Een opwindende geschiedenis van beweging

Al sinds de begindagen van de auto-industrie staat ŠKODA bekend om zijn baanbrekende technologieën en uitvindingen. Het plezier van mobiliteit en technische voorzieningen vond eerst zijn weg naar fietsen en later naar motoren en auto's.

1895

Slavia Logo (1895 – 1905)

Slavia maakte fietsen en motorfietsen in Mladá Boleslav. Het logo was gebaseerd op een wiel met limoenblaadjes die de Slavische naties symboliseren. De namen van de oprichters van het bedrijf, Laurin & Klement, werden later toegevoegd. Zij werden later het belangrijkste motief van het nieuwe logo.

1905

L&K Logo (1905-1925)

Het design van het L&K logo werd beïnvloed door de Art Nouveau, een kunststroming van het begin van de twintigste eeuw. De initialen van de twee oprichters (waarschijnlijk in connectie met de naam Václav Laurin of laurier, Lat. laurus nobilis) worden omringd door de laurier in de vorm van een krans, wat al sinds de oudheid symbool staat voor overwinning en bekendheid. De laurier voorspelt waarschijnlijk het succes van L&K.

1926

ŠKODA Logo (1926-1933)

Vanaf 1926 worden de wagens in Mladá Boleslav onder het ŠKODA-merk gebouwd. Ook al veranderde de merknaam volledig, toch verandert de vorm van het logo nauwelijks. Het ŠKODA-logo heeft een nieuwe, ovalen vorm maar de merknaam blijft het dominante element in het midden en wordt omringd door laurier.

1926

ŠKODA Logo (1926-1990)

Het logo met de fameuze "gevleugelde pijl" werd voor het eerst in 1926 gebruikt. Hoe het tot stand gekomen is, is nog een mysterie. Soms wordt het idee van het ontwerp (het gestileerde hoofd van een indiaan met vijf veren) toegeschreven aan de commerciële directeur van ŠKODA Plzeň, T. Maglič.

1999

ŠKODA Logo (1999-2011)

Het zwart-groene logo, dat gebruikt wordt vanaf 1994, geeft het ŠKODA-merk een hoger niveau van originaliteit – zwart als symbool van 100 jaar traditie, groen voor een milieuvriendelijke productie.

2011

ŠKODA Logo (2011 - 2016)

Met de slogan ‘The New Power of ŠKODA’, stelde ŠKODA de belangrijkste elementen van zijn corporate identiteit voor tijdens de Geneva Motor Show van 2011. Die identiteit onderscheidt zich door zijn frisheid en precisie. Het traditionele logo met de gevleugelde pijl heeft een nieuw spectrum kleuren gekregen om in vergelijking met vroeger nog meer op te vallen.

2016

Logo ŠKODA (sinds 2016)

ŠKODA luidt een nieuw designtijdperk in. Het design breekt met het verleden en begint een nieuw verhaal. Het is de drijvende kracht achter het werk van de autoconstructeur. Elk merk heeft een droom. En ŠKODA heeft een briljante oplossing gevonden om rationele waarden en emoties te verenigen in een harmonieuze en evenwichtige vorm.

ŠKODA Museum

Het ŠKODA Museum brengt het verleden tot leven in een authentiek decor: de voormalige productiehal waar tot 1928 auto's werden gebouwd. Vlak daarnaast zet de grootste en modernste fabriek van het merk die geschiedenis verder: elke dag rollen hier de nieuwste ŠKODA's van de band.

ŠKODA – Gedreven door verlangen

Geschiedenis is meer dan het voorbijgaan van de tijd. Het is een verzameling van tijdloze verhalen. Om 120 jaar ŠKODA te vieren, hebben we een tijdlijn gecreëerd, niet van evenementen maar van emoties. Er zijn geen betere ambassadeurs voor het erfgoed van ŠKODA dan de mensen die met onze wagens rijden.