Interessante etappes: TdF 2017

Christian Prudhomme ontwierp de Tour van dit jaar als een "meer open, minder gecontroleerde wedstrijd met als doel om een vorm van wielrennen te herontdekken in de geest van vijfvoudig tourwinnaar Bernard Hinault". Laten we enkele interessante etappes van dichterbij bekijken.

Etappe 1: tijdrit in Düsseldorf 13,8 km

Tijdritspecialisten blijven dit jaar een beetje op hun honger zitten met slechts 36 km in totaal en dus maar één andere etappe in Marseille. Interessant is dat de Tour voor de eerste keer sinds 2013 met een individuele tijdrit start.

Etappe 2: Düsseldorf – Luik 202 km

Iedereen duimt dat Mark Cavendish de Tour zal halen. Hij is slechts vier etappeoverwinningen achter op Eddie Merckx' record van 34. Cavendish heeft negen etappes die perfect geschikt zijn om aan zijn palmares toe te voegen.

Luik is de eerste van deze kansen en zal aanvoelen als een voorjaarsklassieker, ideaal voor een massasprint op het einde. Dezelfde vibe mag u verwachten bij etappe 3 die in Longwy eindigt.

Etappe 12: Pau – Peyragudes 214 km (finish op de top)

Hoewel de laatste klim naar Peyragudes niet zo iconisch is als de Col du Tourmalet of de Col d'Aubisque, betekent dit wel het einde van ruim 200 km lang het beste van zichzelf geven. Tijdens deze epische etappe zal het peloton vijf gecategoriseerde cols moeten bedwingen.

We weten ondertussen hoe goed Froome zich in deze setting voelt na zijn geweldig efficiënte aanval bij de afdaling van Peyresourde in 2016. Als zijn rivalen hem niet kunnen bijhouden, zou dit wel eens het kantelpunt voor de gele trui kunnen worden.

Etappe 17: La Mure – Serre Chevalier 183 km

De Col du Galibier is een echte kuitenbijter als start van de tweede rit doorheen de Alpen. In 2015 verhuisde de geplande finish door politieke aardverschuivingen van de Galibier naar La Croix-de-Fer, dat ook dit jaar in de Tour is opgenomen.

Wie aan kop rijdt bij de etappe over de Galibier, wint de Souvenir Henri Desgrange. Dit is een passend eerbetoon voor wie als eerste het hoogste punt in de Tour bereikt.

Etappe 20: tijdrit in Marseille 23 km

In de voorlaatste etappe kan alles nog last minute veranderen. Het is niet nieuw dat er voor de slotetappe een tijdrit wordt gereden. Dit betekent echter wel dat de renners een beklimming van 17 % naar La Garde in de benen hebben. Laten we hopen dat uw grote favoriet dan nog genoeg power over heeft.

Ook psychologisch gezien moeten ze zich sterk tonen. Vooral Froome, wiens energiepeil al meerdere malen onvoldoende bleek. Wielrenners die hier een klop krijgen, verliezen de Tour.

Terug naar de hoofdpagina