden, evenals de opties plug-in en mild hybride.

Klaus Zellmer, CEO Škoda Auto: “De Superb en de Kodiaq zijn twee belangrijke hoekstenen van het Škoda-modellengamma, en daarom is het zo speciaal voor ons om de nieuwe generatie van beide modelseries dit najaar te introduceren. De Superb is het vlaggenschip van ons portfolio en zal in zijn vierde generatie de maatstaf blijven zetten op het gebied van comfort en ruimte, zowel in de hatchbackversie als in de Combi-versie. De tweede generatie Kodiaq zal veiligheid, technologie en veelzijdigheid naar een hoger niveau tillen. We blijven het beste van beide werelden bieden en beantwoorden aan de behoeften van onze klanten, zodat beide modellen ook worden aangeboden met de opties plug-in en mild hybride.”

Nieuwe functies, verbeterde technologieën en nieuw ontworpen interieurs

In het najaar van 2023 zullen twee belangrijke wereldpremières van Škoda Auto doorgaan waarbij het Tsjechische merk de vierde generatie van zijn Superb-vlaggenschip en de tweede generatie van zijn Kodiaq-SUV zal voorstellen. Škoda heeft officiële silhouetbeelden gepubliceerd in het kader van zijn event ‘Let’s Explore’ om een eerste glimp te laten zien van de nieuwe voertuigen. Naast een nieuw exterieur beschikt elk model over nieuwe functies, verbeterde technologie en een volledig vernieuwd interieur. De vierde generatie Superb zal opnieuw beschikbaar zijn als hatchback en als een uiterst ruime Combi. De nieuwe generatie van het vlaggenschipmodel zal worden geproduceerd in de fabriek van de Volkswagen-groep in Bratislava, in Slowakije. De nieuwe generatie van de Kodiaq zal worden gebouwd in de Škoda-fabriek in Kvasiny, Tsjechië, die ook de thuisbasis van zijn voorganger is.

Twee succesverhalen

De Superb en de Kodiaq zijn respectievelijk Škoda’s beste hatchback/Combi en SUV. De modellen zijn tot nu toe buitengewoon succesvol geweest. De naam Superb werd eerder al, in de jaren dertig, gebruikt voor Škoda’s luxewagen uit de topklasse. Tussen 2001 en 2008 zijn er bijna 137.000 Superbs van de eerste moderne generatie verkocht. Het was het eerste Škoda-model dat hoogtechnologische functies introduceerde zoals bi-xenonkoplampen, de automatische Tiptronic-transmissie en de Coming Home-functie. Meteen bij het begin ontving de Superb van de eerste generatie tal van prestigieuze awards, waaronder ‘Best Import Car’ van het Duitse automagazine Auto Bild. De tweede generatie kwam uit in 2008 en bood voor het eerst klanten de keuze van vierwielaandrijving. De breakversie Superb Combi, die in 2009 werd geïntroduceerd, zorgde voor een nog grotere vraag. In totaal nam de Superb van de tweede generatie 618.000 klantenleveringen voor zijn rekening. De derde generatie, die in februari 2015 van de band rolde, bood meer ruimte aan de passagiers en meer bagageruimte in beide koetswerkstijlen. Ze was ook zuiniger, had een lagere uitstoot en introduceerde innovatieve hulpsystemen voor meer veiligheid. In 2019 werd het vlaggenschip opnieuw gemoderniseerd en de Superb IV-variant werd het eerste plug-inhybride model van Škoda. Tot nu toe zijn er meer dan 777.000 Superbs van de derde generatie aan klanten geleverd.

De Kodiaq, die in 2016 werd gelanceerd om de succesvolle SUV-campagne van Škoda te trekken, heeft al meer dan 740.000 exemplaren verkocht. Optioneel verkrijgbaar met zeven zitplaatsen introduceerde hij de opwindende, kristallijne designtaal van Škoda in het SUV-segment. De sportieve Kodiaq RS volgde in 2018 en in 2021 werd het volledige modellengamma geüpdatet. Meer dan 40 internationale awards vormen een duidelijk bewijs van de uitstekende kwaliteiten en buitengewone populariteit van de grote Škoda-SUV.