ŠKODA VISION RS

ŠKODA VISION RS: een sportieve en duurzame toekomst

ŠKODA VISION RS: een sportieve en duurzame toekomst

27. 9. 2018

Met de ŠKODA VISION RS koppelt het Tsjechische merk zijn sportieve traditie aan een duurzame toekomst.

  • Oplaadbare hybride met systeemvermogen van 180 kW (245 pk), emissievrij rijbereik van 70 km en gecombineerde CO2-uitstoot van nauwelijks 33 g/km
  • Opvallende features bieden een eerste blik op de designevolutie van ŠKODA RS-modellen
  • Conceptstudie verenigt innovatieve plantaardige materialen, speciale bekledingen en duurzame productiemethoden
  • ŠKODA VISION RS beleeft wereldpremière op het autosalon van Parijs 2018

Met de ŠKODA VISION RS koppelt het Tsjechische merk zijn sportieve traditie aan een duurzame toekomst. Op het autosalon van Parijs 2018 in oktober blikt de opvallende conceptstudie met haar dynamische designtaal en efficiënte oplaadbare hybrideaandrijving voor het eerst vooruit op de volgende fase in de evolutie van ŠKODA's sportieve RS-versies en het design van een toekomstig compact model. ŠKODA getuigt ook van een uitzonderlijk milieubewustzijn dankzij het gebruik van duurzaam geproduceerde plantaardige materialen.

De ŠKODA VISION RS met oplaadbare hybrideaandrijving paart de 110 kW (150 pk) sterke 1.5 TSI-motor aan een elektromotor met 75 kW (102 pk). Samen leveren ze een systeemvermogen van 180 kW (245 pk), ruim voldoende om de conceptstudie in 7,1 seconden van 0 naar 100 km/u te stuwen en in 8,9 seconden te laten hernemen van 80 tot 120 km/u. Over de hele homologatiecyclus stoot de compacte atleet slechts 33 gram CO2 per kilometer uit. Op batterijvermogen alleen kan het model een afstand tot 70 kilometer afleggen, zodat hij lokale verplaatsingen emissievrij kan afleggen. De lithium-ionbatterij met een capaciteit van 13 kWh kan in 2,5 uur tijd worden opgeladen aan een laadstation. Bij wijze van alternatief kan de ŠKODA VISION RS ook worden opgeladen aan een gewoon huishoudstopcontact of door energie te recupereren tijdens het rijden.


Glanzende witte lak en koolstof voor opvallende contrasten

De Xirallic-lak met sprankelend kristaleffect geeft de witte afwerking van de ŠKODA VISION RS een subtiele blauwe glans. Organische componenten in de lak weerkaatsen de warmte en beperken zo de temperatuur in de wagen. Diverse koetswerkelementen in zwarte koolstofvezel zorgen voor een opvallend contrast met de witte lak. Dit hoogtechnologische materiaal, dat op grote schaal in de autosport wordt gebruikt, komt terug in het radiatorrooster, de voor- en achterspoilers, de buitenspiegels, de zijdrempels, de luchtinlaten en -uitlaten en de diffuser achteraan.


Plantaardige materialen, duurzame productie en speciale bekledingen

Een carbonstof, gemaakt van 100% gerecycleerde polyesterdraad, wordt gebruikt voor het bovenste deel van de zwevende stoelen in Alcantara®. De zijsteunen zijn bovendien getooid met typische Tsjechische vlagjes om de honderdste verjaardag van de oprichting van Tsjechoslowakije te vieren. Nog een voorbeeld van duurzaamheid zijn de vloermatten in Piñatex-stof, verweven met carbon. Dit uiterst performante materiaal gebruikt vezels uit de bladeren van ananasbomen.

Het sportstuur heeft een opvallende middenmarkering – vergelijkbaar met die van racesturen – en een centraal deel met dezelfde typische afwerking met minuscule driehoekjes die ook in de rest van het interieur wordt gebruikt en die het DNA van ŠKODA overbrengt naar de toekomstige modellen van het merk.


Recentste nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten