Donderdag 23 augustus 2018

  • Eerste SUV in RS-uitvoering van ŠKODA in de schijnwerpers op het Autosalon van Parijs
  • Standaard uitgerust met vierwielaandrijving en 2.0 TDI biturbomotor van 239 pk
  • Eerste model met het nieuwe, moderne RS-logo

De nieuwe ŠKODA KODIAQ RS is klaar voor zijn wereldpremière op het Autosalon van Parijs in oktober 2018. Het Tsjechische merk heeft de eerste twee officiële foto’s vrijgegeven als voorproefje van de eerste SUV in zijn RS-gamma en van het nieuwe RS-logo dat voortaan te zien zal zijn op alle ŠKODA RS-modellen – speciaal ontworpen voor sportief rijden. De KODIAQ RS, die optioneel verkrijgbaar is met zeven stoelen, wordt aangedreven door een motor met een piekvermogen van 176 kW (239 pk), meteen de krachtigste productiedieselmotor in de geschiedenis van ŠKODA.

De initialen RS prijken al sinds 2000 op de sportiefste productiemodellen van ŠKODA. De ŠKODA KODIAQ RS is de eerste SUV van het merk die tot dit bevoorrechte kringetje toetreedt. Daarmee introduceert de Tsjechische autobouwer de intussen 117 jaar oude motorsport- en rallygeschiedenis van het merk in een nieuw voertuigsegment en zet dit opmerkelijke gebeuren kracht bij met een nieuw, modern RS-logo met rode toetsen.


In de voetsporen van de eerste RS-modellen uit 1974

De initialen RS staan voor Rally Sport en werden voor het eerst gebruikt in 1974 op de twee rallyprototypes, de ŠKODA 180 RS en 200 RS. In 1975 ontwikkelde ŠKODA die verder tot de 130 RS; in 1977 boekte de sportcoupé – ook gekend als de ‘Porsche van het Oosten’ – twee overwinningen in zijn klasse tijdens de legendarische Rally van Monte Carlo en won hij ook de Acropolis Rally. In 2000 introduceerde ŠKODA zijn eerste RS-productiemodel, de OCTAVIA RS.

Het nieuwe RS-logo met rode toetsen maakt in Parijs zijn entree op de ŠKODA KODIAQ RS. De dynamische SUV draagt het logo op verschillende plaatsen, onder meer op de radiatorgrille. ‘V’ staat hier voor ‘victory’ of overwinning; de rode kleur symboliseert de sportieve, krachtige uitstraling van de RS-familie. De nieuwe, moderne look van het logo onderstreept ook het dynamische voorkomen van de KODIAQ RS.


Vierwielaandrijving en de krachtigste productiedieselmotor in de geschiedenis van ŠKODA

De krachtige motor brengt de sportieve ambities van de ŠKODA KODIAQ RS naar de voorgrond. De viercilinder TDI-motor onder de motorkap van de succesvolle SUV met vierwielaandrijving levert 176 kW (239 pk) uit zijn 2,0 liter inhoud dankzij de biturbolader en is goed voor een maximumkoppel van 500 Nm. Dit maakt van deze motor de krachtigste productiedieselmotor in de geschiedenis van het merk uit Mladá Boleslav, die meer dan 120 jaar bestrijkt.