Škoda : 6 nieuwe elektrische voertuigen tegen 2026

25. dubna 2023
 • Zes nieuwe BEV-modellen gepland tegen 2026: Škoda Auto voert zijn offensief voor elektrische voertuigen verder op
 • Škoda zal een compleet gamma volledig elektrische modellen aanbieden: de BEV’s ‘Small’, ‘Compact’, ‘Combi’ en ‘Space’ naast de populaire Enyaq-familie
 • Nieuwe designtaal bepaalt de robuuste look van toekomstige BEV-modellen
 • Auto’s met moderne en zeer efficiënte verbrandingsmotoren en plug-inhybride aandrijflijnen blijven een belangrijke pijler tijdens de transitiefase

Mladá Boleslav/Kortenberg, 25 april 2023 – Škoda Auto voert het tempo van zijn campagne en transitie in verband met elektrische mobiliteit verder op. Met de lancering van vier volledig nieuwe e-voertuigen en twee vernieuwde modellen van de Enyaq-familie wil de Tsjechische autoconstructeur zijn BEV-gamma tegen 2026 uitbreiden tot zes modellen. Tegen 2027 zal Škoda Auto in totaal 5,6 miljard euro hebben geïnvesteerd in e-mobiliteit. Met de BEV ‘Small’ in het segment van de kleine SUV’s, de ‘Compact’ – officieel Elroq geheten – in het segment van de compacte SUV’s, een ruim breakmodel ‘Combi’ en een zevenzits SUV ‘Space’ zal Škoda zijn volledig elektrische gamma aanzienlijk uitbreiden en diversifiëren. In de loop van de transitiefase naar e-mobiliteit zullen modellen met moderne en zeer efficiënte verbrandingsmotoren en plug-inhybride aandrijflijnen een belangrijke pijler blijven in Škoda‘s modellengamma. Met de nieuwe generaties van de Superb en Kodiaq, de vernieuwde Octavia, Kamiq en Scala en de nieuwe BEV-modellen zal Škoda binnenkort het meest diverse gamma in zijn geschiedenis aanbieden. Hiermee combineert het merk het beste van twee werelden om klanten in verschillende markten de juiste Škoda aan te bieden voor elke smaak en behoefte.

Klaus Zellmer, voorzitter van de raad van bestuur van Škoda Auto, zegt: “Met zes nieuwe volledig elektrische modellen verspreid over alle segmenten tegen 2026 gaat Škoda Auto nog sneller in de richting van duurzame, elektrische individuele mobiliteit. Samen met onze nieuwe en uiterst efficiënte modellen met conventionele en hybride aandrijving bieden we het beste van twee werelden, om in deze tijden van transitie tegemoet te komen aan de behoeften van onze bestaande en nieuwe klanten over de hele wereld.”

Martin Jahn, Škoda Auto-bestuurslid voor Sales en Marketing, voegt toe: “Tegen 2026 zullen onze nieuwe elektrische modellen op batterijen alle voertuigsegmenten bestrijken die relevant zijn voor onze klanten. We zullen klanten de mogelijkheid bieden om de wereld in stijl te verkennen: duurzaam, veilig en vol vertrouwen, met producten die gekenmerkt worden door ons nieuwe Modern Solid-design.”

Versnelde e-campagne: een duidelijk stappenplan naar e-mobiliteit

Škoda Auto zet volledig in op de shift naar elektrische mobiliteit, met zes nieuwe BEV-modellen die gepland zijn voor 2026. De Enyaq iV en Enyaq Coupé iV werden met succes gelanceerd in 2020 en 2022 als de eerste twee Škoda-modellen op basis van het modulaire elektrificatieplatform MEB van de Volkswagen-groep. Beide modellen worden in 2025 ingrijpend vernieuwd om de nieuwe designtaal te weerspiegelen die in de toekomst alle BEV-modellen van Škoda zal kenmerken. Bovendien komen er tegen 2026 vier volledig nieuwe elektrische voertuigen op batterijen:

 • de ‘Small’, het toekomstige instapmodel in het A0-segment,
 • de ‘Compact’, een volledig elektrische opvolger van de compacte SUV Karoq, officieel Elroq geheten,
 • de ‘Combi’, die de succesvolle breaktraditie van Škoda voortzet, en
 • de ‘Space’, de productieversie van de in augustus 2022 gepresenteerde 7-zits conceptcar als topmodel van het gamma.

De ‘Combi’, de eerste BEV van het merk met een breakkoetswerk, is een geweldige toevoeging aan het gamma. Hij belichaamt de kernwaarden van het merk en brengt de troeven van deze populaire koetswerkstijl naar het tijdperk van de elektrische mobiliteit. Alle BEV-modellen worden gekenmerkt door de karakteristieke designtaal Modern Solid, die de DNA-kenmerken van het merk accentueert: robuustheid, functionaliteit en authenticiteit.

Geavanceerde ICE- en PHEV-modellen blijven een belangrijke pijler

Voertuigen met geavanceerde en efficiënte verbrandingsmotoren (ICE) en plug-inhybride aandrijflijnen (PHEV) blijven tijdens de transitie naar volledig elektrische mobiliteit een belangrijke pijler van Škoda‘s modellengamma. Ze voldoen aan de behoeften van klanten in de verschillende markten, waar de transitie naar e-mobiliteit niet altijd in hetzelfde tempo verloopt. Voor Škoda ligt de focus altijd op de klantenbehoeften in alle markten. In de komende jaren zal het bedrijf daarom een breed scala aan betaalbare modellen aanbieden die beantwoorden aan de individuele mobiliteitsbehoeften van hun respectieve klanten, met een elektrische, conventionele of plug-inhybride aandrijflijn.

E-mobility: elektriserende 'sixpack' tegen 2026

 • Škoda Auto versnelt de uitbreiding van zijn BEV-gamma, dat tegen 2026 tot zes modellen zal groeien
 • De Enyaq-familie, die in 2025 wordt vernieuwd, zal worden aangevuld met auto’s met de werktitels ‘Small’, ‘Compact’, ‘Combi’ en ‘Space’
 • Elroq wordt de officiële naam voor het model ‘Compact’
 • Škoda Auto is op weg om het ruimste modelgamma uit zijn geschiedenis aan te bieden

Mladá Boleslav/Kortenberg, 25 april 2023 – Škoda Auto versnelt zijn e-campagne en zal zijn BEV-gamma tegen 2026 uitbreiden tot in totaal zes modellen. Het Tsjechische merk zal over vier jaar beschikken over een bijzonder divers elektrisch gamma, met voor elke klant het juiste voertuig. Naast de Škoda Enyaq en Enyaq Coupé, die in 2025 zullen worden aangepast aan de nieuwe designtaal Modern Solid, is Škoda van plan om vier nieuwe volledig elektrische voertuigen te introduceren: een ‘Small’ als elektrische instap-SUV, een ‘Compact’, die officieel Elroq zal heten, een breakmodel ‘Combi’ en een ‘Space’, de productieversie van de conceptcar Vision 7S. Škoda Auto zal tegen 2027 in totaal 5,6 miljard euro hebben geïnvesteerd in e-mobiliteit.

Breed gamma van elektrische voertuigen, van ‘Small’ tot ‘Space’

In 2024 zal het eerstkomende BEV-voertuig de ‘Compact’ zijn, die officieel Elroq zal heten. Met een lengte van ongeveer 4,50 meter, een vergelijkbare combinatie van compacte afmetingen en een ruim en zeer praktisch interieur wordt de Elroq de volledig elektrische opvolger van de Škoda Karoq. Hij zal het modellengamma van het Tsjechische merk in het SUV-segment verder uitbreiden.

Het toekomstige instapmodel zal de werktitel ‘Small’ dragen. Het wordt een subcompacte auto van ongeveer 25.000 euro, die elektrische mobiliteit betaalbaar zal maken. Het model zal worden geproduceerd in een fabriek van de Volkswagen-groep in Spanje en wordt in 2025 geïntroduceerd. Met een lengte van ongeveer 4,10 meter zal hij een vergelijkbare bagagecapaciteit bieden als de Scala.

In 2025 krijgen de Enyaq en Enyaq Coupé een uitvoerige update, inclusief het nieuwe Modern Solid-design, dat voor het eerst werd getoond op de Vision 7S. De Enyaq iV-modellen waren de eerste Škoda-voertuigen die gebaseerd waren op het modulaire elektrificatieplatform MEB van de Volkswagen-groep en staan als zodanig symbool voor het nieuwe elektrische mobiliteitstijdperk van het merk sinds 2020 (Enyaq Coupé sinds 2022).

De ‘Combi’ zal een sleutelrol spelen onder de vier nieuwe modellen. Dit ongeveer 4,70 meter lange model wordt de eerste volledig elektrische break van het merk, waarmee de troeven van deze bijzonder populaire en succesvolle koetswerkstijl naar het elektrische tijdperk worden gebracht. De break-BEV ‘Combi’ zal in 2026 worden geïntroduceerd.

De grootste van de toekomstige BEV’s van Škoda wordt de ‘Space’, de productieversie van de conceptcar Vision 7S. Hij zal ongeveer 4,90 meter lang zijn en wordt het topmodel van het gamma.

Nieuwe ICE-voertuigen: actualisering van het uitgebreide modellengamma

 • Efficiënte en populaire ICE-modellen blijven een belangrijke pijler van het Škoda Auto-gamma
 • Nieuwe generaties van het vlaggenschip Superb en het SUV-topmodel Kodiaq, inclusief plug-inhybride versies
 • Upgrades voor Škoda‘s bestseller Octavia en voor de Kamiq en Scala

Mladá Boleslav/Kortenberg, 25 april 2023 – Škoda-voertuigen met moderne en zeer efficiënte verbrandingsmotoren (ICE) zullen een sleutelrol blijven spelen tijdens de transitie nu het merk zijn focus verlegt naar elektrische mobiliteit. Škoda Auto gebruikt zijn expertise om deze motoren voortdurend te optimaliseren en hun efficiëntie te verbeteren. Het huidige modellengamma zal kunnen rekenen op uitvoerige updates. Dit najaar wordt een nieuwe generatie van het vlaggenschip Superb en de SUV Kodiaq gelanceerd. Ook Škoda‘s iconische Octavia en de Kamiq en Scala worden in de nabije toekomst opgefrist.  

Verbrandingsmotoren in het transitietijdperk

Verbrandingsmotoren zullen voor Škoda een belangrijke pijler blijven tijdens de transitie naar e-mobiliteit. Škoda‘s succesvolle ICE-modellen zullen een sleutelrol spelen bij het verzekeren van individuele mobiliteit in alle markten, waar de transitie naar e-mobiliteit met verschillende snelheden verloopt. Met hun uitgebreide knowhow maken de ingenieurs van Škoda de huidige verbrandingsmotoren nog efficiënter. Škoda Auto neemt ook de verantwoordelijkheid op zich voor de ontwikkeling van het complete EA211-motorengamma binnen de Volkswagen-groep. 

Twee hoogtepunten van het jaar 2023: de nieuwe generaties van de Superb en Kodiaq

Voor het einde van het jaar presenteert Škoda nieuwe generaties van twee succesvolle en belangrijke modellenreeksen. De vierde generatie van de Superb, Škoda’s vlaggenschip, en de tweede generatie van de Kodiaq, het SUV-topmodel van het merk, beleven dit najaar hun wereldpremière. Naast varianten met de meest geavanceerde benzine- en dieselmotoren van de autoconstructeur zullen beide modellen ook beschikbaar zijn in plug-inhybride versies.

Updates voor de Octavia, Scala en Kamiq

Naast de nieuwe generaties van de Superb en Kodiaq vernieuwt Škoda Auto binnenkort nog drie andere modellen in zijn gamma: de iconische Octavia en de compacte Kamiq en Scala. Met name de laatste twee modellen onderstrepen de focus van Škoda Auto op betaalbare individuele mobiliteit voor een breed scala aan klanten.

Duurzaamheid: focus op hernieuwbare energie en recycleerbare materialen

 • Škoda Auto richt zijn focus op milieuvriendelijke en recycleerbare materialen
 • 100 procent CO2-neutrale productie in de Tsjechische fabrieken van het merk tegen 2030
 • Tweede leven voor hoogspanningsbatterijen in stationaire energieopslagsystemen

Mladá Boleslav/Kortenberg, 25 april 2023 – Naast de versnelde transitie naar e-mobiliteit richt Škoda Auto zijn focus op het verbeteren van de duurzaamheid bij zijn voertuigproductie en in zijn toeleveringsketens. Dit omvat een engagement om hernieuwbare energie te gebruiken in zijn sites, een focus op recycleerbare materialen en de consistente recyclage van hoogspanningsbatterijen van elektrische voertuigen. De conceptcar Vision 7S, waarop de BEV ‘Space’ is gebaseerd, heeft de blauwdruk gemaakt voor het materiaalgebruik in toekomstige voertuiggeneraties.

Gerecycleerde grondstoffen in de Enyaq iV en de Vision 7S

Škoda Auto hecht veel belang aan de duurzaamheid van zijn producten en zal het gebruik van natuurlijke en gerecycleerde materialen in zijn voertuigen blijven opdrijven. Voor de productie van de bodemplaten van auto’s als de Škoda Enyaq iV wordt nu al 13 kilo gerecycleerd plastic gebruikt. Die kunststoffen zijn afkomstig van oude batterijbehuizingen en bumpers. De conceptcar Vision 7S geeft een zeer concreet voorproefje van hoe gerecycleerde materialen ook in het interieur van toekomstige voertuigen kunnen worden gebruikt.

Focus op de hele toeleveringsketen en het gebruik van hernieuwbare energie

Škoda’s focus op duurzaamheid gaat verder dan de eigen productiesites van het merk. Het bedrijf stimuleert dit idee in de hele waardeketen. Dit omvat de selectie van duurzame grondstoffen evenals het optimale gebruik van duurzame productiemethoden in fabrieken van toeleveranciers. Het bedrijf past waar mogelijk de principes van de circulaire economie toe. Tegen het einde van dit decennium zal Škoda Auto zijn drie Tsjechische fabrieken exploiteren met netto-nul-koolstofemissies en daarom heeft het merk zich ertoe verbonden om uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare bronnen te gebruiken. De fabriek van Vrchlabí (voor DSG-versnellingsbakken) is al sinds 2020 CO2-neutraal; de fabrieken van Mladá Boleslav en Kvasiny zullen te gepasten tijde volgen. Het aandeel hernieuwbare energie in de Tsjechische vestigingen bedroeg in 2022 ongeveer 35%.

In samenwerking met energiedienstenleverancier ČEZ zal Škoda een van de grootste fotovoltaïsche daksystemen van Tsjechië installeren op zijn hoofdfabriek in Mladá Boleslav. Bijna 6.000 zonnepanelen van de laatste generatie zullen een nominaal vermogen van 2.300 kW leveren, om meer dan 2,2 GWh elektriciteit per jaar op te wekken. In de fabriek in Pune, India, heeft Škoda onlangs een van de grootste zonne-energiedaksystemen van het land in gebruik genomen. De fotovoltaïsche dakinstallatie zal in totaal 26,6 GWh energie per jaar opwekken, wat tot 30% van het totale energieverbruik van de fabriek dekt. Zo zal de installatie de CO2-uitstoot als gevolg van de autoproductie op de site met 28% per jaar helpen neutraliseren.

Škoda Auto gaat bij zijn hele productie zorgvuldig om met hulpbronnen. De Škoda-groep verminderde zijn milieu-impact per auto gemiddeld met meer dan 43% ten opzichte van 2010 – van energie- en waterverbruik, CO2-uitstoot en afvalproductie tot VOC-emissies. Een ander mooi voorbeeld: gebruikte batterijen van Škoda iV-voertuigen gaan een tweede leven tegemoet in stationaire energieopslagunits voor oplaadstations.

Batterijproductie in de hoofdfabriek van Mladá Boleslav

Škoda Auto produceert sinds mei 2022 in Mladá Boleslav batterijsystemen voor voertuigen op basis van het modulaire elektrificatieplatform MEB van de Volkswagen-groep. In totaal heeft de autoconstructeur in zijn hoofdfabriek al meer dan 500.000 batterijsystemen geproduceerd (voor BEV- en PHEV-modellen). Het gaat hier om bepalende componenten voor een succesvolle transitie naar e-mobiliteit. Škoda Auto zal voor het einde van dit jaar nog een andere MEB-assemblagelijn in gebruik nemen. Hierdoor zal de totale capaciteit van MEB-batterijsystemen toenemen van 1.000 tot maar liefst 1.500 eenheden per dag. Ze worden geïnstalleerd in Enyaq iV-modellen en worden ook gebruikt voor voertuigen van Volkswagen, Audi en SEAT. Daarnaast worden in de hoofdfabriek van Mladá Boleslav dagelijks 800 batterijen geproduceerd voor PHEV-modellen.

Nieuwe Škoda-designtaal: robuust, authentiek en krachtig

 • Next level Škoda-design combineert robuustheid, functionaliteit en authenticitei
 • Toekomstige BEV-modellen belichamen moderne eenvoud, heerlijke functionaliteit en eerlijk design
 • Conceptcar Vision 7S geeft voorproefje van specifieke designelementen voor exterieur en interieur

Mladá Boleslav/Kortenberg, 25 april 2023 – Škoda Auto markeert zijn transitie naar elektrische mobiliteit met een nieuwe designtaal voor zijn toekomstige BEV-modellen. De zogeheten Modern Solid-designtaal combineert robuustheid, functionaliteit en authenticiteit om voertuigen te creëren die moderne eenvoud, heerlijke functionaliteit en eerlijk design belichamen. De zevenzits conceptcar geeft een voorproefje van specifieke designelementen voor het exterieur en interieur van Škoda‘s toekomstige volledig elektrische modellen.

Het design straalt veiligheid en kracht uit, met een functioneel interieur

Om tot Modern Solid te komen heeft Škoda’s designteam onder leiding van Oliver Stefani de traditionele Škoda-kenmerken geherinterpreteerd om nieuwe paden te betreden. Het toekomstige minimalistische en functionele exterieurdesign straalt veiligheid en kracht uit. Bovendien zullen de toekomstige BEV-modellen zeer gestroomlijnd zijn om de efficiëntie van de voertuigen te optimaliseren en zo energie te besparen en het rijbereik te vergroten. In het interieur biedt de nieuwe designtaal ruime, eigentijdse designs die worden gekenmerkt door uitmuntende functionaliteit en intuïtieve bedieningselementen.

De Vision 7S – voorproefje van Modern Solid-designtaal

De Vision 7S, een conceptcar met zeven zitplaatsen die in augustus 2022 voor het eerst werd gepresenteerd, biedt de eerste concrete indrukken van de markante nieuwe designtaal die de toekomstige BEV-modellen van Škoda zal kenmerken. Het next level Škoda-design combineert robuustheid, functionaliteit en authenticiteit.

Škoda heeft veel nadruk gelegd op het optimaliseren van het gebruiksgemak. De menustructuur voor voertuig- en infotainmentfuncties in de zevenzitter is verder vereenvoudigd. Het centrale, vrijstaande aanraakscherm en de zes knoppen voor directe toegang tot specifieke menu’s zorgen voor een ideale balans tussen fysieke en digitale bediening. Alles is ontworpen om de gebruikerservaring zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken. Onder de knoppen voor directe toegang in de middenconsole bevinden zich drie grote draaiknoppen. Het hertekende stuurwiel is voorzien van een nieuw Škoda-woordmerk in het midden.