De hoofdregel is om contact met anderen te minimaliseren. Als er onverhoopt toch gereden moet worden, reis dan alleen - deel de auto met niemand. Wanneer je toch met iemand in een auto zit, verzeker je er dan van dat die persoon geen acute symptomen van luchtwegaandoeningen heeft. Gebruik desnoods een mondkapje.

Checklist

Volgens de arts is er een beperkt aantal contactpunten op en in het voertuig die regelmatig moeten worden behandeld om het risico op infecties te verkleinen. “Denk aan portiergrepen, deurkozijnen, het stuurwiel en de versnellingspook. Voor de volledigheid heeft het merk twee foto’s (zie boven en onder) gepubliceerd ter illustratie en onderstaande checklist opgesteld om het risico op de verspreiding van Covid-19 (en andere virussen) te beperken:

  1. Als je ergens met de auto naartoe gaat, probeer dan alleen te gaan.
  2. Heb je een of meerdere passagiers aan boord, vermijd dan elk fysiek contact en noteer hun contactgegevens zodat je hen kunt bereiken wanneer blijkt dat je besmet bent.
  3. Desinfecteer je auto regelmatig op de plaatsen die je aanraakt met een reinigingsmiddel dat minstens 70 procent alcohol bevat. Alcohol beschadigt de (kunst)leren bekleding in principe niet, maar je moet ook niet als een gek gaan schrobben. Dan kan het materiaal verkleuren. Poets je voorzichtig en druk je niet te hard, dan is er niets aan de hand. Behandel het leer na het reinigen wel even met een beschermend middel voor het leer.
  4. Was je handen regelmatig.
  5. Gebruik desnoods een mondkapje. Veel eerste hulp-kits die door autofabrikanten worden geleverd, hebben er een. Om jezelf tegen het coronavirus te beschermen, heb je een mondmasker van klasse FFP3 of beter nodig.
  6. Tank veilig. Gebruik een handschoen tijdens het tanken en gebruik indien mogelijk een contactloze betaalmethode of een mobiele applicatie.

Mijn wagen staat de hele tijd stil, wat nu?

Aangezien de regel is om zo lang mogelijk thuis te blijven, zullen sommigen hun voertuig lange tijd stilstaan.

Het is nuttig om bij een lange immobilisatie van uw voertuig de banden met 200 of 300g bij te pompen. Je banden verliezen namelijk beetje bij beetje druk. Zo voorkom je dat je banden plat komen te staan. Hiervoor hoeft u niet naar een station te gaan, een fiets- of voetpomp met indicator kan volstaan.

De batterij is één van de te beschermen elementen, vooral als deze niet meer nieuw is. Een goed idee is om een druppellader aan de accu te hangen. Dan kan de accu gewoon in de auto blijven en wordt hij toch heel langzaam opgeladen.

Vergeet verder niet om de motor eens in de twee weken te starten om een goede smering te behouden. Bij het stoppen heeft de olie de neiging om naar beneden te gaan naar de bodem van de motor. Laat je wagen minstens een kwartiertje draaien, want als de auto stilstaat warmt hij minder snel op.

Laat tegelijkertijd het airconditioningsysteem draaien om ervoor te zorgen dat de compressor en alle afdichtingen ook gesmeerd zijn, aangezien de olie door het koudemiddel wordt meegevoerd