ŠKODA VISION E: de toekomst is elektrisch

  • Wereldpremière van de VISION E, ŠKODA’s eerste elektrische studiemodel, op de Shanghai Motor Show 2017
  • Een blik op de toekomst: VISION E biedt inzicht in de elektromobiliteitsstrategie van ŠKODA
  • Breed gamma: vijf elektrische voertuigen in verschillende segmenten tegen 2025
  • Eerste model wordt de ŠKODA SUPERB met plug-in hybride aandrijving in 2019
  • Autonoom rijden: ŠKODA VISION E voldoet aan niveau 3-vereisten

De aanwezigheid van ŠKODA op de Shanghai Motor Show 2017 (19 – 28 april) staat in het teken van elektrische verandering: met de concept Vision E levert de onderneming een eerste vooruitblik op de toekomst van de individuele mobiliteit bij het merk. De vijfdeurs SUV coupé met een emotief design kan tot 500 km puur elektrisch afleggen. Verder voldoet hij aan de niveau 3-vereisten voor autonoom rijden. ŠKODA analyseert de elektrificatie van zijn modellengamma grondig en zal tegen 2025 vijf volledig elektrische modellen aanbieden in verschillende segmenten.

De planning en ontwikkeling van de mobiliteit van morgen is in volle gang bij ŠKODA. De eerste volledig elektrisch aangedreven en autonoom rijdende conceptwagen in de geschiedenis van ŠKODA illustreert de visie van het merk op elektrische voertuigen.


Met een lengte van 4.645 mm, breedte van 1.917 mm en hoogte van 1.550 mm heeft de ŠKODA VISION E een fantastische uitstraling. Dankzij de lange wielbasis van 2.850 mm en de korte overhangen voor- en achteraan konden de ontwerpers een uitermate ruim interieur creëren – zoals gewoonlijk bij ŠKODA. In deze toekomstgerichte conceptauto verenigen de SUV-typische hogere zitpositie en de royale ruimte zich met een dynamisch silhouet en een glooiende daklijn in de stijl van een coupé.


Dankzij het systeemvermogen van 225 kW accelereert de ŠKODA VISION E ogenblikkelijk en dynamisch. De topsnelheid bedraagt 180 km/u. De krachtige lithium-ion-accu en optimale recuperatie maken een rijbereik van 500 km mogelijk. Dankzij een intelligent beheersysteem werken de twee elektrische motoren uiterst efficiënt samen en drijven ze de ŠKODA VISION E op alle vier de wielen aan. De aandrijving van de voor- en achterwielen is optimaal afgesteld om steeds de hoogste graad van stabiliteit, dynamiek en veiligheid te verzekeren.


Met de VISION E biedt ŠKODA eveneens een vooruitblik op de manieren van autonoom rijden die binnenkort beschikbaar zijn. Volgens de laatste onderzoeken zou ongeveer 15 procent van alle nieuwe wagens volledig autonoom kunnen rijden tegen 2030. De conceptauto ŠKODA VISION E voldoet aan de voorwaarden voor autonoom rijden op niveau 3: hij kan zelfstandig rijden in de file, biedt een automatische piloot op snelwegen, kan binnen de rijstrook blijven en uitwijken, inhaalmanoeuvres uitvoeren, zelfstandig op zoek gaan naar parkeerplaatsen, er parkeren en vanzelf de parkeerplaats weer verlaten. Om dit mogelijk te maken monitoren verscheidene sensoren met verschillende reikwijdtes en tal van camera’s de verkeerssituatie voortdurend.


Strategie voor elektrische mobiliteit

Elektromobiliteit speelt een belangrijke rol in de wereldwijde groeistrategie van de onderneming. ŠKODA ontwikkelt zijn eigen voertuigconcepten voor 100 % elektrische mobiliteit op basis van het MEB-platform van de groep.


De elektrificatie van het ŠKODA-modellengamma zal vanaf 2019 aanvangen met de lancering van de ŠKODA SUPERB met plug-in hybride aandrijving. Kort daarna zal ŠKODA in 2020 zijn eerste volledig elektrische in serie geproduceerde wagen uitbrengen. Tegen 2025 zal het merk zijn gamma uitbreiden tot vijf volledig elektrische auto’s in verschillende segmenten..