Enyaq L&K: uitgebreid gamma en technische upgrades

24. května 2023
  • De nieuwe Enyaq L&K onderscheidt zich door een hoger vermogen van 210 kW*, een rijbereik tot 570 kilometer** volgens de WLTP-cyclus, kortere oplaadtijden, voorverwarming van de batterij en de nieuwste ME4-software
  • De L&K-uitvoering heeft recht op nieuwe designkenmerken voor een onmiskenbare look vanbinnen en vanbuiten, en op een omvangrijke standaarduitrusting Skoda next 10 Bold
  • Dit is het eerste model met een nieuwe gebruikersinterface voor meer gebruiksgemak en met modernere weergaves die de nieuwe bedrijfsidentiteit van Škoda weerspiegelen

Mladá Boleslav/Kortenberg, 24 mei 2023 – Škoda Auto breidt het gamma van zijn zuiver elektrische SUV naar boven toe uit met de lancering van de nieuwe Enyaq L&K. Deze variant is diep geworteld in de Škoda-traditie en werd vernoemd naar Václav Laurin en Václav Klement, de oprichters van het Tsjechische autobedrijf. Hij onderscheidt zich dan ook door specifieke exterieur- en interieurkenmerken en een royale standaarduitrusting. Bovendien onderging hij doorgedreven technische upgrades. De Enyaq L&K 85 met achterwielaandrijving en de Enyaq L&K 85x met vierwielaandrijving leveren een systeemvermogen van 210 kW*. Ook genieten ze een groter rijbereik tot 570 kilometer** over de WLTP-cyclus, evenals kortere oplaadtijden voor de batterij: van 10 tot 80 procent in minder dan 30 minuten. De Enyaq L&K is de eerste Škoda met een nieuwe gebruikersinterface die het gebruiksgemak verhoogt en met modernere weergaves die de nieuwe bedrijfsidentiteit van Škoda weerspiegelen.

Johannes Neft, Board Member for Technical Development bij Škoda Auto, licht toe: “In de nieuwe Enyaq L&K introduceren we verschillende technische upgrades die vervolgens hun weg zullen vinden naar de andere versies van dit model. De nieuwe, krachtigere aandrijflijnen leveren een hoger systeemvermogen van 210 kW*. Tegelijkertijd zijn we erin geslaagd het maximale rijbereik uit te breiden tot 570 kilometer** volgens de WLTP-cyclus en de oplaadtijd van 10 tot 80 procent onder de 30 minuten te houden. Op basis van klantenfeedback hebben we een beheerfunctie voor de voorverwarming van de batterij toegevoegd, die ook gebruik maakt van navigatiegegevens. Deze functie optimaliseert de oplaadprestaties, zelfs bij koud weer. Bovendien tilt onze nieuwe gebruikersinterface de gebruiksvriendelijkheid naar een ongekend niveau, waardoor de auto zich nog intuïtiever laat bedienen.”

Uitgebreid gamma en doorgedreven technische upgrades

Samen met de Škoda Enyaq L&K debuteert ook een nieuw batterij- en aandrijfgeheel. Dat kan schermen met een hoger vermogen van 210 kW*, snellere acceleraties en een groter rijbereik. De achterwielaangedreven Enyaq L&K 85 snelt van 0 naar 100 km/u in 6,7 seconden**, wat bijna twee seconden sneller is dan de vorige Enyaq iV 80 met achterwielaandrijving. De topsnelheid bedraagt nu 180 km/u**, en het maximale rijbereik volgens de WLTP-cyclus steeg nog verder tot 570 kilometer**. De Enyaq L&K 85x met vierwielaandrijving sprint in nauwelijks 6,6 seconden** van 0 naar 100 km/u en haalt een rijbereik van 550 kilometer**. De oplaadcurve van de batterij werd eveneens geoptimaliseerd, waardoor de Enyaq L&K in minder dan 30 minuten van 10 tot 80% van zijn capaciteit kan worden opgeladen.

Nieuwe voorverwarming voor alle Enyaq-varianten vanaf modeljaar 2024

De Enyaq Laurin & Klement is uitgerust met de nieuwste ME4-software, die later dit jaar in alle modellen van de Enyaq-familie zal worden geïntegreerd. De nieuwe software voegt talloze verbeteringen en nieuwe functies toe. Een van die verbeteringen is de voorverwarming, die de batterij op een optimale temperatuur brengt voordat het opladen begint. Er kan gekozen worden uit twee modi: het proces kan handmatig worden gestart met een knop in het centrale infotainmentscherm, ofwel gebeurt dit in de automatische modus zonder tussenkomst van de bestuurder wanneer de auto volgens het navigatiesysteem op weg is naar een snellaadstation.

Exterieur met exclusieve details in Platinum Grey

De Škoda Enyaq L&K is herkenbaar aan de exclusieve Platinum Grey-details op zijn modelspecifieke bumpers, de diffuser en de buitenspiegels. De zijschorten zijn in koetswerkkleur gelakt, terwijl de raamomlijstingen en dakrails in chroom zijn uitgevoerd, net als de omlijsting van het Škoda-radiatorrooster, waarin 131 leds standaard het Crystal Face verlichten. De standaarduitrusting omvat tevens full-ledmatrixkoplampen, die verblinding van tegenliggers voorkomen en reflecterende oppervlakken maskeren, alsook full-ledachterlichten. De achterzijruiten en achterruit zijn donker getint (SunSet). De Enyaq L&K is geschoeid met specifieke lichtmetalen 20-duimsvelgen of optionele 21-duimsvelgen en L&K-logo’s op de voorvleugels. Daarnaast is het nieuwe model getooid met een Enyaq-opschrift op de achterklep en werd het achtervoegsel 'iV’ uit zijn naam geschrapt. Dat zal ook bij alle andere Enyaq-versies en toekomstige BEV-modellen van Škoda het geval zijn.

Twee Design Selections en geventileerde lederen stoelen met massagefunctie

Voor het interieur van de Enyaq L&K biedt Škoda Auto zijn klanten de keuze uit twee specifieke Design Selections. De Design Selection L&K Shell met beige lederen bekleding is standaard. De optionele L&K Black heeft zwart leder. De voorstoelen met ventilatie en massage, die exclusief zijn voorbehouden aan de L&K-versie, zijn in beide versies standaard. Via het infotainmentmenu krijgen inzittenden de keuze uit drie functies (ventilatie, verwarming en verwarming met ventilatie) en kunnen ze de massagefunctie activeren en de stoelen verstellen. De pedalen onderscheiden zich door een kenmerkende aluminiumafwerking.

Nieuwe gebruikersinterface voor meer gebruiksgemak

Net als de Enyaq L&K krijgen alle toekomstige Enyaq-modellen met de nieuwe softwareversie een verbeterde gebruikersinterface. Die verhoogt het gebruiksgemak en optimaliseert de klantervaring in het voertuig. De gebruikersinterface weerspiegelt de nieuwe bedrijfsidentiteit van Škoda, en de nieuwe kleuren van het merk komen ook terug in het infotainmentmenu, de Virtual Cockpit en het head-updisplay. Bovendien heeft Škoda Auto de hele menustructuur van het infotainmentsysteem herzien. Er zijn voortaan drie basisknoppen in drie hoeken van het scherm. Met een tik op het pictogram links bovenaan openen de voertuiginstellingen, terwijl rechts onderaan de toegang is tot de apps. Een tik in de linker benedenhoek brengt de bestuurder naar het vernieuwde startscherm. Dat biedt vijf nuttige pagina's met drie vaste lay-outs, waarvan men de inhoud kan personaliseren. Ook de sneltoetsen voor bepaalde vaak gebruikte functies werden verbeterd. Bestuurders kunnen tot vijf favoriete snelkoppelingen configureren om de functies van de auto te bedienen – zoals de rijstrookassistent, de voorruitverwarming of de luchtrecirculatiefunctie. Deze zijn dan direct toegankelijk in het bovenste deel van het scherm. Bovendien kunnen er maximaal drie toepassingen – zoals navigatie, het menu van de mobiele telefoon of de mediaspeler – worden geactiveerd via de balk onderaan het scherm.

Nieuw ontwerp van de navigatiekaart en vereenvoudigd menu voor de klimaatregeling

De ME4-software brengt ook nieuwe navigatiekaarten naar de Enyaq-familie. Zij bieden beter gepositioneerde navigatiesubmenu's en een grotere kaartsectie. Het bedieningsmenu voor de airconditioning van de auto werd vereenvoudigd en de vereenvoudigde overzichtspagina zorgt voor een nog intuïtievere bediening. De nieuwe weergaven verzekeren dan weer een nog beter overzicht van het batterijniveau en de oplaadmogelijkheden van het voertuig. De vernieuwde Virtual Cockpit en het head-updisplay tot slot weerspiegelen ook de nieuwe bedrijfsidentiteit van Škoda en bieden verbeterde functies.

Nieuwe functie voor Kessy

De grondverlichting op de voorste deuren is nieuw en de ledspots in de buitenspiegels projecteren nu een Welcome-logo in plaats van een Škoda-opschrift op de grond. Wie uit de Enyaq L&K stapt, kan genieten van een nieuwe functie van het sleutelloze toegangssysteem Kessy. Dat vergrendelt nu automatisch de deuren wanneer de eigenaar met de sleutel op zak wegwandelt van het voertuig. De vergrendelingsstatus van de deur wordt bevestigd met een akoestisch signaal van de claxon van het alarmsysteem.


* Maximaal elektrisch vermogen van 210 kW: maximumvermogen bepaald in overeenstemming met UN-GTR.21, dat kan worden ingezet voor maximaal 30 seconden. Het vermogen dat in individuele rijsituaties beschikbaar is, hangt af van verschillende factoren, zoals de buitentemperatuur en de temperatuur, het oplaadniveau, de staat en de leeftijd van de hoogspanningsbatterij. Het maximumvermogen is alleen beschikbaar indien de temperatuur van de hoogspanningsbatterij tussen 23 en 50 °C ligt en het oplaadniveau meer dan 88% bedraagt. Als niet voldaan wordt aan deze parameters, is het maximumvermogen mogelijk kleiner of niet beschikbaar. De batterijtemperatuur kan, tot op zekere hoogte, onrechtstreeks worden beïnvloed door de stationaire airconditioningfunctie, en het oplaadniveau kan in het voertuig worden ingesteld. Het beschikbare vermogen wordt weergegeven op het rijprestatiescherm van het voertuig. Om de capaciteit van de hoogspanningsbatterij optimaal te houden, is het aanbevolen om het oplaaddoel in te stellen op 80% voor dagelijks gebruik (dit kan worden gewijzigd naar 100% voor langeafstandsritten bijvoorbeeld).

** Alle gegevens zijn onder voorbehoud.