De Fabia en Karoq schitteren in de VAB-Gezinswagenverkiezing

30. listopadu 2023

 

  • Na een dubbele overwinning vorig jaar behalen de Škoda Fabia en Karoq nu allebei zilver.
  • De Karoq moest slechts één punt toegeven op de winnaar, de Fabia scoorde ook zeer goed bij de kids.
  • Škoda behaalde maar liefst in twee categorieën tegelijk een top-3 quotering.
  • Met reeds 10 overwinningen is Škoda de best scorende constructeur van de afgelopen 22 jaar
  • Aan de 36ste editie van de VAB Gezinswagenverkiezing namen dit jaar 33 wagens deel.
  • Niet alleen het gezinsgebruik maar ook de kilometerkostprijs werd in rekening genomen.

De spanning was te snijden tijdens de bekendmaking van de VAB Gezinswagen voor 2024. De Škoda Karoq moest slechts één punt toegeven op de winnaar in de klasse tot 38.000 €, de Fabia werd eveneens tweede in de categorie tot 25.000 € - mét lof van de kinderjury. Het werd een dubbelslag om trots op te zijn, zeker aangezien beide modellen vorig jaar nog goud pakten bij deze belangrijke verkiezing in Vlaanderen.

Kortenberg, 30/11/2023 - De VAB Gezinswagen van het Jaar blijft een ijkpunt voor autokopers in Vlaanderen. Škoda scoort traditioneel sterk bij de jurerende families en journalisten, met zomaar even 20 top-3 noteringen sinds het huidige format met verschillende prijsklassen in 2002 werd ingevoerd. Kijken we alleen naar de gegeerde eerste plaatsen oftewel auto’s die de titel ‘VAB Gezinswagen van het Jaar’ mogen dragen, dan is Škoda met 10 overwinningen de best scorende constructeur van de afgelopen 22 jaar. De Škoda Fabia en Karoq doen daar dit jaar nog eens twee zilveren medailles bij, om het aantal podiumplaatsen op een imposant totaal van 22 te brengen.

Twee keer zilver

Al 36 jaar is de Gezinswagenverkiezing van de mobiliteitsorganisatie VAB een referentie in zijn genre. De combinatie van een vakjury met autojournalisten en een gezinsjury met kinderen maakt er een unieke wedstrijd van, die hoog aangeschreven staat bij de Belgische families én importeurs. Vorig jaar leverde dat Škoda België nog twee gouden medailles op voor de Fabia in de klasse tot € 25.000 en de Karoq in de klasse tot € 38.000, dit jaar bestendigen beide modellen hun status als begeerlijke gezinswagens door telkens een felbevochten tweede plaats te scoren in hun respectieve klassen.

Sinds 2022 kent de verkiezing trouwens een belangrijke evolutie. Om te vermijden dat klanten zich alleen door de aankoopprijs laten leiden, wordt de de kilometerkostprijs van een auto meegewogen in het eindresultaat. Die wordt door VAB berekend op basis van drie pijlers: aankoopprijs, vaste kosten (verzekering, rijbelasting, onderhoud, etc.) en het werkelijke verbruik. Dat model wordt tot slot toegepast op een gezin dat jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en de auto 8 jaar in zijn bezit houdt, wat het gemiddelde is voor particuliere wagens.

Keuze van kinderen

De vierde generatie van de Škoda Fabia werd in 2021 gelanceerd en meteen gelauwerd voor zijn nieuw design, onder andere met gegeerde Red Dot Award. De ruimste koffer in zijn klasse zorgde er dan weer voor dat de Fabia meteen op de radar kwam van jonge gezinnen. De in 2022 vernieuwde Karoq is op zijn beurt de populairste SUV van het Škoda-gamma. Het polyvalente model kan uitgerust worden met de optie VarioFlex, die de achterbank verschuifbaar maakt om het koffervolume van 588 tot 1810 liter te laten variëren. Daarnaast kan de Karoq ook voorzien worden van negen airbags, wat er een van de veiligste auto’s in zijn segment van maakt.

Deze dubbele tweede plaats stemt Liana Picard, PR Manager van Škoda België, dan ook uitermate tevreden. “We zijn erg trots dat de Škoda Fabia én Karoq opnieuw in de prijzen zijn gevallen bij VAB. Voor de Karoq was het echt nipt, bovendien was de lof van de kinderjury voor de Fabia een mooi pluspunt. Dit resultaat bewijst dat Škoda het referentiemerk onder de gezinswagens blijft dankzij een mooi evenwicht tussen design, comfort en ruimte. Die mix van talenten heeft de jury’s dit jaar opnieuw kunnen bekoren in de twee categorieën die ertoe doen bij families en particulieren.”