Stimuleer het brein van de jonge thuisblijvers

De lockdown is dan wel voor niemand gemakkelijk, voor kinderen ligt het nog net iets moeilijker. Deze periode voelt voor hen aan als vakantie en toch komt het er voor hen op aan te blijven leren. Dagelijks wat hersentraining kan hen alleen maar ten goede komen.

Zo helemaal weg van de schoolcontext kan het wel enkele uren duren voor ze gefocust zijn. Aanvaard dat, forceer ze niet. Varieer de leeronderwerpen en switch regelmatig van spelen naar leren, en omgekeerd.

We hebben voor jou alvast een aantal leerrijke websites opgesnord:

  • kleuterspel.be/ biedt educatief verantwoorde puzzels en spelletjes voor kleuters van 2 tot 6 jaar.
  • Op digipuzzle.net/nl/leerspellen/ vind je uren en uren leerplezier voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
  • Op europa.eu/learning-corner/play-games_nl steek je spelenderwijs heel wat op over de Europese Unie: van landen en vlaggen tot geschiedenis, cultuur, milieu, economie, noem maar op! Vanaf peuters tot grote tieners.
  • eduapp.nl wijst dan weer apps aan die innovatief lesmateriaal aanreiken, tot zelfs gesproken prentenboeken toe.

We wijzen er graag even op dat verveling een bron van verbeelding is! Tabletten, consoles en smartphones kunnen de kinderen niet altijd bezighouden. Laat ze af en toe ook lummelen en luieren. Opvoeders bevestigen dat je van niksen ook iets opsteekt. Slimme ideetjes en knappe plannetjes duiken doorgaans op als er even niets gebeurt.