Terug naar de hoofdpagina

Ontspan. De KAMIQ past in de kleinste parkeerplaatsen zonder dat het plaatsaanbod in het interieur en de koffer eronder lijdt.

DAAR GAAN WE!

Autoafmetingen

 

Veiligheid

Veiligheidsvoorzieningen

De ŠKODA KAMIQ staat voor compromisloze veiligheid. De volgende voorzieningen zijn standaard of als optie verkrijgbaar:

ÔÇ║ Isofix- en Top Tether-bevestigingspunten om kinderzitjes vast te maken op de buitenste zitplaatsen van de achterbank. Isofix is ook beschikbaar op de passagiersstoel voorin.

ÔÇ║ In tegenstelling tot de snelheidsregelaar, die een ingestelde snelheid handhaaft, beperkt de snelheidsbegrenzer de snelheid tot een vooraf bepaalde waarde.

ÔÇ║ ABS voorkomt dat de wielen blokkeren bij noodstops of wanneer je remt op een gladde ondergrond.

ÔÇ║ XDS+ staat de bestuurder bij in scherpe bochten en zorgt ervoor dat het voertuig zich neutraal gedraagt bij dynamisch bochtenwerk. De besturingselektronica simuleert als het ware de aanwezigheid van een sperdifferentieel om de tractie en de rijdynamiek in bochten te bevorderen. Daardoor zal het voertuig zich zelfverzekerder en natuurlijker gedragen.

ÔÇ║ EDL helpt de bestuurder bij acceleraties of het oprijden van hellingen met beperkte tractie onder een van de aangedreven wielen.

ÔÇ║ MSR voorkomt dat de aangedreven wielen blokkeren wanneer de bestuurder vertraagt op een glad oppervlak.

ÔÇ║ Door de remdruk te verhogen, helpt de remassistent de bestuurder in situaties waarin een noodstop vereist is. Dat kan de remafstand gevoelig inkorten.

ÔÇ║ Het ASR-systeem helpt de bestuurder om soepel te vertrekken en te accelereren zonder dat de wielen doorslippen op een gladde ondergrond.

ÔÇ║ De bandenspanningscontrole TPM+ informeert de bestuurder op elk moment over de bandenspanning.

ÔÇ║ De optionele vertrekhulp voor hellingen helpt bestuurders om veilig te vertrekken op een helling. Het systeem wordt automatisch ingeschakeld op hellingen vanaf 5 procent en zorgt ervoor dat de wagen eenvoudig en veilig kan vertrekken zonder gebruik van de handrem. Het systeem voorkomt dat de wagen achteruit bolt of stilvalt.

ÔÇ║ Knipperende remlichten beperken het risico op kop-staartaanrijdingen, vooral wanneer de bestuurder verkeersopstoppingen op de snelweg nadert of wanneer hij of zij plots moet remmen voor een onverwacht obstakel.

Reservewiel

De standaard bandenreparatiekit kan optioneel vervangen worden door:

ÔÇ║ tijdelijk reservewiel (6J ├Ś 16" ET 35, 205/60 R16-band), bedoeld voor 16-, 17- en 18-duimsvelgen.

ÔÇ║ noodreservewiel (3.5J ├Ś 18" ET 38, 125/70 R18-band), bedoeld voor gebruik met het ┼áKODA Sound System.

Green Technologies

Stop-startsysteem

Het stop-startsysteem is bedoeld om de motor uit te schakelen telkens wanneer hij niet echt hoeft te draaien. Een bijzonder handige functie in stadsverkeer, met name om het brandstofverbruik te drukken. Het stop-startsysteem wordt automatisch ingeschakeld nadat de motor werd gestart, en kan op elk moment handmatig worden uitgeschakeld.

Remenergierecuperatie

Wat gebeurt er bij het recupereren van energie? De kinetische energie wordt omgezet in bruikbare elektriciteit, die wordt opgeslagen in de batterij of wordt gebruikt voor de elektrische systemen. Tijdens het remmen op de motor stuurt de alternator de elektriciteit naar de apparatuur en de batterij. Dat bespaart brandstof die anders voor deze taken zou worden gebruikt.

Eco-modus (Driving Mode Select)

Een van de rijmodi van het Driving Mode Select-systeem is Eco: een modus voor milieubewuste bestuurders die van zuinig rijden een prioriteit maken. Een specifieke feature van de Eco-modus is een freewheelfunctie in bepaalde autoÔÇÖs met een automatische DSG-versnellingsbak. De freewheelfunctie wordt gebruikt wanneer je rijdt zonder je voet op het gaspedaal te houden.

Schakelindicator

Door de juiste versnelling te kiezen kun je brandstof besparen ├ęn het rijcomfort verhogen. Lagere toerentallen resulteren in een lager brandstofverbruik en een stillere motorwerking. De symbolen in de rechterbovenhoek van het scherm bevestigen dat je in de juiste versnelling rijdt of adviseren je om op of terug te schakelen.