European Motor Show Brussels 2016

Terugblik op 2015 - European Motor Show Brussels 2016

Terugblik op 2015 - European Motor Show Brussels 2016

5. 1. 2016

Laten we even terugkomen op de belangrijkste gebeurtenissen van 2015 en nemen we alvast een kijkje op het komende Autosalon van Brussel voor ŠKODA...

ŠKODA op het autosalon van Brussel 2016

ŠKODA zal op de 94e European Motor Show Brussels, die van 14 tot 24 januari 2016 de deuren opent, vertegenwoordigd zijn met een stand in Paleis 11. Tot de highlights op de stand van het merk behoren de nieuwe ŠKODA Superb en Superb Combi.

ŠKODA: 120 jaar passie voor mobiliteit

ŠKODA vierde in 2015 een dubbele verjaardag: het 120-jarige bestaan van de onderneming in december en de 110e verjaardag van de eerste wagen van Laurin & Klement die de productieateliers in Mladá Boleslav verliet. 120 jaar ŠKODA staat voor een fascinerende geschiedenis van unieke auto-iconen. ŠKODA ontstond in de pioniersdagen van de automobiel en is nauw verbonden met de passie voor techniek van de ingenieurs en vaklieden in het hart van Europa. Zo bouwde ŠKODA steeds weer bijzondere voertuigen die automobiele dromen lieten uitkomen. Ook vandaag nog draagt het voltallige ŠKODA-team deze genen in zich.

De nieuwe ŠKODA Fabia Combi: een knappe break

De Fabia is na de Octavia het best verkochte model van het merk. De derde generatie van de ŠKODA Fabia Combi verleidt met een duidelijk aangescherpt, dynamisch en emotioneel design en sportieve verhoudingen. Met de nieuwe Fabia introduceerde ŠKODA bovendien innovatieve veiligheids-, comfort – en infotainmentsystemen uit hogere voertuigklassen in het segment van kleine wagens. Een highlight is de mogelijkheid om de Fabia Combi via MirrorLink™ en SmartGate aan een smartphone te koppelen. Ondanks de extra technologie en uitrusting wordt de nieuwe generatie tot 55 kg lichter en 17% zuiniger. De lichtste Fabia Combi weegt voortaan slechts 1.004 kg. Typisch voor ŠKODA biedt hij ook veel plaats, met recordwaarden op het vlak van kofferruimte en maximale functionaliteit, met tot 17 Simply Clever oplossingen. De Fabia Combi werd in het eerste kwartaal van 2015 gelanceerd.

De nieuwe ŠKODA Superb: een nieuw tijdperk

De nieuwe ŠKODA Superb maakt zijn reputatie in de hogere middenklasse opnieuw waar. Nomen est omen: een ŠKODA Superb moet bijzonder zijn. Vanuit die gedachte tilden de designers en ontwikkelaars bij ŠKODA de nieuwe Superb zowel technisch als qua design naar een nieuw niveau. Zo maakt de nieuwe Superb zijn opwachting met het nieuwe, moderne en emotierijke design van het merk, werd zijn bovengemiddelde ruimteaanbod nog verder verbeterd en kreeg hij de innovatieve MQB-technologie van de Volkswagen-groep. Met zijn riante afmetingen, innovatieve bijstandssystemen voor veiligheid, milieu en comfort, zijn krachtige Euro 6-motoren en voor ŠKODA typische Simply Clever-details positioneert het nieuwe topmodel van het merk zich aan de top van de automobiele middenklasse.

De nieuwe ŠKODA Superb Berline werd overigens recent nog verkozen tot 'VAB-Gezinswagen van het jaar 2016' in de categorie voor voertuigen tot 29.000 euro.

De ŠKODA Fabia R5 neemt de fakkel over in de rallysport

De nieuwe rallywagen van ŠKODA is pure hightech. Overeenkomstig het FIA-reglement wordt de ŠKODA Fabia R5 aangedreven door een 1,6-liter turbomotor. Dat is een duidelijke verandering tegenover de atmosferische tweeliter benzinemotor van de Fabia Super 2000. Daarenboven beschikt de nieuwe vierwielaangedreven auto over een sequentiële vijfversnellingsbak en McPherson-veerpoten. Zijn gewicht bedraagt, zoals door het reglement voorgeschreven, minstens 1.230 kg. Het team van ŠKODA Motorsport werkte sinds de start van het project 15 maanden intensief aan de finetuning van de wagen en de optimale afstemming van alle ultramoderne componenten.

De nieuwe ŠKODA Fabia R5 maakte meteen indruk in de eerste race waaraan hij deelnam (de openingsmanche van het Tsjechische rallykampioenschap) en reed intussen al heel wat zeges bij elkaar. Zo behaalden Freddy Loix en Johan Gitsels de titel in het Belgisch kampioenschap rally. Een derde opeenvolgende titel en een tiende overwinning in Ieper, 'zijn' rally, dat waren de doelstellingen van Freddy Loix bij het begin van het seizoen. Vandaag blijkt dat de Limburgse piloot samen met het hele team BMA-Autosport en zijn copiloot Johan Gitsels aan de verwachtingen voldaan heeft. In Sankt-Vith kon Freddy Loix zijn derde titel op rij vieren. Voor Johan Gitsels, BMA-Autosport en ŠKODA België is het de tweede opeenvolgende titel.

De nieuwe ŠKODA Superb Combi: functionaliteit ontmoet emotie

Met de nieuwe Superb Combi onderscheidt ŠKODA zich eens te meer. Amper een paar maanden na de berline zal de Combi-versie van het model in september 2015 gelanceerd worden. Deze aantrekkelijke nieuweling, die op het innovatieve MQB-platform gebouwd is, zet nieuwe standaarden in zijn segment op het vlak van binnenruimte, comfort, veiligheid, connectiviteit en milieuvriendelijkheid. De nieuwe Superb Combi biedt de riantste binnenruimte en de allergrootste laadruimte van zijn klasse. Het totale laadvolume loopt op tot bijna 2.000 liter. Tegelijkertijd verleent het nieuwe, expressieve ŠKODA-design deze elegante break een verrassend emotionele en dynamische dimensie. Zo werpt de nieuwe ŠKODA Superb Combi zich op als een geslaagde combinatie van functionaliteit, emotie en esthetiek.

Het ŠKODA Contact Center

Een potentiële koper die een testrit wil maken, kan daarvoor na afspraak via de ŠKODA-verdeler van zijn keuze terecht in het ŠKODA Contact Center, gelegen langs de Leuvensesteenweg in Kortenberg. Een team van Customer Advisors staat het hele jaar door 6 dagen op 7 paraat, van 9.00 tot 18.00 uur. Van donderdag 14 tot en met zondag 24 januari is het ŠKODA Contact Center zelfs 7 dagen op 7 geopend. Met 11 wagens in de showroom en 22 wagens in de testvloot biedt het testritcentrum van ŠKODA een mooi overzicht van de beschikbare kleuren en motor-versnellingsbakcombinaties over het volledige modellengamma.

De nieuwe ŠKODA Superb GreenLine: meer dan 1.780 km met één volle tank

De nieuwe ŠKODA Superb fascineert met geringe verbruikswaarden, dat geldt in het bijzonder voor de ŠKODA Superb GreenLine. Met een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 3,7 l/100 km en een CO2-uitstoot van nauwelijks 95 g/km (Berline) bepaalt de nieuwe ŠKODA Superb GreenLine 1.6 TDI 88 kW in zijn segment normen op het vlak van milieuvriendelijkheid, als Berline maar ook als Combi. Met één volle tank heeft de 'groene' versie van ŠKODA's topmodel een maximaal rijbereik van meer dan 1.780 km.

Bernhard Maier is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij ŠKODA

Bernhard Maier trad op 1 november 2015 aan als nieuwe voorzitter van de raad van bestuur bij ŠKODA. De voormalige verkoop- en marketingdirecteur van Porsche AG volgde prof. dr. h.c. Winfried Vahland op, die na 25 succesvolle jaren binnen het concern – waarvan vijf aan de top bij ŠKODA – op eigen vraag de Volkswagen-groep verliet. Bernhard Maier zal als nieuwe bestuursvoorzitter de dynamische ontwikkeling van ŠKODA consequent voortzetten.

ŠKODA in België

In België realiseerde ŠKODA in 2015 een marktaandeel van 3,59% (2014: 3,57%), met 18.006 nieuw ingeschreven wagens van het merk (cijfers FEBIAC).

ŠKODA en sponsoring

ŠKODA is al sinds 2004 de officiële partner, voertuigpartner en partner van de witte trui (voor de beste renner jonger dan 25 jaar) in de legendarische Ronde van Frankrijk. In 2015 versterkte de Tsjechische constructeur zijn uitgebreide engagement in de internationale wielersport, als nieuwe officiële partner van de groene trui (die wordt uitgereikt aan de beste sprinter) in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje ('La Vuelta'). Tot dusver had ŠKODA in de Vuelta nog geen partnerschap.

De wielersport is een van de hoekstenen in de sponsorstrategie van ŠKODA. Behalve de Ronde van Frankrijk en de Vuelta omvat de overeenkomst met organisator A.S.O. nog acht andere internationale wielerwedstrijden, waaronder de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de World Ports Classic (Rotterdam-Antwerpen-Rotterdam). De constructeur engageert zich ook in de wielrennerij buiten competitie, bijvoorbeeld met het Tsjechische wielerevenement ‘Bike for Life’, 'Ride London', de ‘Velothon’ in Berlijn en de 'ŠKODA Classic Challenge' voor wielertoeristen (Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik). De band tussen het merk en de wielrennerij reikt veel verder dan alleen maar sponsoring. Sinds jaren omvat het gamma van ŠKODA ook fietsen en allerlei passende accessoires.

De passie voor het wielrennen kent bij ŠKODA een lange traditie. De geschiedenis van de onderneming begon in 1895 met de productie van tweewielers door de oprichters Václav Laurin en Václav Klement.

Sinds 2011 is ŠKODA Import eveneens partner van de Memorial Van Damme, het familiale sportevenement bij uitstek. Met 'Disney On Ice' blijft het Tsjechische merk ook actief op het vlak van vrijetijdsbesteding voor het gezin.

ŠKODA Import en het goede doel

ŠKODA België is sinds 2010 officiële partner van Think-Pink en engageert zich zo mee in de strijd tegen borstkanker. De Belgische invoerder ondertekende daartoe een overeenkomst met de organisatie, die voor de duur van de overeenkomst kan beschikken over twee ŠKODA’s Fabia, een ŠKODA Citigo en een ŠKODA Yeti in een specifiek ‘Think-Pink’-kleedje.

Lijst van tentoongestelde voertuigen op de ŠKODA-stand

 • Citigo 1.0 MPI GreenTec 44 kW (60 pk)
 • Fabia Hatchback 1.4 CRTDI 55 kW (75 pk)
 • Fabia Hatchback Monte Carlo 1.2 TSI 66 kW (90 pk) – Belgische première
 • Fabia Combi 1.2 TSI 81 kW (110 pk)
 • Fabia Combi 1.4 CRTDI 66 kW (90 pk)
 • Rapid 1.2 TSI 81 kW (110 pk)
 • Rapid Spaceback Scoutline 1.4 CRTDI 66 kW (90 pk) – Belgische première
 • Octavia 1.6 CRTDI 81 kW (110 pk)
 • Octavia Combi 1.4 TSI 110 kW (150 pk)
 • Octavia Scout 2.0 CRTDI 110 kW (150 pk) 4x4
 • Octavia Combi RS 2.0 CRTDI 135 kW (184 pk)
 • Yeti Outdoor 1.2 TSI 81 kW (110 pk)
 • NEW Superb 1.6 CRTDI 88 kW (120 pk) – Belgische première
 • NEW Superb 1.4 TSI ACT 110 kW (150 pk) – Belgische première
 • NEW Superb Combi 2.0 CRTDI 110 kW (150 pk) – Belgische première
 • NEW Superb Combi 2.0 CRTDI 140 kW (190 pk) 4x4 – Belgische première

Andere tentoongestelde voertuigen op het salon

 • Stand van de Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG), Paleis 6: Octavia Combi G TEC (CNG)
 • Tentoonstelling 'Youngtimers', Paleis 2: Felicia Fun Pick Up

Recentste nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten