Cycling

Stay on the Safe Side: een missie om de weg op een verantwoorde manier te delen

Stay on the Safe Side: een missie om de weg op een verantwoorde manier te delen

9. 4. 2019

In onze moderne wereld, waar de meeste mensen in steden wonen, zijn de onderwerpen ‘fietsen’ en ‘gemotoriseerd transport’ onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door het immense aantal verkeersdeelnemers zijn veiligheid, wederzijds begrip, respect en samenwerking tussen alle groepen van weggebruikers belangrijker dan ooit.

In dezelfde optiek worden wegen de jongste jaren meer en meer beschouwd als openbare plaatsen waar voetgangers, fietsers en andere pendelaars moeten samenleven, waardoor de dialoog tussen deze groepen verschoof naar de cultivering van wederzijdse relaties. Daarom ondernemen we een missie om dat te bewerkstelligen.

ŠKODA, de Tsjechische autoconstructeur en oprichter van het magazine ‘We Love Cycling’, zag zo’n 120 jaar geleden het levenslicht als een piepklein fietsatelier met twee personeelsleden en legt dus de link tussen beide werelden. Daardoor voelen we de drang om de relaties tussen fietsers en automobilisten zowel op als naast de weg te bevorderen. Die gedachte resulteerde in onze nieuwe campagne ‘Stay on the Safe Side’, die als doel heeft om beide mobiliteitsgroepen beter te laten samenwerken.

De gevaarlijkste dingen om te doen met een fiets volgens experts

Na doorgedreven onderzoek identificeerden we de achttien meest prangende en wijdverbreide slechte gewoonten van twee- en vierwielige verkeersdeelnemers die moeten worden aangepakt. Wederzijdse inhaalmanoeuvres, correcte inhaalafstanden, deurgebruik, dode hoeken en algemene zichtbaarheid zijn er daar enkele van. De studie nam een hele periode in beslag en werd uitgevoerd door de deskundigen van ŠKODA’s eigen verkeersveiligheidsafdeling in samenwerking met onder meer de Tsjechische politie, een aantal producenten van veiligheidsgerichte sportuitrusting en toestellen zoals Garmin en POC, alsook prominente wielrenners die met hun persoonlijke projecten en activiteiten regelmatig de nadruk leggen op verkeersveiligheid. Denk maar aan Jiří Ježek, een wereldbefaamde paralympische wielrenner en langetermijnambassadeur van ‘We Love Cycling’. Allemaal hebben ze ons geholpen om de meest voorkomende problematische situaties te bepalen.

De pilootcampagne werd in november 2018 gefilmd op een regenachtige, afgesloten weg van de Kroatische stad Rijeka en kaderde in het overkoepelende programma ‘Stay on the Safe Side’. Alle getoonde acties worden gedemonstreerd door een professionele stuntman, zonder speciale effecten of visuele trucjes voor meer realisme en vormen een pakkende visuele benadering met videogame-achtige elementen om de aandacht van het publiek te trekken. De lanceringsvideo van de hoofdcampagne toont verscheidene voorbeelden van gevaarlijke situaties in het stadsverkeer en gaat hand in hand met een reeks van zeven korte educatieve video’s, die de meest voorkomende problemen in de relaties tussen fietsers en automobilisten belichten en die u kunt bekijken via onderstaande link.

Elke video werd ingesproken door onze hoofdacteur Paul de fietser, die elk individueel pijnpunt bespreekt vanuit het standpunt van de fietser en u advies geeft over de ‘do's-and-don'ts’.

Het laatste deel van de video werd uitgewerkt om het publiek naar adem te laten snakken en de boodschap duidelijk te maken. Het bekijken waard dus, of u nu een automobilist, een fietser of beide bent. Geniet van de video’s, bezorg ons uw feedback en vooral: Stay on the Safe Side!

Recentste nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten