Škoda springt duurzaam om met oude springkastelen

Indrukwekkende salto’s, halsbrekende sprongen, kreten van plezier … ambiance verzekerd met een Škoda-springkasteel op een event. Maar wat doe je als dit na enkele jaren z’n beste tijd heeft gehad? Dankzij een stevige dosis creativiteit en vakwerk kreeg ons springkasteel een tweede leven.

Bij Škoda denken we altijd grondig na over het (her)gebruik van grondstoffen. De verwerking van ons afval krijgt dan ook heel wat aandacht, waarbij we steeds de voorkeur geven aan recycleren. De indrukwekkende hoeveelheid herbruikbaar materiaal bij een afgedankt Škoda-springkasteel deed ons echter nadenken over een inventief upcyclingproject. Eentje dat bovendien perfect past bij ons merk en onze klanten.

Van upcycling naar cycling

Vanuit onze passie voor fietsen kwamen we tijdens een brainstormsessie op het idee om unieke fietstassen te fabriceren uit het afgedankte springkasteel. Om ons hierbij te helpen, werden twee partners aangetrokken: het Amsterdamse bedrijf Re-Banner en maatwerkbedrijf De Kringwinkel Maasland VZW. Re-Banner is gespecialiseerd in het hergebruiken van o.a. afgedankte reclamebanners en spandoeken, waarmee ze o.a. tassen en rugzakken maken. De grootste stukken van het springkasteel werden omgevormd tot fietstassen, de kleinere restjes kregen een tweede leven als toiletzakken en pennenzakken.

Dankbaar materiaal

Het project kreeg bovendien een sociale dimensie, aangezien de fabricatie gebeurde bij het Belgische maatwerkbedrijf De Kringwinkel Maasland VZW. Verantwoordelijke maatwerkbedrijf: “In het textielatelier hadden we nooit eerder met een springkasteel gewerkt, daarom vonden we dit een heel toffe uitdaging. Onze mensen waren meteen enthousiast, en al helemaal nu we het eindproduct zien. Dit was bovendien een heel dankbaar materiaal: stevig, maar toch soepel genoeg om te bewerken. In totaal hebben we uit één springkasteel 75 fietstassen kunnen maken, 100 toiletzakken en 50 pennenzakken.”