Elektromobiliteit: instap-BEV wordt Škoda Epiq

22. března 2024
  • Opgeladen om meer te ontdekken: Škoda Epiq breidt Škoda’s volledig elektrische gamma uit, als tweede van zes nieuwe EV’s die de komende jaren op de markt zullen komen
  • Designstudie is voorbode van nieuw model in het strategisch belangrijke subcompacte SUV-segment
  • Looks en ruimte: krachtig, functioneel en authentiek Modern Solid-design, veel plaats en tot 490 liter bagageruimte
  • Prijs en digitale ervaring: een breed scala aan nieuwe technologieën, connectiviteit en rijhulpfuncties voor ongeveer 25.000 euro

Mladá Boleslav/Kortenberg, 21 maart 2024 – Klein wordt episch: Škoda Auto heeft de naam van zijn batterij-elektrische stads-SUV-cross-over onthuld, samen met een designstudie die een eerste glimp van het nieuwe model laat zien. De Škoda Epiq, die in 2025 zal worden onthuld, gaat rond de 25.000 euro kosten. Met een lengte van 4,1 meter zal hij uitpakken met een ruim interieur en tot 490 liter aan bagagecapaciteit. Het voertuig zal ook vol gaan voor de krachtige, functionele en authentieke nieuwe designtaal Modern Solid – zowel vanbinnen als vanbuiten. Aangevuld met een onberispelijke digitale ervaring, met nieuwe technologieën en rijhulpfuncties.

Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto, licht toe: “De toekomstige Škoda Epiq zal veel auto bieden voor een aantrekkelijke prijs, en een groot interieur in een compact formaat. Onze klanten willen kunnen kiezen en daarom breiden we ons groeiende e-mobiliteitsaanbod uit naar dit populaire segment. Ik hoop dat deze eerste designteasers aantonen dat de Epiq zal uitblinken door zijn moderne design, zijn rijbereik voor dagdagelijkse verplaatsingen en zijn gebruiksvriendelijke technologieën – en dit allemaal betaalbaar.

4,1 meter lang, elektrisch rijbereik van meer dan 400 km en tot 490 liter bagageruimte

De nieuwe digitale designstudie die Škoda heeft vrijgegeven, legt de nadruk op de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van het toekomstige productievoertuig. Met een lengte van 4,1 meter zal de stads-SUV-cross-over Škoda Epiq veel ruimte bieden voor vijf personen en een bagagecapaciteit tot 490 liter. Met een instapprijs vanaf ongeveer 25.000 euro is hij de perfecte keuze voor klanten die voor het eerst kennismaken met elektromobiliteit. Hij pakt vol uit met de krachtige nieuwe designtaal Modern Solid, zowel vanbinnen als vanbuiten, en biedt een maximaal elektrisch rijbereik van meer dan 400 kilometer.

Oliver Stefani, hoofd van Škoda Design, zegt: “Onze nieuwe designtaal – Modern Solid – staat voor een nieuw niveau van moderniteit. Slimme functionaliteit en praktische bruikbaarheid zijn harmonieus in evenwicht met aantrekkelijke nieuwe looks en onze duurzaamheidsaanpak. De designstudie Škoda Epiq belichaamt perfect alle hoofdkenmerken van de nieuwe designtaal.

Modern Solid: krachtig, functioneel, authentiek design herinterpreteert klassieke Škoda-kenmerken

De nieuwe designtaal Modern Solid combineert robuustheid, functionaliteit en authenticiteit. De designstudie Škoda Epiq heeft een gesculpteerde motorkap met een nieuw Škoda-woordmerkembleem. Zijn Tech-Deck Face in hoogglanzend zwart is een moderne herinterpretatie van de vertrouwde Škoda-grille en herbergt elektrische voorzieningen zoals de afstandsradar en de frontcamera. Het Tech-Deck Face wordt geflankeerd door multifunctionele, T-vormige ledelementen voor de dagrijlichten en richtingaanwijzers. De koplampen bevinden zich in een lagere, secundaire positie. Hun lichtmodules hebben een op het kubisme geïnspireerd design en zijn voorzien van ledmatrixtechnologie. De robuuste voorbumper heeft een opvallende spoiler, gelakt in Unique Dark Chrome. Het zijaanzicht wordt gekenmerkt door een hoge, vloeiende tornadolijn die de glaspartij visueel scheidt van de rest van het koetswerk en de krachtige schouders van de auto benadrukt. De wielkasten eronder zijn voorzien van een opvallende sierrand en herbergen aerodynamisch geoptimaliseerde velgen. De lage, licht aflopende daklijn vloeit over in een dakspoiler voor optimale aerodynamische efficiëntie. Ook de achterpartij wordt gekenmerkt door een robuuste bumper en een Škoda-opschrift in Unique Dark Chrome op de achterklep. De minimalistische uitstraling van de designstudie Škoda Epiq wordt benadrukt door de matte metallic lak in schitterend Moon White. Flashy Orange-accenten op de dakrails, velgen en voor- en achterbumper wekken extra visuele interesse.

Minimalistisch, functioneel interieur en nieuwe technologieën

De Škoda Epiq wordt het eerste productievoertuig met een minimalistisch Modern Solid-interieur waarbij de nadruk ligt op slijtvaste, praktische en duurzame materialen. Het heeft een open opbergvak met een draadloze oplader voor mobiele telefoons in de vrij zwevende middenconsole, evenals Simply Clever-compartimenten voor nog meer opbergmogelijkheden. De kofferruimte kan ook rekenen op een aantal typische Simply Clever-details van het merk, zoals tassenhaken, bagage-elementen, bevestigingshaken en een verborgen vak onder de vloer. Het tweespakige stuurwiel vertoont het nieuwe Škoda-woordmerk evenals fysieke knoppen en haptische scrollwielen met Flashy Orange-accenten om de belangrijkste functies tijdens het rijden te bedienen. De mobiele digitale sleutel maakt een breed scala aan interacties mogelijk via de smartphone van de klant en verbetert zo de digitale ervaring van de gebruiker. Dat onderstreept de consistente klantgerichtheid van Škoda’s ‘mobile first’-aanpak, ontworpen om het dagelijkse leven van bestuurders te vergemakkelijken. De Škoda Epiq ondersteunt ook bidirectioneel opladen, waardoor de auto verandert in een rijdende energieopslagunit die elektrische restenergie kan leveren aan het huis van de klant en aan andere apparaten.

Een pakkende naam voor een epische mijlpaal in Škoda’s geschiedenis

De Škoda Epiq wordt een mijlpaal in de geschiedenis van Škoda, wat wordt benadrukt door zijn pakkende en gemakkelijk herkenbare naam. Die past perfect in de nomenclatuur van Škoda’s batterij-elektrische SUV-modellen: de E aan het begin staat voor een zuiver elektrisch Škoda-model, terwijl de Q aan het einde hem identificeert als lid van de SUV-familie van het merk. ‘Epiq’ is afgeleid van het Oudgriekse woord ‘epos’, dat staat voor ‘woord’ of ‘vers’, maar ook voor ‘verhaal’ of ‘gedicht’. De naam roept positieve associaties op, zoals verbazend, geweldig, buitengewoon en opmerkelijk. Met zijn slimme functies en veelzijdigheid wil de Škoda Epiq voldoen aan de behoeften van zowel gezins- als lifestylegerichte klanten. De stads-SUV-cross-over zal worden gebouwd in Pamplona (Spanje), als een gezamenlijk ontwikkelings- en productieproject van Volkswagens Brand Group Core-vertegenwoordigers Škoda, CUPRA en Volkswagen. Škoda Auto wil de komende jaren miljarden euro’s investeren in zijn transformatie naar e-mobiliteit. De Škoda Elroq, een batterij-elektrische compacte SUV, wordt het eerste voertuig dat wordt gelanceerd als onderdeel van het komende e-modellenoffensief. Zijn debuut is gepland voor later dit jaar.