Bekijk de lancering van de nieuwe OCTAVIA

De gloednieuwe ŠKODA OCTAVIA wordt onthuld op 10 januari in Wenen. Volg de langverwachte première via een speciale livestream alsof u er zelf bij was.

HOU ME OP DE HOOGTE...

DE NIEUWE ŠKODA OCTAVIA

ŠKODA heeft zijn bestseller grondig herwerkt. De ŠKODA OCTAVIA verschijnt vanaf eind dit jaar met een nieuw vormgegeven voor- en achterzijde, ultramoderne oplossingen voor bijstandssystemen, infotainment en connectiviteit en nieuwe uitrustingen. De vernieuwde versie van het compacte model zal beschikbaar zijn als Berline en als breakversie Combi en beklemtoont opnieuw zijn unieke positie in zijn segment.

"De ŠKODA OCTAVIA vormt al sinds het begin een klasse op zich in zijn segment", vertelt ŠKODA-voorzitter Bernhard Maier. "Als 'Hart van het merk' heeft de OCTAVIA vanaf de start zijn stempel gedrukt op de schitterende evolutie van ŠKODA en de onderneming gemaakt tot wat ze vandaag is: een internationaal succesvolle autoconstructeur die in meer dan 100 markten wereldwijd vertegenwoordigd is. Met de nu grondig opgefriste ŠKODA OCTAVIA willen we deze ontwikkeling op duurzame wijze voortzetten", vervolgt Maier.

De ŠKODA OCTAVIA is met voorsprong het best verkochte model van de Tsjechische autobouwer. De bestseller van ŠKODA heeft aan de top van zijn segment nieuwe normen bepaald op het vlak van ruimte, functionaliteit, veiligheids- en comforttechnologie, design en prijs-kwaliteitverhouding. In de 20 jaar sinds de voorstelling van de moderne ŠKODA OCTAVIA in 1996 hebben al vijf miljoen klanten overal ter wereld voor een van de modelvarianten uit de OCTAVIA- familie gekozen. Met de grondig herwerkte versie van de ŠKODA OCTAVIA wil het merk het succesverhaal van zijn voorganger uitdrukkelijk voortzetten en de positie van ŠKODA in de internationale markten verder verstevigen.


De lijnen van de nieuwe ŠKODA OCTAVIA werden krachtig verder aangescherpt, vooral aan de voorzijde. De telkens per twee naast elkaar geplaatste dubbele koplampen vormen een 'vier-ogengezicht' met kristallijne look. Naar wens zijn ze volledig met ledtechnologie verkrijgbaar. Het merklogo prijkt nog prominenter op de neus, de hele voorzijde oogt voortaan nog krachtiger en breder met meer karakter.

Met de facelift krijgt de ŠKODA OCTAVIA ook nieuwe infotainmentsystemen aan boord. Alle vier – Swing en Bolero en de navigatiesystemen Amundsen en Columbus – hebben voortaan een capacitief aanraakscherm in glasdesign, dat al op de minste aanraking reageert. Het systeem Columbus heeft een schermdiagonaal van 9,2 duim; het topsysteem biedt een WLAN-hotspot en kan worden uitgerust met een simkaartmodule voor een supersnelle LTE-internetverbinding aan boord. Ook op het vlak van connectiviteit biedt de vernieuwde ŠKODA OCTAVIA ultramoderne oplossingen. ŠKODA Connect omvat de diensten van Infotainment Online en Care Connect. Care Connect is beschikbaar voor alle uitrustingsvarianten van de nieuwe ŠKODA OCTAVIA (behalve G-TEC).

Ook wat de bijstandssystemen betreft neemt de nieuwe versie van de bestseller de koppositie in – met technologieën die tot dusver enkel in hogere klassen verkrijgbaar waren. Nieuw: wanneer de OCTAVIA met een aanhangwagen rijdt, kan de manoeuvreerhulp bij het langzaam achteruit rijden de besturing overnemen. De vooruitziende voetgangerdetectie is een uitbreiding op de Front Assist. Bovendien werd ook de parkeerhulp verder verbeterd en uitgebreid. Blind Spot Detect en Rear Traffic Alert zorgen voor extra veiligheid bij het wisselen van rijstrook en helpen bij het achterwaarts uitparkeren. De Rear View Camera toont de directe omgeving van de auto op het scherm van het infotainmentsysteem.

Het ruimteaanbod van de herwerkte ŠKODA OCTAVIA blijft een van de grootste in zijn klasse. De Berline en Combi bieden een interieurlengte van 1.782 mm en 73 mm beenruimte achterin. Hun koffer meet respectievelijk 590 en 610 l, met neergeklapte rugleuning van de achterzetels wordt dat 1.580 en 1.740 l. De breakversie is optioneel ook verkrijgbaar met een elektrisch bediende kofferklep.

De talrijke 'Simply Clever'-oplossingen die voordien al beschikbaar waren in de ŠKODA OCTAVIA, worden aangevuld met verschillende nieuwigheden: een personaliseerbare sleutel waarop meerdere gebruikers hun persoonlijke voertuiginstellingen kunnen opslaan, stuurverwarming, klaptafeltjes aan de rugleuning van de voorzetels, flessenhouders die het mogelijk maken om PET-flessen eenvoudig te openen en bij de Combi een uitneembare lamp in de koffer.

Het motorenaanbod telt vijf TSI- en vier TDI-motoren, die krachtige prestaties combineren met een gering verbruik. Hun cilinderinhoud reikt van 1,0 tot 2,0 l, het vermogen gaat van 63 kW (84 pk) tot 135 kW (184 pk). Haast alle motoren voor de vernieuwde ŠKODA OCTAVIA zijn behalve met een manuele versnellingsbak ook verkrijgbaar met een geautomatiseerde DSG-zes- of -zevenversnellingsbak. Voor de 1.8 TSI en de 2.0 TDI levert ŠKODA ook vierwielaandrijving. Een highlight voor het onderstel is de optionele Dynamic Chassis Control (DCC), die het mogelijk maakt om het karakter van de stuurinrichting en demping aan te passen via de modi Comfort, Normal en Sport. Het gamma lichtmetalen velgen gaat van 16 tot 18 duim en biedt tal van nieuwe designs.

De vernieuwde ŠKODA OCTAVIA Berline en Combi zijn vanaf eind 2016 in de eerste markten bestelbaar. De eerste leveringen volgen begin 2017.