Energy Lab maakt deel uit van Golazo, het sportmarketingbureau dat tal van bekende sportevenementen organiseert, zoals de Memorial Van Damme, de Binck Bank Tour of de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent, en ook partner is van ŠKODA. Dit sport- en begeleidingscentrum werd in 2009 opgericht door de befaamde sportcoach Paul Van Den Bosch samen met Golazo, en vestigde zich naast het hoofdkwartier van het moederbedrijf in Paal-Beringen. Intussen zijn er ook vestigingen in Gent en Rotterdam en bouwde Energy Lab een internationale reputatie uit dankzij de schitterende resultaten van de atleten die worden begeleid. Op de erelijst van Energy Lab staan tal van klinkende namen, zoals veldrijder Sven Nys, zeilster Evy Van Acker of de wielerploegen Lotto Soudal en Sport Vlaanderen.

Begeleiding voor iedereen

“Het aanbod van Energy Lab is ruimer dan enkel de begeleiding van professionele sporters, eigenlijk willen we iedereen helpen om meer en beter te bewegen, en ook mentaal sterk in het leven te staan”, verduidelijkt Dietmar Ledegen, coach bij Energy Lab. “Daarvoor bieden we professionele ‘Testing & Coaching’ in onze sportlabo's, via het online platform MyEnergyLab.be en via apps als Start 2 Run. Specifiek voor bedrijven hebben we daarnaast de ‘Corporate Wellbeing Services’ ontwikkeld om een geïntegreerd en duurzaam gezondheidsbeleid voor de werknemers uit te bouwen. Dat wordt ondersteund door unieke online en offline activiteiten, interactieve workshops, inspirerende keynotes en gevarieerde sportevenementen.”

De begeleiding is cruciaal in het hele concept van Energy Lab. Iedereen kan zich laten testen en begeleiden in één van de labo's. Samen met de sport- en voedingscoaches wordt onderzocht hoe je het maximale uit je prestaties kan halen en hoe je je sportieve grenzen eventueel kan verleggen. Niet enkel topsporters hebben nood aan een goed onderbouwd trainingsschema. Ook als recreatieve sporter kan je met een schema op maat makkelijker en efficiënter je doel bereiken.

“Daarom brengt Energy Lab met onder andere een looptest de conditie van de sporter in kaart. Dat gebeurt in vier duidelijke stappen: het intakegesprek, de conditietest, de wetenschappelijke analyse van de resultaten en het trainingsschema. Daarbij gaan we op zoek naar de sterke punten van de persoon en geven we aan waar ruimte voor verbetering is”, licht coach Dietmar Ledegen de aanpak van Energy Lab toe.

Eerst en vooral is er het intakegesprek waarin men de sportieve voorgeschiedenis in beeld brengt. Prestaties uit het verleden, blessures, doelstellingen en beschikbare trainingstijd worden hierbij besproken. Dit alles om een zo compleet mogelijk beeld van de doelstellingen en verwachtingen te krijgen voor de test van start gaat. De eigenlijke conditietest bestaat uit een opbouwende inspanning op de loopband. Tijdens die test meet en analyseert men verschillende parameters: hartslag, intensiteit en melkzuurwaarden om de conditie te meten en de optimale trainingszones te bepalen. Daarop volgt een wetenschappelijke analyse om te bepalen welke trainingsvormen het meest geschikt zijn op basis van de kwaliteit van de basisconditie en intensieve uithouding, het weerstandsvermogen en de voorbije trainingsactiviteiten. En tenslotte ontvangt de sporter een gedetailleerd en op maat gemaakt trainingsschema voor 12 weken dat rekening houdt met de doelstelling en de beschikbare tijd.

Daarnaast biedt Energy Lab ook nog specifieke testen en analyses, zoals een conditietest fietsen, een fietspositionering, gepersonaliseerd voedingsadvies naar een gezondere levensstijl en/of betere sportprestaties, een analyse van de lichaamssamenstelling via een DXA scan of specifieke coaching programma’s voor wielrennen en lopen.

MyEnergyLab

Eens de testen voltooid zijn en de sporter klaar is om zijn trainingsschema te volgen, krijgt hij ook de hulp van een online trainingspartner, MyEnergyLab. Dit is het complete online trainingsplatform van Energy Lab voor sporters van alle niveaus. Op basis van het profiel van de sporter biedt MyEnergyLab persoonlijke en kwalitatieve trainingsschema’s als voorbereiding op de sportieve doelstellingen. Wie bijvoorbeeld een marathon wil lopen of een col gaat beklimmen, krijgt van MyEnergyLab te horen hoeveel en wanneer je best traint om je sportieve droom waar te maken. Maar nog steeds bepaal je zelf wanneer je gaat trainen via de gemakkelijk te beheren agendamodule. Noteer daarbij dat de intelligente manier waarop de trainingsschema’s van MyEnergyLab werden ontwikkeld, het werk is van de topcoaches van Energy Lab: Paul Van Den Bosch, Wim Van Hoolst en Ward Vande Capelle.

Wellbeing op de werkvloer

“Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het belang van welzijn op de werkvloer. Want gezonde, energieke en geëngageerde medewerkers zorgen voor een sterker bedrijf”, stelt Dietmar Ledegen. “Ook hiervoor beschikt Energy Lab over een ruime kennis en expertise om voor organisaties een wellbeing beleid op maat uit te werken. Of het nu gaat om bedrijven die hierin hun eerste stappen zetten, of om bedrijven die klaar zijn voor ‘de next step’.”

Samen met het bedrijf gaat Energy Lab aan de slag om van bestaande, vaak losstaande initiatieven een duurzaam corporate wellbeing traject te maken. Daarvoor werkt men met bouwstenen. Allereerst een digitaal platform waarop alle wellbeing initiatieven gecentraliseerd worden, dat gelinkt kan worden met verschillende apps en wearables. Aangezien corporate wellbeing om mensen draait, gebruikt men storytelling met inspirerende en authentieke verhalen van ambassadeurs. Verder is er een gamma inspirerende workshops of deelnames aan sportieve evenementen. Tot slot zijn er de campagnes rond specifieke thema’s die men op de werkvloer laat leven via online en offline tools. Zo zorgt Energy Lab samen met het bedrijf ervoor dat welzijn en beweging een structureel onderdeel worden van het bedrijfs-DNA.