Je fiscale voordelen veranderen net zo snel als de seizoenen. Om er maximaal van te genieten, is het dus belangrijk er op tijd bij te zijn. 2023 brengt namelijk een aantal wijzigingen met zich mee, met name wanneer het gaat over de aftrekbaarheid van voertuigen met een verbrandingsmotor. Het meest interessante? Je wagen bestellen vóór 1 juli 2023. Lees er hieronder alles over.

De wet Van Peteghem wil de vergroening van wagenparken garanderen. Die wet zorgt dus ook voor een wijziging in de fiscale voordelen voor (bedrijfs)wagens, vooral bij voertuigen met een verbrandingsmotor. Concreet? Tot en met 30 juni 2023 mag je de aftrek van de aankoop- en brandstofkosten van deze voertuigen nog volgens de bekende formule berekenen:

120% - (0,5% x brandstofcoëfficiënt x gram CO2/km)

De berekening blijft geldig voor de gehele levensduur van het voertuig. Maar bestel je de wagen pas na deze datum? Dan neemt je maximale aftrekbaarheid jaarlijks af: 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en 0% vanaf 2028. Wanneer je je wagen met verbrandingsmotor na 1 januari 2026 bestelt, geniet je zelfs helemaal geen fiscaal voordeel meer (0% aftrekbaar). Belangrijk om te weten: de datum op je bestelbon is bepalend. Voor leasing of huur is de datum op je contract de referentiedatum.

Jouw CO2-bijdrage zal stijgen

De wet Van Peteghem heeft als doel onze CO2-uitstoot te verminderen. Ook CO2-heffingen worden daarom anders berekend vanaf 1 juli 2023. Vóór die datum betaal je gedurende de hele levensduur van het voertuig de standaard CO2-heffing. Daarna moet je het bedrag vermenigvuldigen met een coëfficiënt voor emissievoertuigen: 2,25 vanaf 1 juli 2023, 2,75 vanaf 2025, 4 vanaf 2026 en 5,5 vanaf 2027. Een belangrijke factor om nu al rekening mee te houden!

Bereken de TCO van je wagen

Wanneer je vandaag wagens bestelt voor je wagenpark, volstaat het niet meer om enkel naar de aankoopprijs te kijken. Om de meest voordelige keuze te maken, baseer je je best op de Total Cost of Ownership (TCO). De TCO geeft namelijk een beter beeld van de totale kosten van je voertuig gedurende de hele gebruiksperiode. Ook de belasting op inverkeerstelling, verkeersbelasting, verzekeringen, onderhoud, banden, brandstofkosten, restwaarde, fiscale aftrekbaarheid en CO2-heffing tellen mee. De wetswijziging omtrent die laatste twee aspecten heeft dus ook een invloed op de TCO van je wagens.

Een opvallende vergelijking

Wil je de ‘echte’ prijs van een voertuig kennen? Dan komt de TCO handig van pas. Een voorbeeld: voor een wagen met een netto-aankoopprijs van € 25.910 en een maandelijkse lease van € 533, schatten we de TCO op € 689 per maand als je je contract vóór 1 juli 2023 afsluit. Na die datum stijgt de TCO en betaal je maandelijks € 767, ofwel bijna € 100 meer! Een mooie som om te besparen, niet?

Een gamma op maat van je behoeften

Onze missie bij Škoda? Je dagelijks leven makkelijker maken. Daarom ontwikkelden we een uitgebreid gamma met diverse voertuigen, van stadswagens tot SUV’s en gezinswagens: wat het meest praktisch is voor jou. Hun innovatieve en dynamische design, moderne technologie en ruime interieur zijn maar enkele troeven waarmee onze Škoda-modellen aan je wensen tegemoetkomen.

Bovendien ontwerpen we onze brandstofmotoren almaar efficiënter: ze verbruiken minder brandstof en stoten minder CO2 uit. Wat verkies je: onze multifunctionele stadswagen Fabia, onze ruime break Superb Combi of onze polyvalente SUV Karoq? Maak je keuze vóór 1 juli 2023, profiteer nog van maximale fiscale voordelen en geniet bovendien van een extra fleetbonus tot 2.500 € excl. BTW op heel wat van onze modellen met een benzine of dieselmotor.