ŠKODA zet zijn groeikoers consequent voort: in de voorbije jaren heeft het merk zijn modellengamma grondig vernieuwd en uitgebreid, nu wordt het SUV-aanbod verder uitgebouwd. Met de ŠKODA VisionS blikt de Tsjechische constructeur op het autosalon van Genève vooruit op hoe de nieuwe ŠKODA SUV-vormtaal er kan uitzien. Daarenboven presenteert het merk met dit studiemodel zijn belangrijkste technologieën voor de toekomst. De nieuwe ŠKODA Octavia RS 4x4, de ŠKODA Octavia G-TEC met DSG-versnellingsbak en de ScoutLine-variant van de Fabia Combi ronden de deelname van ŠKODA aan het salon van Genève af.

De ŠKODA VisionS volgt de nieuwe designtaal van het merk en introduceert ze in het SUV-segment. Het design is zichtbaar beïnvloed door het Tsjechische kubisme en de traditionele Tsjechische kristalglaskunst. Zijn lijnen zijn helder, precies en scherp getekend. Het spel van licht en schaduw creëert op de krachtig afgelijnde vlakken sterke effecten, die door de kleur Iceland Green nog extra in de verf gezet worden.

Met een lengte van 4,70 m, een wielbasis van 2,79 m, een breedte van 1,91 m en een hoogte van 1,68 m staat de ŠKODA VisionS opmerkelijk zelfverzekerd op de weg. Deze auto, gebaseerd op het modulaire MQB-platform van de Volkswagen-groep, is de eerste ŠKODA met zes zitplaatsen verdeeld over drie zetelrijen.

Een ander hoogtepunt van het studiemodel is zijn plug-in hybride aandrijving. De showcar met een systeemvermogen van 165 kW (225 pk) accelereert in 7,4 s van 0 tot 100 km/u en haalt een topsnelheid van ongeveer 200 km/u. Per 100 km neemt hij genoegen met 1,9 l benzine, goed voor een uitstoot van 45 g CO2/km. De ŠKODA VisionS kan ook tot 50 km puur elektrisch rijden, zijn totale rijbereik bedraagt tot 1.000 km.

Als verbrandingsmotor dient een 1.4 TSI met een vermogen van 115 kW (156 pk) en 250 Nm koppel. Hij werkt samen met een elektromotor, die een nominaal vermogen van 40 kW en 220 Nm maximumkoppel ontwikkelt. De elektromotor is geïntegreerd in de DSG-zesversnellingsbak, die de aandrijfkracht naar de voorwielen leidt. Aan de achteras bevindt zich een tweede elektromotor, met een maximumvermogen van 85 kW en 270 Nm koppel, die onafhankelijk van de voorwielaandrijving werkt. Zo beschikt het studiemodel over een intelligente vierwielaandrijving die zonder mechanische verbinding tot stand komt. De drie motoren werken zeer flexibel samen: De bestuurder van de ŠKODA VisionS kan tussen verschillende aandrijfmodi kiezen – van puur elektrisch tot de Charge-modus, maar steeds met het oog op een maximale efficiëntie. De lithium-ionaccu met een capaciteit van 12,4 kWh is voor de achteras gemonteerd.

Het sterke toenemende informatieaanbod en de vraag van passagiers om ook aan boord digitaal te kunnen communiceren, beantwoordt ŠKODA met een uitgebreide connectiviteit van de auto (mobiele diensten) en grote displays voor een optimale bediening van infotainment- en voertuigfuncties door alle inzittenden. Zo zijn de inzittenden op alle plaatsen maximaal geconnecteerd.

Verder viert op het huidige autosalon van Genève de ŠKODA Octavia RS 4x4 zijn debuut: ŠKODA levert dit topmodel in de Octavia-reeks als Berline en als Combi, met de 2.0 TDI-motor van 135 kW (184 pk) en de DSG-versnellingsbak. Met zijn sportieve en betrouwbare aandrijving is de Octavia RS 4x4 een solide partner voor gezin, beroep en vrije tijd. Hij accelereert in 7,6 s van 0 tot 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 228 km/u. Gemeten volgens de NEDC-cyclus verbruikt hij gemiddeld 4,9 liter diesel per 100 km, goed voor een CO2-uitstoot van 129 g/km (cijfers voor de Berline).

Een schoolvoorbeeld van zuinigheid is de ŠKODA Octavia G-Tec: Zijn brandstofkosten liggen bij de huidige prijzen op minder dan vier euro per 100 km. Indien gewenst biedt ŠKODA het aardgasmodel voortaan ook aan met de DSG-versnellingsbak. De 1.4 TSI levert 81 kW (110 pk) en stoot per km gemiddeld minder dan 100 g CO2 uit. De ŠKODA Octavia G-TEC is als Berline en als Combi verkrijgbaar.

Ook de ScoutLine-reeks van ŠKODA groeit verder. Na de Rapid Spaceback ScoutLine maakt nu de ŠKODA Fabia Combi ScoutLine zijn opwachting, met aanbouwelementen in robuuste offroadlook en speciale aantrekkelijke en praktische uitrustingen. Hij biedt de keuze uit drie benzinemotoren, met 55 kW (75 pk), 66 kW (90 pk) of 81 kW (110 pk) en drie diesels, met 55 kW (75 pk), 66 kW (90 pk) of 77 kW (105 pk).

ŠKODA op het 86e internationale autosalon van Genève:

  • ŠKODA-stand: Hall 2, stand 2160
  • ŠKODA-persconferentie: dinsdag 1 maart 2016, 8.25 - 8.40 uur
  • Aantal tentoongestelde ŠKODA-voertuigen op de eerste persdag: 8 voertuigen (ŠKODA VisionS, ŠKODA Superb SportLine, ŠKODA Octavia Combi RS, ŠKODA Fabia Monte Carlo, ŠKODA Octavia Scout, ŠKODA Fabia Combi ScoutLine, ŠKODA Rapid Spaceback ScoutLine, ŠKODA Superb Combi L&K)
  • Aantal tentoongestelde ŠKODA-voertuigen op de tweede persdag: 13 voertuigen (ŠKODA VisionS, ŠKODA Superb SportLine, ŠKODA Octavia Combi G-TEC (2x), ŠKODA Fabia Monte Carlo, ŠKODA Octavia Scout, ŠKODA Superb Combi L&K, ŠKODA Rapid Spaceback Joy, ŠKODA Fabia Combi Joy, ŠKODA Yeti Outdoor Joy, ŠKODA Citigo Monte Carlo, ŠKODA Rapid Spaceback Monte Carlo, ŠKODA Yeti Monte Carlo)
  • Aantal tentoongestelde ŠKODA-voertuigen op de publieksdagen: 13 voertuigen (ŠKODA VisionS, ŠKODA Superb SportLine, ŠKODA Octavia Combi G-TEC, ŠKODA Octavia Combi RS, ŠKODA Fabia Monte Carlo, ŠKODA Octavia Scout, ŠKODA Superb Combi L&K, ŠKODA Rapid Spaceback Joy, ŠKODA Fabia Combi Joy, ŠKODA Yeti Outdoor Joy, ŠKODA Citigo Monte Carlo, ŠKODA Rapid Spaceback Monte Carlo, ŠKODA Yeti Monte Carlo)
  • Persdagen: 01.03. – 02.03.2016
  • Publieksdagen: 03.03. – 13.03.2016