De Tour de France in goede banen leiden is geen sinecure. Het vraagt om immens veel organisatietalent en een duidelijke communicatie. Het kloppend hart van het logistieke netwerk, dat alle aspecten van de wedstrijd opvolgt, is de ‘rode auto’. Of beter gezegd, het mobiele controlecentrum voorzien van alle nodige technologie vanwaaruit Tourdirecteur Christian Prudhomme de Tour leidt.

Elke ochtend vlijt Tourdirecteur Christian Prudhomme zich op de achterbank van een speciaal aangepaste ŠKODA Superb. In afwachting van het startschot strekt hij zijn 1,90 m in het ruime interieur en trakteert hij zichzelf op een drankje uit de kleine koelkast naast zijn controleconsole. Hij communiceert via de radio met zijn wedstrijdstewards en overlegt even met het hoofdkwartier van de wedstrijd. Pas dan - wanneer alles in orde is - geeft hij groen licht om de etappe van de dag te starten en leidt hij het peloton terwijl het zich op gang trekt.

Ook de nieuwe generatie van de ŠKODA Superb maakt zich op om opnieuw in de schijnwerpers te treden als de officiële rode auto van de Tour de France van dit jaar. Met de grootste interieurruimte in zijn segment is de ŠKODA Superb het geknipte mobiele controlecentrum voor de Tourdirectie.

De aangepaste wagen is uitgerust met een indrukwekkend arsenaal aan technische voorzieningen, waaronder zes radioantennes op het dak, verschillende microfoons en vier radiokanalen geïnstalleerd op een console. Van hieruit verzendt en ontvangt Prudhomme commando’s en informatie, organiseert hij het verkeer rond het peloton en blijft hij voortdurend in contact met de wedstrijdstewards en andere Tourwagens.

Hier ontvangt hij ook hoogwaardigheidsbekleders zoals de Franse president, schenkt hij hen een fris glaasje champagne uit de minibar uit en toont hij hen het panoramische zicht door het glazen schuifdak van de wagen.

Prudhomme zelf vat het als volgt samen: “Ik hou van mijn ŠKODA Superb. Het is een fantastische wagen. Gilles Maignan, mijn chauffeur, is net als ik 1,90 m groot en ik kan toch comfortabel op de achterbank zitten en zelfs mijn benen kruisen.”

Als officiële rode auto die het rennersveld zal leiden, zal de ŠKODA Superb bewonderd kunnen worden door miljoenen fans. Het is dan ook de enige wagen die samen met de renners over de finishlijn van elke etappe mag spurten.

Terug naar de hoofdpagina