ŠKODA CITIGO met nieuwe neus en opgewaardeerd interieur

Donderdag 9 februari 2017

  • Nieuw design voor motorkap, radiatorrooster, bumpers en mistlichten
  • Optionele afdraaiverlichting voor de mistlichten
  • Hertekend instrumentenpaneel, nieuw multifunctiestuur met lederen bekleding
  • Extra ‘Simply Clever’-elementen, zoals een paraplu onder de passagierszetel
  • Twee driecilinder-benzinemotoren met 44 kW (60 pk) en 55 kW (75 pk)
  • CNG-variant met 50 kW (68 pk) en een CO2-uitstoot van 82 g/km
  • Première op het internationale autosalon van Genève

Vanaf het voorjaar 2017 wordt de ŠKODA CITIGO aangeboden met een uitgebreide upgrade voor het koetswerkdesign en een aantal aanpassingen in het interieur. De motorkap, het radiatorrooster, de bumpers en de mistlichten met optionele afdraaiverlichting kregen een nieuw design. Speciaal ontworpen lichtmetalen 15-duimsvelgen, optioneel voor het Style-uitrustingsniveau, maken de nieuwe look compleet. ŠKODA's stadsauto maakt indruk met zijn royale ruimte, zijn uitstekende lay-out, zijn hoge veiligheidsniveau, zijn geweldige rijgedrag, zijn efficiënte aandrijvingsvarianten en tal van Simply Clever-elementen. Een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding – typisch voor het merk – rondt het aanbod van de stadsauto af. De ŠKODA CITIGO zal zijn première vieren op het internationale autosalon van Genève (7-19 maart 2017).

Door het nieuwe koetswerkdesign is de ŠKODA CITIGO 34 mm langer geworden, tot een lengte van 3.597 mm. De breedte en hoogte van de vijfdeursversie blijven ongewijzigd, met respectievelijk 1.645 en 1.478 mm. Dankzij de royale wielbasis van 2.420 mm konden de ŠKODA-ingenieurs een interieur creëren dat ook voldoende ruimte biedt voor de passagiers achterin. De ŠKODA CITIGO bewijst het: zelfs een stadsauto kan een ruim interieur hebben. Het koffervolume van 251 l, dat oploopt tot 951 l wanneer de rugleuning van de achterbank neergeklapt is, behoort tot de beste waarden in dit segment.

De ŠKODA CITIGO is het perfecte voertuig voor stedelijke mobiliteit: compact en toch ruim, zuinig en tegelijk wendbaar, aantrekkelijk, veilig en uitgerust met vele praktische Simply Clever-elementen

De ŠKODA CITIGO is beschikbaar in de uitrustingsniveaus Easy, Active, Ambition en Style. Daarnaast is er de keuze uit twee speciale reeksen – de ŠKODA CITIGO Monte Carlo en ŠKODA CITIGO Fun – die worden gekenmerkt door een groot aantal extra elementen.


Een merktypisch design met een nieuwe neus

De voorkant van de ŠKODA CITIGO werd grondig herzien: een nieuwe motorkap, een hertekend radiatorrooster met het typische ŠKODA-design, een aangepaste bumper en vernieuwde mistlichten zorgen voor een frisse, jonge look. De verdonkerde achterlichten zijn nu ook beschikbaar voor het uitrustingsniveau Ambition. Een kleurpakket met dak en buitenspiegels in contrasterend wit of zwart is beschikbaar voor de uitrustingsniveaus Style en Ambition.

De koplampen zijn voorzien van leddagrijlichten en de mistlichten hebben een optionele afdraaiverlichtingsfunctie, die de kant van de weg verlicht waarin het voertuig afdraait – bijzonder handig aan kruispunten met slecht zicht. De afdraaiverlichting schakelt automatisch de linker of rechter mistlamp in wanneer het voertuig afdraait met een snelheid van maximaal 40 km/u.

Nieuwe lichtmetalen 15-duimsvelgen in zilver en antraciet voor het uitrustingsniveau Style en de koetswerkkleur Kiwi Green, die nieuw is in het gamma, vervolledigen de mogelijkheden om het koetswerkdesign te personaliseren.


Kleine auto – groot in veiligheid

Een van de vele systemen die actief bijdragen aan een hoog veiligheidsniveau, is de automatische remfunctie City Safe Drive. De optionele noodremfunctie helpt botsingen te voorkomen in stadsverkeer. Het bijstandssysteem wordt automatisch geactiveerd bij snelheden tussen 5 en 30 km/u. Een lasersensor, die geïntegreerd is aan de voorruit, scant een zone van 10 meter voor het voertuig. Wanneer de bestuurder bij een dreigende botsing niet reageert, bereidt het remsysteem zich voor en wordt de hydraulische remkrachtversterker gevoeliger. Indien nodig remt het systeem volautomatisch om de auto tot stilstand te brengen of versterkt het de remkracht wanneer de bestuurder niet hard genoeg remt. Afhankelijk van de snelheid en de specifieke situatie kan het City Safe Drive-systeem zo een botsing voorkomen of ten minste de ernst van het ongeval aanzienlijk verminderen.


ŠKODA CITIGO – uitrusting

Het interieur van de ŠKODA CITIGO maakt indruk met een zuivere en overzichtelijke look en lay-out van de instrumenten, en met een tweekleurig instrumentenbord in de hogere uitrustingsniveaus. Dankzij deze upgrade is het interieur van de ŠKODA CITIGO nu nog verfijnder en functioneler. Het instrumentenpaneel met snelheidsmeter, toerenteller en brandstofmeter kreeg een nieuw design en is verkrijgbaar in twee verschillende versies. De zetels met geïntegreerde hoofdsteun bieden een goede zijdelingse steun, terwijl de radio en mobiele telefoon via het optionele met leder beklede multifunctiestuur bediend kunnen worden zonder dat de bestuurder de handen van het stuur hoeft te halen. De automatische klimaatregeling zorgt op elk moment voor aangename temperaturen. Een Maxi DOT-hogeresolutiescherm en een licht- en regensensor zijn optioneel eveneens verkrijgbaar.

De audiosystemen Blues en Swing van de nieuwe generatie bieden vele aansluitmogelijkheden – gaande van een Aux-In-aansluiting tot een Sd-kaartlezer en een USB-aansluiting. De Swing-variant beschikt bovendien over een kleurenscherm, zes luidsprekers en een bluetooth-verbinding. Hiermee kan het systeem worden gekoppeld met de smartphone van de bestuurder, die in een speciale smartphonehouder op het instrumentenbord kan worden geplaatst. Via de apps op de iOS- of Android-smartphone kan de bestuurder navigatiefuncties gebruiken en rijgegevens raadplegen, handenvrij telefoneren, zuinig rijden, muziek afspelen en de radio beluisteren.

Heel wat praktische interieurelementen onderstrepen de functionaliteit van deze stadsauto. De opbergvakken in de middenconsole en het handschoenkastje, de flessenhouders (tot 1 liter) en de bekerhouders zijn al even praktisch als de multimediahouder in de middenconsole. Netten in de kofferruimte en praktische opbergnetten aan de voorzetels bieden uiteenlopende mogelijkheden om allerlei kleine voorwerpen veilig op te bergen.


Move&Fun: de app voor informatie en entertainment

De Move&Fun-app biedt informatie en entertainment. De app is beschikbaar voor iOS- en Android-smartphones. De smartphone wordt in de smartphonehouder geklikt om een bluetooth-verbinding met het systeem tot stand te brengen. Contacten en afspeellijsten die zijn opgeslagen in de smartphone, zijn nu toegankelijk via de bedieningselementen van het voertuig. De boordcomputer geeft het brandstofverbruik en andere nuttige informatie weer. De functie DriveGreen van de Move&Fun-app ondersteunt de bestuurder bij het optimaliseren van zijn rijstijl. Daarnaast biedt de app ook een navigatiefunctie.


Simply Clever

De talrijke Simply Clever-elementen omvatten een paraplu onder de passagierszetel, een waaier aan opbergvakken, beker- en smartphonehouders, een tassenhaak op het handschoenkastje en praktische koffernetten.


Motorenaanbod

Drie moderne driecilindermotoren zijn beschikbaar voor de ŠKODA CITIGO: twee benzinevarianten en een variant op aardgas (CNG). De dwars voorin geplaatste motoren met een cilinderinhoud van 1,0 liter drijven de voorwielen aan. Ondanks hun kleine cilinderinhoud onderscheiden deze motoren zich door een hoog koppel en een laag geluidsniveau.

De instapmotor is de 1.0 MPI met 44 kW (60 pk) en 95 Nm koppel bij 3.000 t/min. Vanuit stilstand laat hij de ŠKODA CITIGO in 14,4 s tot 100 km/u accelereren. Zijn topsnelheid bedraagt 162 km/u en hij verbruikt gemiddeld 4,1 l/100 km.

De 55 kW (75 pk) sterke 1.0 MPI heeft een maximumkoppel van 95 Nm, dat beschikbaar is bij 3.000 t/min. Het extra vermogen is te danken aan de gewijzigde motorsturing van het driecilindermodel. Deze versie accelereert in 13,5 s van 0 tot 100 km/u en haalt een topsnelheid van 173 km/u. Zijn verbruik bedraagt gemiddeld 4,1 l/100 km.

Tot slot is er de 1.0 G-TEC CNG-variant. Deze driecilinder, geoptimaliseerd om te werken op aardgas, levert een vermogen van 50 kW (68 pk). Vanuit stilstand heeft deze ŠKODA CITIGO 16,3 s nodig om 100 km/u te bereiken. Zijn topsnelheid bedraagt 165 km/u, terwijl hij gemiddeld slechts 4,5 m3 aardgas per 100 kilometer verbruikt. Zijn CO2-uitstoot bedraagt slechts 82 g/km (alle waarden gelden voor de variant met manuele 5-versnellingsbak, stop-startsysteem en remenergierecuperatie).