De ŠKODA KODIAQ: de succesvolle SUV nog verder verfijnd

13. dubna 2021
  • Full-ledmatrixkoplampen maken hun debuut in de ŠKODA KODIAQ
  • Nieuwe topmotor voor de sportieve ŠKODA KODIAQ RS
  • ŠKODA-designtaal verder ontwikkeld, nieuwe lichtmetalen velgen
  • Uitzonderlijk ruim interieur met aantrekkelijke visuele en technologische elementen

Opfrisbeurt voor de KODIAQ: ruwweg vier jaar nadat ŠKODA het eerste model van zijn SUV-campagne lanceerde heeft de constructeur de wereldwijd succesvolle KODIAQ nu opgefrist. Het Tsjechische merk heeft het emotieve design van de KODIAQ, die ook met 7 zitplaatsen verkrijgbaar is, nog verder ontwikkeld en zijn stroomlijn verbeterd. Voor het eerst omvat de optielijst voor de grote SUV van ŠKODA innovatieve full-ledmatrixkoplampen. De sportieve topversie KODIAQ RS onderging niet enkel een visuele make-over, maar kreeg ook een nieuwe, sterkere TSI-motor. Vanaf juli 2021 is de KODIAQ verkrijgbaar.

Thomas Schäfer, CEO ŠKODA AUTO, zei: “De KODIAQ was voor ons een echte gamechanger. Hij was het eerste model van onze SUV-campagne en opende de deur naar een volledig nieuw en snel groeiend voertuigsegment. Onze klanten en de internationale gespecialiseerde pers weten de typische ŠKODA-kwaliteiten van de KODIAQ op prijs te stellen, zoals ze dat bij onze andere modellen ook doen: veel waar voor je geld, ruimte in overvloed en een uitgebreide uitrusting. We hebben de specificaties van onze grote SUV nu nog verder verfijnd, zodat hij nog meer veiligheid en comfort biedt dankzij nieuwe elementen zoals de full-ledmatrixkoplampen en de ergonomische stoelen.”

Nieuw frontdesign en full-ledmatrixkoplampen

Dankzij de verder verfijnde ŠKODA-designtaal oogt de KODIAQ nog emotiever en meer zelfzeker. De facelift is vanaf juli 2021 verkrijgbaar. De versies Active, Ambition en Style krijgen op de voor- en achterschort een afwerking in aluminiumlook, zodat de SUV nog meer een offroaduitstraling heeft. Het hertekende front met verhoogde motorkap en het herwerkte, meer rechtopstaande ŠKODA-radiatorrooster versterken de stoere uitstraling van de KODIAQ. De grote SUV van de Tsjechische autobouwer geniet standaard ledkoplampen en kan voor het eerst worden uitgerust met full-ledmatrixkoplampen. Nieuwe lichtmetalen velgen van tot 20 duim versterken de dynamische en opvallende look van het model nog meer. Speciale Aero-velgen, hertekende voor- en achterbumpers en de nieuwe zwartglanzende achterspoiler en vinnen op de zijkant van de achterruit verlagen allemaal de luchtweerstand. De KODIAQ RS krijgt voortaan een onderscheidende, dynamisch getekende en specifieke voorbumper.

Nieuwe look voor het interieur en voor het eerst ergonomische stoelen

ŠKODA tilt de ‘look and feel’ van het interieur van de KODIAQ naar een nieuw niveau door het te voorzien van nieuwe decoratiestrips, extra contrasterende stiknaden en verbeterde led-sfeerverlichtingsfuncties. Voor het eerst staan in de optielijst van de grote SUV ergonomische, met geperforeerd leder beklede stoelen met elektrische verstelling in meerdere richtingen, ventilatie en een massagefunctie. De optionele Eco-stoelen die verkrijgbaar zijn in de uitrustingsniveaus Ambition en Style krijgen hoogkwalitatieve stoelbekledingen in vegan gerecycleerde materialen. Het CANTON-geluidssysteem is een andere optie met voortaan tien luidsprekers in plaats van acht voordien, boven op de centrale luidspreker in het dashboard en de subwoofer in de koffer.

Optionele Virtual Cockpit en verbeterde Crew Protect Assist

De Virtual Cockpit met 10,25 inchscherm en vier verschillende lay-outs is als optie verkrijgbaar in de meeste versies maar is standaard in de KODIAQ RS. Bestuurders van zowel de RS als de KODIAQ SPORTLINE krijgen een extra lay-out om te kiezen, de Sport-lay-out. Het gamma aan rijhulpsystemen telt nu ook een verbeterde versie van Crew Protect Assist. Deze nieuwe versie heeft extra radarsensoren achteraan om te reageren op voertuigen die een gevaar vormen op een aanrijding langs achteren.

Nieuwe benzinemotor voor de KODIAQ RS

De sportieve topversie KODIAQ RS kreeg niet alleen een visuele make-over maar ook een nieuwe motor. De 2.0 TSI-benzinemotor komt uit de EVO-generatie van de Volkswagen-groep en heeft een krachtig vermogen van 180 kW (245 pk), waarmee hij 4 kW (5 pk) sterker is dan de biturbodiesel uit zijn voorganger. Tegelijk is deze nieuwe motor meer dan 60 kilo lichter dan de TDI. Samen met de nieuwe 7-traps DSG, die 5,2 kilo minder weegt, zijn de prestaties van deze aandrijflijn nog beter. Ook de twee andere benzinemotoren, de 1.5 TSI van 110 kW (150 pk) en de 2.0 TSI van 140 kW (190 pk), samen met de 2.0 TDI’s van 110 kW (150 pk) en 147 kW (200 pk), komen eveneens uit de jongste EVO-generatie van de Volkswagen-groep.

De lancering van de KODIAQ betekende in 2016 het startschot voor ŠKODA’s zeer succesvolle SUV-campagne. Met zijn opvallende, emotieve designtaal, hoogwaardig vakmanschap en veel waar voor zijn geld overtuigde hij onmiddellijk zowel klanten, autokenners als de vakpers. De uitzonderlijke hoeveelheid binnenruimte die deze SUV biedt binnen een totale lengte van 4,70 meter is bijzonder indrukwekkend. Met de optionele, opklappende derde stoelenrij verwelkomt de KODIAQ tot 7 passagiers. Omgekeerd kan de koffer met de achterbank neergeklapt tot 2.065 liter aan bagage vervoeren.

Wereldwijd geproduceerd en overal een succes

De productie van de KODIAQ begon in 2016, in de ŠKODA-fabriek van Kvasiny in de Tsjechische Republiek. Als onderdeel van de SUV-campagne van het merk investeerde de autobouwer tegen 2018 het equivalent van meer dan 290 miljoen euro in de modernisering van de site om er een centrum van uitmuntendheid voor SUV-productie van te maken. Om tegemoet te komen aan de enorme wereldwijde vraag naar de KODIAQ zette ŠKODA de volgende jaren voor zijn grote SUV ook productielijnen op in China, India en Rusland. Tegen eind maart 2021 waren wereldwijd al meer dan 600.000 KODIAQ’s van de band gerold.