Dubbele winst voor ŠKODA in de VAB-Gezinswagenverkiezing

9. prosince 2022
  • De ŠKODA FABIA wint in de categorie tot € 25.000, de KAROQ in de klasse tot € 38.000.
  • Nog maar de tweede keer ooit dat een merk in twee verschillende categorieën zegeviert.
  • Niet alleen het gezinsgebruik maar ook de kilometerkostprijs wordt in rekening genomen.
  • Aan de 35ste editie van de VAB Gezinswagenverkiezing namen dit jaar 30 wagens deel.

ŠKODA Import Belgium is twee keer in de prijzen gevallen tijdens de VAB-Gezinswagenverkiezing voor 2023. De ŠKODA FABIA zegevierde in de categorie tot € 25.000, de ŠKODA KAROQ in de klasse tot € 38.000. Daarmee krijgt de overwinning van de ŠKODA OCTAVIA COMBI twee jaar geleden een dubbel vervolg dat de gezinskwaliteiten van het Tsjechische merk eens temeer in de verf zet.

Kortenberg, 9 december 2022. De gezinswagenverkiezing van de mobiliteitsorganisatie VAB is al bijna 40 jaar een referentie in zijn genre. De combinatie van een vakjury met autojournalisten en een gezinsjury met kinderen maakt er al 35 edities een unieke wedstrijd van, die hoog aangeschreven staat bij de Belgische families én importeurs. Twee jaar geleden leverde dat ŠKODA Import Belgium een gouden medaille op voor de ŠKODA OCTAVIA COMBI in de klasse tot € 34.000, dit jaar zijn er dat zowaar twee in de klasses tot € 25.000 respectievelijk € 38.000 voor de ŠKODA FABIA en de ŠKODA KAROQ. In het verleden is het trouwens nog maar een keer voorgevallen dat een merk in twee verschillende klasses op het hoogste schavot eindigde.

“De ideale stads- en gezinswagen”

De vierde generatie van de ŠKODA FABIA werd in 2021 gelanceerd en meteen gelauwerd voor zijn volledig nieuw design. Daarvoor kreeg het model zelfs een gegeerde Red Dot Award, wat best uitzonderlijk is voor een compacte stadswagen. De ruimste koffer in zijn klasse zorgde er dan weer voor dat de ŠKODA FABIA meteen op de radar kwam van jonge gezinnen en nu dus ook de gegeerde titel van VAB-Gezinswagen van het Jaar in de wacht sleept. De feedback van de juryleden liegt er in ieder geval niet om, van “een zeer aangename rijervaring” over “een degelijke auto met een prima prijs-kwaliteitsverhouding” tot “de ideale stads- en gezinswagen”.

“Geen negatieve punten”

De in 2022 vernieuwde ŠKODA KAROQ is dan weer goed op weg om de populairste SUV van het ŠKODA-gamma te worden. Het polyvalente model kan als enige in zijn segment uitgerust worden met de optie VarioFlex, die de achterbank verschuifbaar maakt om het koffervolume van 588 tot 1810 liter te laten variëren. Daarnaast kan de ŠKODA KAROQ voorzien worden van negen airbags, wat er een van de veiligste auto’s in zijn segment van maakt. Ook hier waren de juryleden lovend, met beoordelingen als “een mooi interieur met veel knieruimte” en “een heel vlotte wagen die aangenaam stuurt”. “We kunnen geen negatieve punten bedenken” was de uitsmijter.

Kilometerkostprijs

Sinds vorig jaar kent de VAB-Gezinswagenverkiezing bovendien een belangrijke nieuwigheid. Om te vermijden dat klanten zich alleen door de aankoopprijs laten leiden, wordt de de kilometerkostprijs van een auto mee gewogen in het eindresultaat. Die wordt door VAB berekend op basis van drie pijlers: aankoopprijs, vaste kosten (verzekering, rijbelasting, onderhoud, etc.) en het werkelijke verbruik. Dat model wordt tot slot afgestemd op een gezin dat jaarlijks 20.000 kilometer rijdt en de auto 8 jaar in zijn bezit houdt, wat het gemiddelde is voor particuliere wagens.

Deze bijzondere en bovendien dubbele overwinning in een gerenommeerde Belgische verkiezing stemt Liana Picard, PR Manager van ŠKODA Import Belgium, dan ook uitermate tevreden. “We zijn erg trots dat de ŠKODA FABIA en de ŠKODA KAROQ op de eerste plaats zijn geëindigd in hun respectieve klasses. Het was best wel een gedurfde keuze om deze twee wagens te laten deelnemen, in plaats van de klassiekere modellen en het was zeer succesvol. Het bewijst eens temeer dat ŠKODA het referentiemerk onder de gezinswagens is geworden dankzij een mooi evenwicht is tussen design, comfort en ruimte. Die mix van talenten heeft de jury’s dit jaar duidelijk kunnen bekoren in twee verschillende categorieën.”