Deze verkiezing, die sinds 1986 jaarlijks georganiseerd wordt door de Vlaamse Automobilistenbond VAB, staat open voor ieder automerk dat op de Belgische markt commercieel actief is. Sinds 2012 worden de deelnemende wagens onderverdeeld in drie categorieën. De eerste categorie groepeert de wagens met een maximumprijs van 18.500 euro, in de tweede groep bedraagt de maximumprijs 29.000 euro. De derde categorie ‘Elektrische voertuigen’ is voorbehouden voor wagens die minimaal 30 km volledig elektrisch kunnen rijden. Dit jaar was de jury samengesteld uit 25 vakjournalisten enerzijds en 78 gezinnen anderzijds.

De beoordeling gebeurt op basis van vergelijkende tabellen, technische fiches en de door de deelnemers uitgevoerde vergelijkende ritten over een gevarieerd traject. De selectiecriteria hebben betrekking op de kostprijs, de prestaties, het comfort, het design en de veiligheid.

Er was dit jaar een recordaantal van 36 ingeschreven wagens. In de categorie tot 29.000 euro namen dit jaar niet minder dan 15 wagens deel, waaronder zes benzinevoertuigen en zelfs één hybride. De overwinning ging naar de nieuwe ŠKODA Superb Berline, in het afwerkingsniveau Ambition en aangedreven door de 1.4 TSI-benzinemotor van 92 kW (125 pk). Behalve om zijn ruime interieur werd de wagen door de vakjury en het publiek ook geprezen om zijn design, zijn comfort, zijn zuinigheid en aangename motor, zijn weggedrag en de hoge afwerkingskwaliteit.

In de markt van de grote gezinswagens is een duidelijke evolutie aan de gang: niet enkel ruimte primeert, ook het esthetische aspect en het comfort van de inzittenden winnen aan belang.

ŠKODA heeft intussen al een behoorlijk palmares opgebouwd bij de VAB-verkiezing, met inmiddels liefst zeven overwinningen. De Fabia Combi van de eerste generatie won in 2002 de titel, in 2007 was de ŠKODA Roomster aan de beurt. In 2009 ging de Superb berline van de tweede generatie met de zege aan de haal, terwijl de Fabia Combi van de tweede generatie in 2011 uitgeroepen werd tot ‘VAB-Gezinswagen van het jaar. Met zijn overwinning in 2012 en 2013 zette de Superb Combi de succesgeschiedenis van het merk voort. Wordt ongetwijfeld vervolgd, zoals de Superb Berline van de derde generatie nu bewijst…