Wielrenster Isabelle Beckers ging een dagje mee en geeft graag enkele tips aan beginners die ook gebeten zijn door de koersmicrobe.

Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom trok het team van Lotto-Soudal met onder anderen sprinters Caleb Ewan, Jasper De Buyst en Roger Kluge naar de ZLM Tour. Tijdens de proloog in Yerseke konden ze alvast hun tijdritcapaciteiten testen. Ook Isabelle Beckers (36) is een specialiste in deze discipline. Nadat ze eerder voor Lotto-Soudal reed, is ze nu aan de slag bij een nieuw team, ILLI-Bikes. Daarnaast is Isabelle ambassadrice van ŠKODA. Isabelle zette pas laat – op haar 29ste – de stap van de atletiek en triatlon naar het wielrennen. Heb jij ook zin om op de fiets te kruipen? Dan komen haar tips & tricks zeker van pas.

Wat is de beste locatie om te trainen?

“Als beginner zoek je best een locatie met weinig verkeer waar het niet gevaarlijk is, zodat je niet te vaak van de fiets moet. Stoplichten en kruispunten zijn voor een beginner moeilijk omdat je dan moet uitklikken uit de pedalen en niet iedereen denkt daar meteen aan. Je bent al met zo veel nieuwe zaken bezig op de fiets, dat je niet van de wijs wilt gebracht worden door andere prikkels. Interessant is bijvoorbeeld een industrieterrein na de werkuren of een jaagpad langs het kanaal. Omdat ik een tijdrijder ben, train ik vaak langs het kanaal. Voor veel mensen is dat wat saai natuurlijk, maar het is een perfecte manier om te trainen omdat je weinig gestoord wordt. Ik vind het ook heel aangenaam om langs water te rijden.”

Is het verstandig om meteen te beginnen met klikpedalen?

“Ik stel toch voor om daar meteen werk van te maken. Met klikpedalen kun je niet alleen duwen op de pedalen, maar er ook aan trekken. De hele ‘cirkel’ wordt dus ondersteund. Het kan gebeuren dat je een keer omvalt omdat je vergeet uit te klikken, maar dat is bij iedereen zo. Dat heb ik ook meegemaakt. Als je voorzichtig bent en goed nadenkt wanneer je moet uitklikken, is er geen enkel probleem. Laat je pedalen door de fietsenwinkel niet te vast zetten zodat je gemakkelijk kunt uitklikken en dan lukt het wel. Je moet jezelf dit automatisme aanleren.”

Welke fiets kies je best als starter?

“Kies vooral een comfortabele fiets. De meeste merken hebben drie soorten fietsen: een endurancefiets die ook gebruikt wordt voor de klassiekers, een klimfiets en een aerodynamische fiets, zoals de sprinters die het vaakst gebruiken. Een klimmers- of aerofiets zou ik nog niet meteen nemen. Ik zou voor het meeste comfort gaan als beginner. En dan kun je nog bekijken hoeveel budget je hieraan wilt besteden. Dames (en tegenwoordig ook heren) kijken ook meer en meer naar het design. Zorg vooral dat je goed materiaal hebt en laat je adviseren in een goede fietsenwinkel.”

Hoe vind je de juiste zitpositie op de fiets?

“De zadelkeuze is heel belangrijk. Als je niet in de juiste fietspositie zit, dan begin je na verloop van tijd last te krijgen aan je rug en nek, of krijg je slapende handen. Het is niet altijd gemakkelijk om zelf aan te voelen wat de juiste positie is. Bepaalde fietsenwinkels testen het wel, maar als je het echt helemaal juist wilt hebben, dan moet je naar gespecialiseerde zaken die fietsmetingen uitvoeren. In het 185 Coaching Center waar ik train, doen ze bijvoorbeeld een bike fit.”

Wat is belangrijk bij de keuze van fietskledij?

“Wie op de fiets zit, wil er steeds modebewuster uitzien. Alles moet matchen. Maar het is vooral belangrijk dat de kleding goed past, dat de mouwen lang genoeg zijn en aanspannen. Een algemene regel binnen het wielrennen is: gebruik onder de twintig graden Celsius lange mouwen. Vanaf twintig graden mag je kort gaan, ook voor de broek. Koop een deftige broek met een zeem, het is de investering waard. Kies ook een helm die comfortabel zit en niet te fel spant. Als de helm op bepaalde punten op je hoofd drukt, krijg je mogelijk na enkele uren hoofdpijn. Nog een tip voor de dames: zorg ervoor dat je haar past. Zet de helm bijvoorbeeld even op met een staartje. Bij sommige helmen lukt dat bijna niet.”

Wat mag je tot slot zeker niet vergeten als je gaat trainen?

“Eten en drinken zijn héél belangrijk. Liever te veel dan te weinig. Vertrek met minstens twee bidons. Veel wielertoeristen nemen bidons met water, maar dat zou ik niet aanraden. Een isotone drank met mineralen en/of koolhydraten is veel beter. Anders word je na enkele uren op de fiets heel flauw en vermoeid. Dat kun je gemakkelijk oplossen met een sportdrank. Er bestaan bidons die beter isoleren, maar een iets warmere drank vormt eigenlijk geen probleem omdat die sneller wordt opgenomen door het lichaam dan een heel koude drank. En om te eten? Wafeltjes, droge koeken, … Alles wat je in je zakjes krijgt en veel koolhydraten bevat.”