AutoGids kroont de Škoda Octavia Combi tot Best Family Car

29. listopadu 2023
  • De Škoda Octavia Combi zegeviert in de categorie ‘Family Cars’ van de Best Car Awards.
  • De Best Car Awards worden sinds 2020 door het vaktijdschrift AutoGids georganiseerd.
  • Zowel de journalisten als de lezers van Belgiës oudste automagazine stemmen mee.
  • Škoda won de categorie Best Family Car al twee keer eerder met de Kodiaq, in ’21 en ’22.
  • De Octavia Combi blijft de geknipte gezinswagen voor zowel professionals als particulieren.

Voor het derde jaar op rij valt Škoda België in de prijzen bij de Best Car Awards van AutoGids en Le Moniteur Automobile. Ging de onderscheiding van ‘Best Family Car’ de vorige twee edities nog naar de Škoda Kodiaq, dan neemt de Octavia Combi het stokje in 2023 over van zijn grote broer. De professionele jury loofde vooral het ruimte-aanbod en de veelzijdigheid van het model, die er samen de ideale gezinswagen voor professionals én particulieren van maken.

Kortenberg, 29/11/2023 - ‘Een ijzersterk aanbod’, ‘de nulmeridiaan in de middenklasse’ en ‘de ideale gezinswagen’. Het zijn maar enkele van de lovende commentaren die de professionele jury voor de Škoda Octavia Combi veil had bij de Best Car Awards 2023. Die worden sinds 2020 jaarlijks georganiseerd door het gerenommeerde magazine AutoGids en omvatten tien wagencategorieën, waaronder die voor Family Cars. 10% van de stemmen komt van de lezers, 30% van een onafhankelijke vakjury en 60% van de redactie. De Škoda Octavia Combi wist elk panel van zijn kwaliteiten te overtuigen om weer een onderscheiding aan zijn rijkgevulde trofeekast toe te voegen.

Sinds 1959

De allereerste Škoda Octavia rolde 64 jaar geleden al van de band in Mladá Boleslav. De vierdeursvariant bleef van 1959 tot 1964 in productie en werd in totaal 227.258 keer gebouwd. Van 1964 tot 1971 werd enkel nog de breakversie aangeboden, wat meteen een mooi bruggetje vormt naar de herlancering van beide modelvarianten in 1996. De Belgische ontwerper Dirk Van Braeckel moderniseerde de Octavia op zijn beurt in 2004 en cementeerde zo diens reputatie als een degelijke en ruime gezinswagen. Doorgedreven updates in 2008, 2013, 2017 en 2020 hielden de Octavia de afgelopen 20 jaar aan de top, net zoals dat nog steeds het geval is bij de vierde en huidige generatie.

Vandaag concentreert Škoda België zich op de Combi-versie van de Octavia, omdat die ondanks een riante koffer met een volume van 640 tot 1700 liter geen stilistische toegevingen doet. Mede dankzij de breakversie was de Octavia ook jarenlang de bestseller van Škoda in België, terwijl het model vandaag nog steeds uitermate populair is bij particulieren en professionals met een gezin. Een van de juryleden omschreef de troeven van de Best Family Car dan ook als volgt: ‘De Škoda Octavia Combi blijft een ijzersterk aanbod binnen zijn segment, waarin rationele troeven zwaar doorwegen maar het hart en het oog ook wat willen.’ 

Veelvuldig bekroond

“Te beoordelen aan de vele internationale prijzen die de Octavia Combi doorheen zijn carrière heeft binnengerijfd,” zegt Liana Picard, PR Manager van Skoda België, “voldoet hij aan alle vereisten voor een goede gezinswagen: veel ruimte, een grote koffer, een moderne uitrusting, een degelijk comfort en een scherp design”. Of om het met de woorden van de hoofdredacteur bij Le Moniteur Automobile te zeggen: ‘De Škoda Octavia Combi is een stationwagen die er perfect in slaagt om de nodige energie-efficiëntie met praktische bruikbaarheid te combineren. Dat hij ook nog eens een aangename metgezel vormt bij dagelijks gebruik, is voor de meeste gezinnen de perfecte synthese’. Kortom, een terechte winnaar in de categorie Family Cars van de Best Car Awards