De ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV: dynamisch en sportief

16. února 2021
  • ŠKODA voegt SPORTLINE-versie toe aan zijn volledig elektrisch SUV-gamma
  • Verlaagd sportonderstel, 20- of 21-duimsvelgen en opvallende zwarte details kenmerken het exterieur en interieur
  • Keuze uit drie aandrijvingsversies met een rijbereik tot meer dan 520 km

Met de lancering van de ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV voegt de Tsjechische autofabrikant een reeds lang bestaande modelversie toe aan het nieuwe, volledig elektrische SUV-gamma dat in Mladá Boleslav wordt gebouwd. Zwarte koetswerktoepassingen, grote lichtmetalen velgen en een verlaagd sportonderstel geven de ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV een zelfverzekerde uitstraling en benadrukken zijn dynamische rijeigenschappen. Sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen, een driespaaks multifunctioneel lederen sportstuur en sierdelen met koolstofeffect zetten de toon in het interieur. Er is keuze uit drie aandrijvingsversies voor de ENYAQ SPORTLINE iV. Zowel de ENYAQ iV 60 met een vermogen van 132 kW als de ENYAQ iV 80 met een 82 kWh batterij die 150 kW levert en een rijbereik heeft van meer dan 520 km in de WLTP-cyclus, zijn achterwielaangedreven. De ENYAQ iV 80x beschikt over twee elektromotoren met een gecombineerd vermogen van 195 kW en vierwielaandrijving. Deze versie zal het gamma later dit jaar vervolledigen.

SPORTLINE – voor ŠKODA betekent deze toevoeging aan de naam van een model traditioneel een sportieve look en dynamisch rijgedrag. Met de ENYAQ SPORTLINE iV introduceert ŠKODA deze modelversie in de line-up van zijn eerste volledig elektrische SUV. Klanten zullen kunnen kiezen uit drie aandrijvingscombinaties. De elektromotor van de ŠKODA ENYAQ SPORTLINE iV 60 drijft de achterwielen aan, levert 132 kW en heeft een maximumkoppel van 310 Nm. Zijn batterij heeft een capaciteit van 62 kWh (58 kWh netto) en zorgt voor een rijbereik van meer dan 400 km in de WLTP-cyclus. De ENYAQ SPORTLINE iV 80 is uitgerust met de grotere 82 kWh batterij (77 kWh netto) en kan meer dan 520 km afleggen in de WLTP-cyclus. Zijn motor achterin produceert 150 kW. Deze batterij is ook gemonteerd in de ENYAQ SPORTLINE iV 80x. Samen met een tweede elektrische motor beschikt deze SUV over vierwielaandrijving, heeft hij een vermogen van 195 kW en levert hij een maximumkoppel van 425 Nm. Het maximale rijbereik van deze versie bedraagt 500 km in de WLTP-cyclus.

Uitstekende rijdynamiek met achter- of vierwielaandrijving en een sportonderstel

Ongeacht of hij is uitgerust met achter- of vierwielaandrijving, kan de ŠKODA ENYAQ iV bogen op een hoog maximumkoppel, dat – dankzij de elektromotor – onmiddellijk beschikbaar is wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt. De SUV biedt dan ook een uitstekende rijdynamiek. Dit komt vooral tot uiting in de ENYAQ iV SPORTLINE, dankzij het modelspecifieke sportonderstel dat standaard wordt meegeleverd. Het is aan de voorkant 15 mm en aan de achterkant 10 mm verlaagd. De topsnelheid voor alle drie de aandrijvingsversies bedraagt 160 km/u. Hoogwaardige designdetails benadrukken de sportieve look van de ENYAQ SPORTLINE iV – zowel van binnen als van buiten. De SPORTLINE-versie zal van de band rollen in ŠKODA's hoofdfabriek in Mladá Boleslav, net als de ENYAQ iV. Het is de enige modelserie in Europa op basis van het MEB-platform van de Volkswagen-groep die buiten Duitsland wordt gebouwd.

Sportieve zwarte koetswerkaccenten en Full Matrix-ledkoplampen

De vele glanzend zwarte SPORTLINE designelementen laten de krachtige ŠKODA ENYAQ iV er nog dynamischer uitzien. Het opvallende ŠKODA-radiatorrooster, raamlijsten, dakrails en diffusor in de achterbumper dragen daar allemaal aan bij, net als de ŠKODA-blokletters en de logo’s op de kofferklep. De robuuste zijschorten zijn in de kleur van het koetswerk. De ENYAQ SPORTLINE iV wordt geleverd met een modelspecifieke voorschort en SPORTLINE-logo’s op de voorvleugels. Grote, gepolijste lichtmetalen 20-duimsvelgen Vega of 21-duimsvelgen Betria versterken de zelfverzekerde uitstraling van de SUV, beide met opvallend SPORTLINE-design.

De ENYAQ SPORTLINE iV is standaard uitgerust met Full Matrix-ledkoplampen. Elke Matrix grootlichtmodule heeft 24 leds, die afzonderlijk kunnen worden bediend en de bestuurder in staat stellen het grootlicht altijd te laten branden zonder andere weggebruikers te verblinden. Deze intelligente technologie schakelt automatisch afzonderlijke segmenten van de lichtbundel uit wanneer de camera op de voorruit voertuigen detecteert, maar ook mensen en voorwerpen, die het licht reflecteren.

SPORTLINE-specifieke Design Selection optie

Met de lancering van de ENYAQ iV introduceerde ŠKODA een nieuw interieurconcept – de Design Selections. Deze zijn geïnspireerd op moderne leefomgevingen en gebruiken perfect op elkaar afgestemde kleuren en materialen. De interieurdesigners hebben voor de ENYAQ SPORTLINE iV een modelspecifieke Design Selection samengesteld. De bekleding en de hemelbekleding zijn overwegend zwart. Het dashboard is bekleed met zwart kunstleder met grijze contrasterende stiksels en is voorzien van sierlijsten met koolstofeffect, die voor visuele accenten zorgen en ook te vinden zijn op de deurpanelen. De vloermatten met sportgrijze randen zijn in perfecte coördinatie met de rest van het interieur.

Deze SPORTLINE Design Selection omvat ook exclusieve zwarte sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen. Die zijn bekleed met Suedia microvezel en voorzien van grijze randen. Het driespaaks multifunctioneel lederen sportstuur behoort tot de standaarduitrusting en maakt met zijn gebruiksvriendelijke toetsen en gekartelde wieltjes de bediening van talrijke voertuigfuncties mogelijk. De met leder beklede stuurwielrand is voorzien van contrasterende grijze stiksels, terwijl op de onderste spaak een logo met het opschrift SPORTLINE is aangebracht. De pedaalkappen hebben een aluminium look en versterken de SPORTLINE Design Selection nog meer.